Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

O scurtă istorie a Institutului diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot"

Institutul a fost fondat în anul 1987 la Iași din inițiativa Excelenței sale Episcop Petru Gherghel, în acel timp Ordinarius al Diecezei de Iași, care la acea dată a creat o Asociație cu un statut propriu pentru persoanele care deja lucrau în parohii și în Seminarul diecezan și aspirau la perfecțiunea evanghelică și care din cauza regimului comunist nu puteau să se organizeze în mod oficial.

Aceste persoane existente deja în parohii și în Seminar ofereau serviciul lor în favoarea Bisericii, susținând diverse inițiative administrative.

Pentru a putea forma tinerele care aspirau să se dedice acestui serviciu în folosul Bisericii și pentru a se putea bucura de un statut de persoane consacrate în dieceză, s-a deschis la Miroslava în octombrie 1987 o formă de noviciat pentru aceste tinere generoase, ce doreau să se formeze la acest mod special de a-l urma pe Isus Cristos.

Prima maestră de novice a fost sora Tiburț, ajutată pentru scurt timp de sr. Pelagia, care aparțineau Congregației "Notre Dame de Sion", congregație prezentă în Dieceza de Iași până la suprimarea libertății religioase din 1948.

Pentru această Asociație "Slujitoarele lui Cristos Marele Preot", a fost elaborată în condiții de clandestinitate și dificultăți deosebite, o regulă de viață având titlul de "Norme", iar primele tinere au făcut prima lor profesiune religioasă la 7 octombrie 1989.

După căderea regimului comunist, din decembrie 1989 având libertatea de a organiza viața religioasă, episcopul diecezan, Mons. Petru Gherghel, consacrat la 1 mai 1990, a decis să dea o formă oficială acestui grup de persoane creând Asociația religioasă "Slujitoarele lui Cristos Marele Preot", care își desfășoară activitatea în diferite parohii și în Seminarul diecezan.

S-a început cu o perioadă de noviciat de 12 luni, precedată de la 1 an până la 2 ani de aspirandat și postulandat, urmată de profesiunea religioasă temporară pentru perioade

limitate: 1 an, respectiv 3 ani. O deosebită contribuție în formarea primelor surori și în organizarea Asociației, iar mai târziu a Institutului, au avut-o Mons. Aurel Percă, actualmente episcop auxiliar al Diecezei de Iași, ajutat fiind în munca de formare de pr. Pavel Balint, pr. Aurel Iștoc, Mons. Grigore Duma și pr. Mihai Chelaru (de fericită amintire).

În anul 1994 s-a deschis la Barați, în Casa Buna-Vestire, noviciatul după normele canonice, iar prima maestră de novice a fost Sr. Maria-Stela din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive", ajutată fiind de alte surori din aceeași congregație: sr. Damiana și sr. Imelda, venite în România cu permisiunea episcopului diecezan; iar părinte spiritual a fost numit pr. Iosif Enășoaie.

În această perioadă a fost elaborată o nouă regulă de viață, ce a fost trimisă la Congregația pentru Institutele Religioase și Societățile de viață apostolică la Roma și primind observațiile necesare asupra textului s-au pus bazele noilor Constituții ale viitorului Institut diecezan.

Având un număr de 120 de surori prezente în Asociație și, de asemenea, posibilitatea asistenței surorilor din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive", originare din Italia, s-a trecut la faza succesivă și episcopul diecezan a elaborat Constituțiile Institutului diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" printr-un decret, la data de 25 martie 1995.

În decursul a doi ani surorile din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive" au asistat tinerele aspirante la viața consacrată îngrijindu-se totodată de formarea lor din cadrul noviciatului.

În toată această perioadă 1987-2001, acest Institut diecezan a fost susținut și condus de PS Petru Gherghel, ajutat fiind de PS Aurel Percă.

Primul grup de surori în număr de 30, și-au oferit viața Domnului pentru totdeauna prin profesiunea religioasă perpetuă, în ziua de 7 octombrie 1996 în sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica.

În toamna aceluiași an a fost numită maestră de novice sora Ana Budău din Institutul diecezan, "Slujitoarele lui Cristos Marele Preot" și s-a continuat formarea așa cum prevăd normele canonice ale constituțiilor aceluiași Institut.

În tot acest timp surorile care intrau în Institut, prin profesiunea religioasă, pe durată limitată după cum prevăd Constituțiile, odată terminată această perioadă erau încorporate definitiv în Institut prin profesiunea perpetuă.

În luna septembrie 2001 a fost aleasă prima superioară generală a Institutului "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" în persoana sorei Valeria Doboș și a fost constituit Consiliul General format din cinci surori: Sr. Ana Budău, Sr. Lenuța Băcăoanu, Sr. Dionisia Șandru, Sr. Regina Horvat și Sr. Regina Patrașc după cum prevăd normele constituțiilor aceluiași Institut.

În anul 2004 numărul surorilor prezente în Institutul diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" este de 164, dintre care 128 cu voturi perpetue și 36 cu voturi temporale.

Casa generală Iași: Domus Mariae
Str. Ștefan cel Mare nr. 26
700064 - Iași

Casa de noviciat: Casa Buna-Vestire
Str. Alexandru Piru
607316 - Barați
Com. Mărgineni, jud. Bacău

Sr. Valeria Doboș SCMP

Sursa: www.scmp.cnet.ro

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat