Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

Mărturii

Sunt sora Maria, originară din Tămășeni. Visul meu de a deveni soră m-a însoțit de când aveam 9 ani. De mică îmi doream ca viața mea să devină un dar minunat. O figură remarcabilă și constantă, care m-a susținut în a-mi împlini acest fapt, a fost mama, cu viața ei simplă, dar cu o credință profundă. Îmi amintesc cu deosebită plăcere și de sora care m-a învățat la catehism: zâmbetul ei dulce, vocea ei duioasă, blândețea cu care relaționa cu noi, copiii, mi-au cucerit inima și a trezit în mine o mare dorință de a-i urma exemplul.

Adolescentă fiind, am simțit în inima mea ceva deosebit, idealuri mărețe, faptul că Dumnezeu a pus în inima mea acel dor după el. Mai apoi, în anii de liceu, încercam zilnic să-mi alimentez dialogul cu Isus, rugându-mă, participând la sfânta Liturghie și la sacramente, știind că el este și rămâne pentru mine prietenul fidel ce nu mă va dezamăgi niciodată. Dorința consacrării mele Domnului a revenit cu o intensitate deosebită în timpul studenției. În această perioadă, Domnul a permis să fac experiența unei relații de prietenie cu un băiat, însă simțeam că inima mea dorește o iubire mult mai mare și mult mai profundă decât cea umană. Viața mea nu putea fi dăruită doar lui și eventual copiilor ce vor veni. Voiam să-mi dăruiesc iubirea și acelor copii de la orfelinat, unde făceam practica și desfășuram ore de voluntariat, să o împărtășesc și cu oamenii străzii, pe care îi întâlneam zilnic. Îmi doream să pot fi pentru toți o rază de speranță, să alin multe dureri ale inimii lor, să pot îmbrățișa multe persoane singure și triste.

Spre finalul studenției mele, la un campus pentru tineri, am întâlnit Surorile sfintei Doroteea, le-am exprimat dorința de a deveni soră, iar ele m-au invitat în casa lor pentru a cunoaște mai multe despre ele și despre congregație. Intrând în capela lor, am citit această frază: "Am venit să aduc foc pe pământ... ". Atunci am simțit că vocația mea era aceea de a purta tuturor iubirea imensă a inimii lui Isus, iubire pe care el a venit să o aducă pe pământ. După terminarea studiilor, am intrat în Congregația Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea Fiicele Sfintelor Inimi, urmând etapele de formare în Italia. În anul 2010 am depus primele voturi, iar de atunci până acum îmi împlinesc visul copilăriei.

Sunt Sr. Elsina, originară din India. Pe data de 29 noiembrie 2008 am ajuns pentru prima dată în Romania. Nu m-am gândit niciodată că am să merg într-o țară îndepărtată și că voi fi misionară. Au răsunat profund și adevărate în inima mea cuvintele fondatorul nostru: "Mergeți adevărate apostole... eu vă însoțesc". Așa cum Isus a trimis discipolii săi, așa m-a trimis și pe mine, aici, în România. Când am ajuns în București și am văzut multă zăpadă, așternută peste tot - era prima dată în viața mea când vedeam atâta zăpadă - am avut o mare durere de inimă, durere ce nu o pot exprima în cuvinte. Mă întrebam: cum am să trăiesc aici, Doamne? Unde am ajuns? Cum o să rezist frigului de aici? Cum va fi viața mea aici, în România? M-am încredințat în mâinile Domnului și el mi-a dat puterea și curajul de a merge mai departe, mereu. El m-a ținut în mâinile sale. Chiar dacă mi-a fost atât de greu să mă adapteze la climă, să fac față gerului și înghețului, să învăț limba română, astăzi pot să spun că mă bucur că sunt aici. Viața mea ca misionară m-a ajutat să cresc spiritual, m-a ajutat să-mi lărgesc orizonturile, modul meu de a gândi și de a privi lucrurile.

Cum trăiesc carisma astăzi? Ca asistentă medicală, câteva zile pe săptămână merg împreună cu asistentele medicale de la Caritas Roman și vizitez pe cei bolnavi la domiciliu. Fac voluntariat. Atunci când e nevoie, îi ascult pe cei bolnavi și ofer asistența necesară. La început, mi-a fost un pic frică și, datorită faptului că sunt străină, mă întrebam: cum o să reacționeze bolnavii? Mă vor primi în casele lor? În scurt timp am înțeles, însă, că poporul român este un popor amabil și ospitalier. Fondatorul nostru le repeta surorilor: "Cu cei ce suferă fiți întotdeauna blânde, răbdătoare și zâmbitoare, căci sunteți fiice ale inimii milostive a lui Isus, care spune: «Învățați de la mine căci sunt blând și smerit cu inima»". Mă străduiesc ca bolnavilor să le aduc un pic de alinare în suferința lor, un pic de bucurie și un cuvânt de mângâiere, dar mai cu seamă, zi de zi, mă rog pentru bolnavi și pentru familiile lor, îi port în inima mea. Am observat că sunt mulți bătrâni care trăiesc în singurătate, mulți bătrâni care sunt abandonați. De aceea, mă străduiesc pe cât îmi este posibil să-i vizitez pe bătrânii singuri. Cred că aceasta este caritatea pe care sfântul Ioan Anton Farina, fondatorul Congregației Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea Fiicele Sfintelor Inimi, o dorește de la surorile care îi urmează exemplul. Îmi revin în minte cuvintele pe care el le repeta deseori: "Caritatea să strălucească mereu, mereu activă și candidă".

Sr. Maria Budău, SFI

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat