Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins « >

Sfânta Clara din Assisi

de Eduard Ferenț

Una din cele mai importante figuri ale catolicismului, care, alături de sfântul Francisc din Assisi, a revoluționat Biserica Catolică din secolul al XIII-lea, este și sfânta Clara din Assisi. O viață de credință trăită alături de maestrul ei, sărăcuțul din Assisi, dar mai ales de maestrul tuturor, Isus Cristos.

O biografie a sfintei din Assisi apare acum și în limba română grație efortului pr. Eduard Ferenț. Sfânta Clara din Assisi s-a născut în anul 1194, făcând parte din primul grup al discipolilor sfântului Francisc. Cartea, care cuprinde biografia ei, se deschide cu o "Prezentare" făcută de surorile clarise din mănăstirea "Sfânta Maria a îngerilor" din Roman, prezentare care începe cu frumosul îndemn al sfintei: "Fixează-ți mintea în oglinda eternității, stabilește-ți sufletul în strălucirea gloriei, dedică-ți inima chipului ființei dumnezeirii și transformă-te total, prin contemplație, în chipul lui Dumnezeu".

Cartea "Viața sfintei Clara din Assisi" începe cu scrisoarea adresată Sfântului Părinte Alexandru al IV-lea despre viața sfintei. După această scrisoare, în primul capitol începe prezentarea propriu-zisă a biografiei ei, cu nașterea, viața în casa părintească, cunoașterea și prietenia cu sfântul Francisc, convertirea ei, perseverența ei în a-l urma pe sărăcuț, răspândirea faimei sale chiar și în regiunile cele mai îndepărtate. Sunt analizate virtuțile ei, ca cea a umilinței, a sărăciei, a mortificației, a rugăciunii. Nu sunt trecute cu vederea nici minunile din timpul vieții ei și iubirea sa față de surori. De asemenea, sunt prezentate boala și trecerea ei din această lume, precum și funeraliile la care a participat întreaga curie romană.

În capitolul al II-lea sunt descrise minunile sfintei Clara după ce a părăsit această lume, iar în capitolul al III-lea este inserată forma sau regula de viață a clariselor, ordin monastic fondat de sfânta din Assisi. Capitolul al IV-lea cuprinde binecuvântarea sfintei Clara, care se încheie prin cuvintele: "Domnul să fie întotdeauna cu el și tot el să binevoiască a face ca și voi să fiți întotdeauna cu el". În capitolul al V-lea sunt incluse patru scrisori adresate de sfânta Clara sfintei Agneza de Boemia și o scrisoarea către Ermentruda din Bruges. În capitolul al VI-lea al cărții este prezentat testamentul sfintei Clara care, pentru a fi mai bine observat, a fost încredințat preaiubitelor ei surori.

Capitolul al VII-lea ne aduce în față procesul de canonizare a sfintei Clara din Assisi, în care sunt prezentate desfășurarea procesului, bula papei Inocențiu al IV-lea către episcopul de Spoleto și depozițiile a douăzeci de martori ce au participat la procesul de canonizare al sfintei. Cartea se încheie cu o "Postfață" a părintelui Eduard Ferenț, care scrie: "Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, de fericită amintire, în enciclica sa "Ecclesia de Eucharistia" ne îndeamnă să ne întoarcem la «școala sfinților», marii interpreți și călăuzitori ai vieții noastre creștine". În final, sunt prezentate 7 planșe color care o prezintă pe sfânta Clara din Assisi, crucifixul din bazilica "Sfânta Clara", mănăstirea surorilor clarise din Roman și chiostrul de la San Damiano.

Recomandăm citirea acestei biografii a sfintei Clara care ni se prezintă ca un model demn de imitat în urmarea lui Cristos, care ne prezintă încă una dintre ferestrele către infinit, iar "pentru cititorul român, sfânta Clara este ca o punte de legătură între Occident și Orient, o martoră vie a evangheliei, din al cărei tezaur se poate împărtăși în trăirea credinței orice om".

Sursa: Editura Sapientia

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat