Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins « >

Mănăstirea "Sfânta Monica", Izvoare, Bacău

Congregația "Surorile Oblate Asumpționiste" a fost fondată la 24 mai 1865, la Rochebelle, în sudul Franței, de către părintele Emmanuel d'Alzon, în colaborare cu maica Marie-Eugénie Milleret de Brou. Scopul inițial al fondării congregației a fost acela de a lucra la unitatea Bisericilor Orientale, împreună cu frații asumpționiști, deja prezenți în Orient.

Numele "oblată" a fost dat de părintele Emmanuel d'Alzon. Acest cuvânt vine de la un verb din limba latină, oblatio, care înseamnă "oferit, dăruit". Acest nume amintește și de deviza familiei părintelui d'Alzon: Deo Dati", "Dăruiți lui Dumnezeu".

Congregația "Surorile Oblate Asumpționiste" are o spiritualitatea augustiniană. În mod concret, acest lucru înseamnă că surorile își trăiesc misiunea apostolică punând mare accent pe comunitate și viața comunitară: Cor unum et anima una ("O singură inimă și un singur suflet"), spunea sfântul Augustin.

Deviza Surorilor Oblate Asumpționiste, ca și a Fraților Asumpționiști, este Adveniat Regnum Tuum ("Vie împărăția ta"). Această deviză a fost dată de însuși părintele d'Alzon și este inspirată din rugăciunea "Tatăl nostru". Deviza și tripla iubire (iubirea față de Isus Cristos, față de sfânta Fecioară Maria, Mama sa, și față de Biserică, Mireasa sa) sunt baza spiritului asumpțiunii. Prin ceea ce suntem și prin ceea ce facem, știm că suntem chemate să contribuim la cunoașterea lui Dumnezeu și la răspândirea iubirii sale.

Latura misionară a congregației a fost accentuată prin trimiterea unui număr mare de surori în Orient. Părintele Picard, primul succesor al părintelui d'Alzon, a introdus și o a doua deviză: "Iată-mă, trimite-mă", deviză inspirată din profetul Isaia 6,8.

Având încă de la fondare un scop misionar, ecumenic și caritativ, Congregația "Surorile Oblate Asumpționiste" își propune următoarele trei finalități: evanghelizarea în orice țară din lume, cu o atenție deosebită față de cei care nu-l cunosc pe Dumnezeu; munca în favoarea unității creștinilor; serviciul în favoarea celor mai lipsiți și grija constantă pentru creșterea omului în spiritul evangheliei, mai ales prin asistență educativă, medicală și socială.

Comunitatea "Sfânta Monica" din Izvoare, Bacău

Imediat după căderea regimului comunist, conducerea congregației a simțit necesitatea de a construi o casă de formare în România. Sub coordonarea pr. Erdeș Ștefan, decan de Bacău, și a sr. Jozefa Erdeș, maestra de novice, au început lucrările de construcție a mănăstirii "Sfânta Monica" din cartierul Izvoare, Bacău. Astfel, încă de pe 8 semptembrie 1992 a putut fi inaugurat noviciatul, iar de atinci, timp de 10 ani, multe generații de novice au fost formate aici.

Fiind casa cea mai mare din provincie, în mănăstirea de la Izvoare s-au retras surorile "mai mari", acele surori care pe timpul comunismului au rămas fidele vocației lor de Oblate Asumpționiste și care locuiseră în familiile lor sau în diferite apartamente.

Comunitatea surorilor de la Izvoare a devenit în scurt timp comunitatea de referință a provinciei. An de an, aici se organizează reculegeri, sesiuni de formare, activități de pastorală vocațională, zilele prieteniei, diferite tipuri de campusuri. În anul 2007 și în anul 2013, cu ocazia consiliului congregație și a sesiunii "Misiunea din Orient", am avut bucuria de a primi și găzdui surorile din Consiliul General și Superioarele Provinciale venite din întreaga lume. Această împărtășire de idei și de formare ne-a permis să ne îmbogățim cu realitățile vieții și cu diferite aspecte din activitatea surorilor din toata congregația.

Din anul 2002, în comunitatea din Izvoare s-a început un "Proiect de formare umană și creștină" cu tinere de liceu, catolice si ortodoxe, proiect care continuă și astăzi. Aceste tinere sunt bucuroase să beneficieze de un mediu liniștit de găzduire, precum și de o viață de rugăciune mai susținută decât în familiile lor.

Activitățile surorilor din comunitatea de la Izvboare sunt destul de variate: de la primirea grupurilor pentru reculegeri, la sesiuni de formare; de la formarea umană și creștină a tinerelor liceene care locuiesc în comunitate, la întâlniri cu grupul "Fraternitatea d'Alzon"; de la pastorala tinerilor din parohia locală și din alte parohii, la îngrijirea surorilor noastre "mai mari" și la vizitarea și îngrijirea bolnavilor la domiciliu.

Pentru a trăi mai intens spiritul fondatorului, Surorile Oblate Asumpționiste se implică tot mai mult în vestirea Împărăției lui Dumnezeu tinerilor și persoanelor cu care colaborează. Evenimentele Bisericii, ale Diecezei de Iași și ale congregației sunt ocazii de colaborare mai intensă, ocazii pentru a ne întări credința, pentru a colabora la unitatea și comuniunea în Biserica, pentru a fi mai solidare cu cei nevoiași din jurul nostru.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru fondatorii noștri, pentru carisma congregației noastre, precum și pentru toate persoanele care ne-au îndrumat, susținut în actualizarea acestei carisme în România. Cerem de la Dumnezeu harul și ajutorul său, pentru a putea continua misiunea încredințată atât la nivel personal, cât și la nivel comunitar, și implorăm înțelepciunea Duhului Sfânt pentru a putea răspunde cerințelor Bisericii și societății de astăzi.

Sr. Valeria Roca, O.A.

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat