Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

Prezentare - "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot"

Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" a fost fondat în anul 1987 la Miroslava, județul Iași, din inițiativa Excelenței sale PS Petru Gherghel, în acel timp ordinarius al Diecezei de Iași. La acea dată a creat o Asociație cu un statut propriu pentru persoanele care deja lucrau în parohii și în Seminarul diecezan și aspirau la perfecțiunea evanghelică și care din cauza regimului comunist nu puteau să se organizeze în mod oficial.

Pentru această Asociație "Slujitoarele lui Cristos Marele Preot", a fost elaborată în condiții de clandestinitate și dificultăți deosebite, o regulă de viață având titlul de "Norme", iar primele opt tinere au făcut prima lor profesiune religioasă la 7 octombrie 1989.

După căderea regimului comunist, din decembrie 1989, având libertatea de a organiza viața religioasă, episcopul diecezan, Mons. Petru Gherghel, consacrat la 1 mai 1990, a decis să dea o formă oficială acestui grup de persoane creând Asociația religioasă "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot".

În ziua de 25 martie 1995, același episcop de Iași a ridicat Asociația religioasă la rang de Institut religios de drept diecezan.

A primit aprobarea Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică din Roma la 21 noiembrie 2003, cu efect de la data întemeierii Institutului cu drept diecezan și a aprobării constituțiilor, 25 martie 1995.

Carisma congregației

Prin consacrarea în Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", surorile doresc să trăiască mai intens propria preoție primită la Botez, participând la opera răscumpărătoare a lui Cristos, văzându-i în preoți pe continuatorii acestei opere de mântuire săvârșite de Fiul lui Dumnezeu. Îl urmează pe Cristos care și-a exercitat Preoția sa oferindu-se pe sine Tatălui, prin ascultarea sa plină de iubire "până la moartea pe cruce" (Fil 2,8).

Cuvinte cheie:

Slujitoarele lui Cristos îndeplinesc rolul Martei în slujire și rolul Mariei - viața de rugăciune și de contemplație. Spiritualitatea este: euharistică, sacerdotală și mariană.

Prezență și activitate

Cele 144 de surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" își desfășoară activitatea, în proporție de 90 %, pe teritoriul Diecezei de Iași: Seminarii, episcopie, casa de formare, internat pentru elevi, universitate, grădinițe, centrul de presă, spital și în aproximativ 50 de Parohii.

În casa de formare este un atelier de croitorie în care se confecționează haine liturgice cum ar fi: ornate, albe, stole, cote, haine pentru ministranți, fețe de altar și icoane pentru procesiune. Tot în casa de formare, la o mașină performantă, se confecționează ostii. Surorile din parohii se ocupă de bunul mers al casei și al bisericii parohiale, prin pregătirea altarului pentru sfânta Liturghie, a florilor, prin animarea cântărilor liturgice, vizite la bătrâni și bolnavi. În cele două seminarii diecezane activează peste 20 de surori, unde se pregătesc pentru treapta sfintei Preoții aproximativ 100 de elevi în Seminarul mic din Bacău și tot atâția studenți în Seminarul mare din Iași. În cele două grădinițe (Gherăești și Iugani) sunt aproximativ 130 de copii și activează șapte surori, dintre care cinci sunt educatoare.

Mărturia personală a unei vocații

Sr. Maria Solomon

"Am simțit chemarea când aveam 18 ani, mai exact în ziua de 31 mai 1958, după ce o persoană mi-a zis aceste cuvinte: «Maria, să știi că există o cale și mai frumoasă, aceea de a-l urma pe Isus». În acel moment eram convinsă că doar el merită totul. A existat o perioadă foarte grea în care în mine se petrecea ceva ciudat, de aceea m-am hotărât să fac un pelerinaj la Cacica și să cer ajutorul sfintei Fecioare Maria pentru a mă lumina să aleg o cale unde să-l pot sluji mai bine pe Isus. După ce m-am întors de la Cacica și am hotărât să plec pe această cale, bineînțeles că toți m-au privit cu ochi străini, dar aici vreau să specific cuvintele tatălui meu care m-au însoțit pe drumul meu de slujire: «Vai, pleci de la mine și nu te voi mai vedea niciodată, dar dorința mea este ca acolo unde mergi să faci numai bine, dar rău, niciodată, nimănui!» Am mers la Seminar dar nu a fost posibil să rămân și m-au trimis să lucrez într-o familia, dar eram foarte convinsă că acolo nu era locul meu. Părintele Anton Trifaș era rectorul Seminarului și văzându-mă cu o dorință atât de mare de a sluji Biserica, a acceptat să încep slujirea în comunitatea de la Seminar. Doi ani a fost o fugă continuă de securiști, dar idealul meu era Isus și pentru el eram dispusă să fac totul.

Până a ajunge aici am fost îndrumată și pregătită pe plan spiritual de pr. Iosif Andrici.

Motivul pentru care am ales această stare de viață a fost întotdeauna dorința de a-l sluji pe Isus în preoții săi, cu ajutorul sfintei Fecioare Maria. Bineînțeles, au existat și multe încercări și dificultăți dar arma mea era mereu rugăciunea sfântului Rozariu care m-a întărit și m-a ajutat pe drumul meu de slujire. Sfatul meu pentru surorile mai tinere este acela de a se întoarce la prima lor iubire atunci când au simțit pentru prima dată chemarea lui Isus. Pe această cale, eu, personal, mereu am fost fericită, în ciuda tuturor problemelor care au existat pe parcursul slujirii".

Adresa:

Casa "Domus Mariae"
Bd. Ștefan cel Mare, 26
700064-Iași
Tel. 0232/212003; 0740/907699

www.scmp.cnet.ro

Casa de noviciat "Buna Vestire"
Com. Mărgineni, jud. Bacău, 607316 Barați
Tel. 0234/211231

Sr. Lenuța Băcăuanu, SCMP

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat