Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

Opere și proiecte ale părinților franciscani

1. Ordinul Franciscan Secular (OFS) sau Terțiarii franciscani

Sunt membrii celui de-al treilea Ordin înființat de sfântul Francisc de Assisi pentru seculari, laici (mireni).

Sfântul Francisc de Assisi, inspirat de Duhul Sfânt, pe lângă fondarea primului Ordin pentru frați (minori) și, împreună cu sfânta Clara de Assisi, a ordinului surorilor (sărace), a fondat și un al treilea ordin destinat laicilor care au dorit să participe la viața și spiritualitatea ordinului său: Acest de-al treia ordin al sfântului Francisc de Assisi este cunoscut sub numele de Ordinul Franciscan Secular - OFS.

Așadar, Ordinul Franciscan Secular aparține familiei franciscane și este format dintr-o unitate organică a tuturor fraternităților catolice, a căror membri, inspirați de Duhul Sfânt, se obligă prin profesiune să trăiască evanghelia după modelul sfântului Francisc, în starea laică, seculară, păstrând regula aprobată de Biserică.

Ultima statistică realizată arată că membrii OFS cu profesiune, pe glob, ar fi circa 400.000 de frați și 50.000 de tineri franciscani (Tifra).

Ordinul Franciscan Secular este format din fraternități la diferite nivele: locală, regională, națională și internațională. Fiecare fraternitate este animată și condusă de un consiliu și de un ministru sau (președinte).

Fraternitatea Internațională se compune din unitatea organică a tuturor fraternităților franciscane seculare catolice din lume. Ea se identifică cu întregul OFS și cuprinde circa 110 fraternități Naționale de pe tot globul. Ministru general al OFS este fr.Tibor Kauser (Ungaria).

Fraternitatea Națională din România s-a format în 2008 după finalizarea proiectului de unire a tuturor realităților OFS, de către președinția Consiliului Internațional a Ordinului Franciscan Secular, deoarece, până în acel moment terțiarii nu au fost recunoscuți oficial ca și fraternitate OFS. Până la acest moment, existau două fraternități regionale OFS: una de limbă română cu 17 fraternități locale, fiind sub grija pastorală a Fraților Minori Conventuali și o altă fraternitate regională de limbă maghiară cu 25 de fraternități locale sub grija pastorală Fraților Minori Observanți. Aceste fraternități sunt: Arad, Baia Mare, Odorheiu Secuiesc, Sfântul Gheorghe, Timișoara, Șumuleu - Ciuc, Vinga, Gheorghieni, Dej, Gherla, Sighetu Marmației, Brașov, Oradea, Cluj, Dudești Vechi, Deva, Hunedoara, Târgu Mureș, Târgu Secuiesc, Bistrița, Lazarea.

Ordinului Franciscan Secular din România are sediul în orașul Onești, str. Ioan Creangă, nr.10, jud. Bacău.

Fraternitatea națională a OFS din România are ca ministru pe sr. Frâncu Celina, iar ca asistenți spirituali pe pr. Anton Acatrinei, OFMConv., pr. Bondea Robert, OFMCap. și pr. Mihaly Bojte OFMConv. Fraternitatea națională este împărțită în trei regiuni, după cum urmează:

I. Fraternitatea Regională Transilvania de Vest cuprinzând fraternități din județele Timiș, Caraș-Severin, Bihor, Arad, Maramureș, Sălaj, Satu Mare, Bistriția-Năsăud și Cluj (fraternitatea de limbă română). Această Fraternitate Regională are 16 fraternități locale, dintre care 10 fraternități de limbă maghiară și 6 de limbă română. Ministru regional este sr. Szabo Katalin.

II. Fraternitatea Regională Transilvania de Est cuprinzând fraternități din județele Brașov, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba și Cluj (fraternitatea de limbă maghiară). Această Fraternitate Regională are 13 fraternități locale cu 221 de frați cu sediul la Șumuleu - Ciuc. Ministru regional este sr. Vacar Katalin.

III. Fraternitatea Regională Muntenia și Moldova cuprinzând fraternități din județele Ilfov-București, Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Olt, Dolj, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași, Constanța. Această Fraternitate Regională are ca Ministru pe sr. Ana Jitaru și 20 de fraternități locale.

Aceste fraternități locale sunt:

Bogdănești, frați 17, ministru Tamași Ana, asistent pr. Claudiu Mărtișcă;

București, frați 21, ministru sr. Anca Vasiliu, asistent pr. Iosif Cadar;

Buruienești, frați 50, ministru sr. Tulbure Margareta, asistent pr. Iulian Claudiu Petrea;

Fundu Răcăciuni, frați 48, ministru sr. Patrașcu Regina, asistent pr. Anton Acatrinei;

Galați, frați 53, sr. ministru Zlat Maria, asistent pr. Critian Blăjuț;

Galbeni, frați 52, ministru sr. Bratosin Elena, asistent pr. Anton Acatrinei;

Hălăucești, frați 58, ministru sr. Păuleț Tereza, asistent pr. Ștefan Mârț;

Huși, frați 55, ministru sr. Frențescu Adriana, asistent pr. Liviu Brudaru;

Luizi Călugăra, frați 140, ministru sr. Coceanga Ana, asistent pr. Anton Acatrinei;

Luncași, frați 25, ministru sr. Bișoc Maricica, asistent pr. Ștefan Mârț;

Nicolae Bălcescu, frați 65, ministru sr. Petrea Veronica, asistent pr. Anton Acatrinei;

Nisiporești, frați 50, ministru sr. Afrențoaie Veroana, asistent pr. Adrian Herciu;

Onești, frați 25, ministru fr. Vacaru Victor, asistent pr. Robert Bondea OFMCap.;

Poiana, frați 10, ministru sr. Faraoanu Maria, asistent pr. Claudiu Mărtișcă;

Prăjești, frați 60, ministru sr. Faraoanu Maria, asistent pr. Claudiu Mărtișcă;

Răducăneni, frați 25, ministru fr. Trișcă Cornel, asistent pr. Liviu Brudaru;

Roman, frați12, ministru sr. Berea Maria, asistent pr. Flavian Farauanu OFMCap.;

Târgu Trotuș, frați 25, ministru sr. Socaciu Marlena, asistent pr. Gheorghe Pișta;

Traian, frați 15, ministru fr. Tamași Eugen, asistent pr. Claudiu Mărtișcă;

Valea Mare, frați 63, ministru sr. Farțade Veronica, asistent pr. Anton Acatrinei.

În zona unde asigurăm asistența spirituală există 869 frați cu profesiune pe viață, afară de frații cu profesiune temporară.

Iar acum, conștienți fiind că există mulți creștini care ar dori să se apropie mai mult de Cristos și care voiesc să depună un efort mai mare pentru cele spirituale, dorim să facem o succintă prezentare a modului de viață al celor care fac parte din Ordinul Franciscan Secular (OFS).

Aceștia parcurg o perioadă de formare, care durează un an, în care le sunt prezentate viața sfântului Francisc de Assisi, viața sfintei Clara, Regula și constituțiile OFS, precum și spiritualitatea franciscană. După terminarea acestei perioade de formare, se face profesiunea, care constă în hotărârea de a trăi în conformitate cu evanghelia, avându-l ca exemplu pe sfântul Francisc, fără a abandona, însă, propria familie (acesta este motivul pentru care se numesc "seculari", adică trăiesc în lume). Într-o primă etapă profesiunea se depune pentru o perioadă de un an ori chiar mai mult, rămânând ca, într-o a doua etapă, după ce a fost reînnoită timp de trei ani - și numai în cazul în care se dorește acest lucru - să se depună profesiunea pentru toată viața.

Specificul acestor frați și ale acestor surori în Cristos este trăirea evangheliei în propria familie și în societate, promovarea dreptății și a păcii, educarea copiilor la credința creștină, precum și simpla mărturie din viața de zi cu zi. De asemenea, pot fi de mare ajutor pentru buna desfășurare a activităților din cadrul parohiei, pot organiza vizitarea și îngrijirea celor bătrâni ori bolnavi, întreținerea curățeniei și a spațiilor verzi din jurul bisericii, ore de rugăciune, de adorație euharistică, etc.

În această ultimă perioadă, s-au organizat diverse seminarii formative, atât pentru frații din fraternitățile locale, cât și pentru asistenții spirituali, pentru a putea cunoaște cât mai bine Regula și Spiritualitatea franciscană, dar și în vederea împărtășirii reciproce a propriilor experiențe pastorale.

În ciuda prigoanei comuniste, care urmărea desființarea Ordinelor religioase și ștergerea din inimile oamenilor a credinței în Dumnezeu, mulți Frați Franciscani Seculari, cu ajutorul harului lui Dumnezeu, au reușit să păstreze în inima lor flacăra credinței și idealul franciscan, ideal ce le-a fost sădit prin cuvântul și exemplul păstorilor lor sufletești. Ei au încercat să dea mărturie, atât cât le-a stat în putință, prin vorbe și prin fapte, despre spiritualitatea franciscană, atât în mijlocul propriei familii, cât și în mijlocul societății în care trăiau. Iar această mărturie credem că este un motiv suficient ca acum - după ce, începând cu anii '90, a fost reluată activitatea pastorală a Ordinului Franciscan Secular (OFS) - să încercăm să reînviem, acolo unde este posibil, acele comunități care existau deja mai înainte de 1948 și să formăm, la cererea credincioșilor, și alte comunități.

Efortul pe care l-au depus frații și surorile care ne-au precedat nu a fost zadarnic, căci, în comunitățile din care făceau parte, la locul de muncă ori în alte împrejurări, prin exemplul lor de viață, au ajutat pe mulți oameni să apropie de Dumnezeu, inspirați fiind de exemplul sfântului Francisc de Assisi.

Nu pot să închei decât folosindu-mă de cuvintele Testamentului de la Siena al sfântului Francisc: "Scrie, că îi binecuvântez pe toți frații mei, care sunt în ordin și care vor veni până la sfârșitul lumii".

Conventul "Sfântul Andrei"

Str. Bisericii, Nr 329

607295 - Luizi Călugăra (BC)

ROMÂNIA

Tel. 0040.745/229506

Pr. Anton Acatrinei OFMConv.

Sursa: http://ofmconv.ro

2. Armata Maicii Domnului (AMD)

Identitatea acestei "familii" creștine deosebite, despre care ne propunem să vorbim în continuare, este de factură spirituală, chiar dacă membrii "Armatei Maicii Domnului" își aduc contribuția și în domeniul catehezei, angajării sociale, inițiativelor umanitare și propunerilor culturale

Păstrând mereu în armonie spiritul și acțiunea, "Armata Maicii Domnului" își desfășoară activitatea în jurul a patru idei de fond.

Dimensiunea existențială: consacrarea vieții lui Dumnezeu, prin Neprihănită, este o recunoaștere a primatului chemării la sfințenie.

Dimensiunea eclezială: trăirea consacrării în Biserică, din iubire față de Dumnezeu și de Biserică, mărturisind credința creștină.

Dimensiunea misionară: prin participarea, în spiritul consacrării mariane, la misiunea de a vesti întregii omeniri sfânta evanghelie.

Dimensiunea culturală: prin mărturisirea consacrării în societate, în slujba oamenilor și în sprijinul demnității umane, într-un climat de fraternitate, pace și bucurie.

Pr. Paul Bulai OFMConv.

Sursa: http://ofmconv.ro

3. Editura Serafica

De 90 de ani, Editura Serafica facilitează accesul credincioșilor la carte religioasă. Cu o tradiție de 90 de ani, Editura Serafica, care activează sub patronajul Ordinului Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sfântul Iosif" din România, (părinții franciscani) și-a fixat, încă de la început, ca principal obiect de activitate editarea și difuzarea de carte religioasă.

Editura Serafica este o echipă de preoți și laici calificați, uniți prin pasiunea pentru apostolat prin tipărituri și mijloace media, dar și prin dorința de a oferi celor din jur bucuria întâlnirii cu Dumnezeu și valorile creștine. Editura dispune de o ofertă bogată de titluri publicând până în prezent peste 500 de titluri, impunându-se prin repertoriul editorial ca o prezență activă, prin calitatea și diversitatea lucrărilor editate. De aceea, prin promovarea unui fond de carte diversificat și reprezentativ, vă oferim posibilitatea de a vă bucura de lecturi interesante, de a achiziționa și de a avea în biblioteca dumneavoastră opere de referință, fonduri bibliografice diverse (biblice, teologice, patrologie, drept canonic, istoria bisericii, ecumenism, morală creștină, cateheze, muzică, spiritualitate, cărți de rugăciune, novene, acatiste, viețile sfinților etc.), dar și ultimele noutăți editoriale proaspăt ieșite de sub tipar.

Prin noi, veți descoperi cărți pe care nu le veți uita niciodată și pe care poate le veți păstra în adâncul inimii întreaga viață; cărți uzuale de buzunar cu rugăciuni de recitat zilnic, novene și rugăciuni și acatiste la diferiți sfinți; cărți care nu trebuie să lipsească de pe rafturile bibliotecii dumneavoastră; prin noi, veți afla că fiecare carte promite o experiență inedită, o călătorie palpitantă și captivantă; prin noi, veți redescoperi dragostea pentru Dumnezeu, setea de a-l cunoaște și iubi pe el, de a învăța și de a înțelege credința noastră, iar bucuria lecturii și a meditației va împlini universul interior.

Tematica abordată prin programul editorial, structurat pe mai multe colecții este apreciată pozitiv de un public larg, cărțile noastre fiind prezente în peste patruzeci de locații comerciale sau parohiale din întreaga țară. De-a lungul timpului, editura a pus accentul pe editarea cărților de pietate, devoționale, scrise și ilustrate de artiști plastici franciscani, dar și pe realizarea tratatelor și studiilor de teologie pentru studenți, persoane consacrate, cler și pentru toți cei interesați de cunoașterea și aprofundarea adevărurilor de credință, de apropierea de Dumnezeu și hrănirea sufletului cu lectură spirituală.

Editarea lucrărilor în condiții grafice și de conținut deosebite, cu profesionalism și competență, reprezintă o preocupare constantă a editurii noastre. Prin longevitate, amploare, dinamică, valoare și tradiție, editura și-a câștigat un renume în rândul credincioșilor, persoanelor consacrate și a clerului. Standardele ridicate se aplică fiecărui aspect al activității noastre: produse de calitate, multiple canale de distribuție, engros, retail, rețea de distribuție, vânzări on-line, inovare permanentă în întreaga activitate, soluții alternative și personalizate fiecărei cerințe.

Capitalizând o experiență îndelungată în domeniu, Editura Serafica vă oferă un pachet complet de servicii, fundamentat pe o logistică modernă și competență: consiliere editorială, servicii personalizate de informare, tratament atent al comenzilor tuturor clienților. Prezentarea unui fond variat de produse care răspunde cu eficiență exigențelor clienților, stimularea plăcerii pentru lectură prin lansări de carte și prin participarea la târguri de carte.

Ca și la început, 1923, și astăzi, echipa Serafica și-a păstrat dinamismul și entuziasmul. Acest site este o provocare în dorința noastră de a fi, ca întotdeauna, aproape de credincioși.

Librăria "Sfântul Anton" a Editurii Serafica, cu sediul la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman.

Dacă ai nevoie de culoare, originalitate, stil și dacă vrei să faci cel mai frumos cadou, pentru tine sau pentru un prieten, nu poate fi alt loc mai potrivit decât librăria noastră care așteaptă să-i treceți pragul, o locație ideală, agreabilă, confortabilă și modernă, plină cu idei pentru cadouri dintre cele mai inedite: cărți din spectrul editorial propriu, cărți ale mai multor edituri partenere, calendare, agende, felicitări, iconițe, icoane, brelocuri, medăliuțe, brățări, lănțișoare, plachete, rozarii, statuete și statui de până la 1,60m, cruciulițe, cruci de altar, de birou sau perete, cruci procesionale, cădelnițe, cătui, candele, tămâie naturală, tămâie parfumată, cărbune, fitile cu plută, candele, lumânări, cămeși clericale, ornate, stole, cote, cingole, corporale, purificatoare, pale, pixide, potire, păhăruțe pentru altar, manutergii, ostii etc. Aici este locul în care vei găsi cu ușurință și la prețuri accesibile tot ce cauți: de la tablouri atent selecționate, icoane pictate pe lemn sau sticlă, sculpturi în lemn, unicate sau reproduceri, până la produse din ceramică, obiecte de artizanat, decorațiuni dintre cele mai diverse și moderne și bineînțeles carte pentru sufletul tău!

Serafica - prima tipografie catolică din vechiul regat.

În anul 2009, din dorința de a vorbi lumii într-un limbaj al eleganței imaginii și al profesionalismului și fidelității culorii, este reînființată Tipografia Serafica (după ce a fost închisă de regimul comunist în 1947), specializată în servicii de grafică, tipărire digitală, legătorie, și mica publicitate.

Prin imaginea fundamentată pe calitate, seriozitate, profesionalism, rapiditatea execuției comenzilor și prețuri competitive, într-un timp relativ scurt, ca rezultat concret al faptului că s-a acordat o importanță deosebită calității, Tipografia Serafica, a reușit să dezvolte relații solide de parteneriat, întreținând, astfel, colaborări de lungă durată cu clienții noștri.

Evoluția și perfecționarea continuă a produselor realizate reflectă pasiunea pentru profesie, perseverență și experiență a unei activități susținute: cărți, reviste, cataloage de prezentare, broșuri informative, coperte pentru cărți și reviste, afișe, mape, produse publicitare, pliante și flyere, etichete, calendare, agende, caiete, felicitări, cărți de vizită etc. Vă oferim, de asemenea, și servicii de culegere text, tehnoredactare computerizată, machetare, design, ilustrații carte religioasă, scanare, broșare, capsare, perforare etc., răspunzând, astfel, oricărei solicitări în domeniu editorial și tipografic.

Sursa: http://www.edituraserafica.ro

4. Revista "Mesagerul Sfântului Anton"

Revista "Mesagerul Sfântului Anton" este o revistă de spiritualitate (bimestrială) redactată de preoții franciscani din România, având reședința (din 2008) în Bacău, la sediul Curiei Provinciale a Fraților Minori Conventuali. Începutul revistei "Mesagerul Sfântului Anton" este legat de inițiativa pr. Petru Albert, care, în toamna anului 1993, în colaborare cu frații franciscani conventuali de la Padova, a tipărit primul număr al revistei și a stabilit sediul la Roman. Mesagerul chiar dacă este tipărit constant la Padova, este redactat și editat, integral, în România.

Profilul "Mesagerului sfântului Anton" este cel al unei publicații general-spirituale cu un spectru larg de preocupări: viața Bisericii și spiritualitate (îndeosebi antoniană și franciscană), Biblie, interpretare biblică, dar și poezie, literatură religioasă, critică, sociologie, filosofie, istorie, activități și evenimente ale Provinciei Franciscane din România etc. Ca urmare a realizării acestui program s-a constituit, bunăoară, în decursul timpului la "Mesagerul Sfântului Anton" o arhivă amplă de documente utile.

Autoritatea și prestigiul de care se bucură revista sunt datorate personalității colaboratorilor cât și capacității lor de a se implica în evenimente semnificative ale vieții culturale, sociale și religioase.

Prin intermediul revistei ne propunem să fim ecoul, peste timp, al mesajului Sfântului Minunilor, dar și să oferim cititorilor o interpretare actuală a credinței creștine, să dovedim că tezaurul spiritual, evanghelic nu se epuizează, ci, mai impetuos, sporește. Altminteri, primul redactor al revistei, amintitul pr. Albert Petru, spunea în editorialul de debut: "revista va da informații, dar mai mult de atât, vizează să formeze conștiințele, să indice omului calea pe care trebuie s-o urmeze ca să trăiască nu numai viața vremelnică, dar să atingă și destinele sale superioare".

Revista a luat ființă cu acest scop și în serviciul unui atare scop s-a pus Sfântul Anton cu sfințenia sa, cu pilduirea sa, cu predicațiunea sa, cu miracolele sale și cu o lume întreagă mobilizată de spiritul său ca nu încetează să acționeze și în ziua de astăzi.

Revista se bucură de simpatia a numeroși cititori romano-catolici, greco-catolici, ortodocși și protestanți.

Pace și bine tuturor!

Sursa: http://www.mesagerulsfantulanton.com

5. Fundația Umanitară Pacea

Statutul Fundației Umanitare: Pacea

Art.1.- Dispoziții generale

a) Fundația Umanitară "Pacea" se înființează de către un grup de oameni de cult și intelectuali, interesați în dezvoltarea relațiilor interumane, în sensul protejării copiilor fără locuință, abandonați sau orfani, pentru a le oferi posibilitatea de a fi primiți într-un colectiv care să se ocupe de educația acestora, precum și în sensul ajutorării familiilor aflate într-o situație economică gravă, în particular a familiilor numeroase, fără ca membrii acestora să fie internați în edificiile fundației.

b) Fundația este o organizație apolitică, neguvernamentală și nonprofit.

c) Fundația "Pacea" este o instituție de sine stătătoare și funcționează pe lângă Provincia Franciscană "Sfântul Iosif" din Moldova.

Art.2.- Denumirea fundației

a) Fundația are denumirea socială de "Pacea". Orice act ce va fi emis de către această fundație va purta mențiunea expresă a acestui nume, precum și celelalte date cerute de lege.

b) Fundația are personalitate juridică, fiind pe deplin autonomă din punct de vedere structural, funcțional și economic.

Art.3.- Sediul

Sediul fundației este în municipiul Roman, str. Teiului nr. 20, județul Neamț.

Art.4.- Durata de funcționare

Fundația se constituie pe termen nelimitat.

Art.5.- Scopul fundației

Fundația "Pacea" are ca scop general ajutorarea copiilor și a tuturor persoanelor aflate într-o stare de abandonare totală și neavând posibilitatea unei educații corespunzătoare, indiferent de religia căreia îi aparțin aceste persoane. Acest scop se va concretiza prin crearea cadrului organizatoric și juridic corespunzător în vederea acordării ajutorului necesar, atât material cât și medical.

Art.6.- Domeniu de activitate

Fundația "Pacea" are ca scop general ajutorarea copiilor și a tuturor persoanelor aflate într-o stare de abandonare totală și neavând posibilitatea unei educații corespunzătoare, indiferent de religia căreia îi aparțin aceste persoane. Acest scop se va concretiza prin crearea cadrului organizatoric și juridic corespunzător în vederea acordării ajutorului necesar, atât material cât și medical:

a) Fundația "Pacea" va acționa ca organizație constituită pentru acordarea de sprijin celor interesați, în principal persoanelor defavorizate.

b) Grija fundației se va orienta către populație în ansamblu și va promova calitatea și continuitatea serviciilor specifice domeniului de activitate.

c) Domeniile de activitate ale fundației sunt:

- ridicarea unui complex de construcții, sub forma unui cămin educativ;

- întrunirea în acest cadru a tuturor persoanelor interesate și a celor care necesită ajutor;

- realizarea unui program concret de ajutorare a tuturor celor în nevoie, care să includă acte de caritate și organizarea unei activități de binefacere în același scop, implementarea de proiecte în acest sens;

- crearea unui corp de cadre specializate din punct de vedere medical și psiho-educativ, precum și consultanță în domeniul învățământ-educație;

- utilizarea în scopurile propuse a tuturor ajutoarelor din străinătate, precum și a bunurilor ce vor intra în patrimoniul fundației (respectiv aparatură tehnică pentru ateliere, cabinete medicale, materiale birotică, de imprimare, mobilier, îmbrăcăminte și încălțăminte, alimente, produse de uz igienic și sanitar, instrumente muzicale, mijloace de transport, etc.);

- organizarea de călătorii de studii și documentare, individuale sau de grup, în țară sau străinătate, pentru specializarea persoanelor, cu scop social.

d) Fundația colaborează cu toate instituțiile din țară și străinătate, organizații, organisme, societăți comerciale, interesate în activitatea fundației și în îmbunătățirea activității specifice domeniului său de activitate.

e) Fundația se poate afilia cu organizații similare din țară și din străinătate, care au preocupări în domeniul organizării și furnizării serviciilor de același gen cu cele care formează obiectul său de activitate.

Motto-ul Fundației Pacea

"Atunci regele va spune celor de la dreapta sa: «Veniți, binecuvântații Tatălui meu, moșteniți împărăția care a fost pregătită pentru voi de la întemeierea lumii, căci am fost flămând și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și mi-ați dat să beau, am fost străin și m-ați primit, gol și m-ați îmbrăcat, bolnav și m-ați vizitat, am fost în închisoare și ați venit la mine». Atunci îi vor răspunde cei drepți, zicând: «Doamne, când te-am văzut flămând și te-am hrănit, sau însetat și ți-am dat să bei? Când te-am văzut străin și te-am primit, sau gol și te-am îmbrăcat? Când te-am văzut bolnav sau în închisoare și am venit la tine?» Iar regele, răspunzând, le va spune: «Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut»" (Mt 25, 34-40).

Personal

Președinte: Pr. Lucian Bobârnac, OFMConv.;

Manager proiecte: Pr. Lucian Bobârnac, OFMConv.;

Vicepreședinte, asistent social, responsabil Școală: Pr. Sergiu Antal, OFMConv.;

Administrator: Pr. Ioan Dâscă, OFMConv.;

Administrator de proiecte și sociolog: Cornelia Dâscă;

Responsabil Atelier de meserii: Fr. Carmil Matieș, OFMConv.;

Secretară, Educatoare: Felicia Androo Gherghelaș;

Asistent educator: sora Iuliana;

Asistent social: Gabriela Giorgiuculesei;

Asistent social (psiholog): Cristina Sescu;

Medici: Dr. Maria Tălmăcel; Asistent: Cecilia Borcilă;

Stomatolog: Dr.Cristian Tălmăcel, Asistent: Mihaela Tălmăcel;

Contabil: Laura Dămoc, auditor: Tereza Luca;

Bucătar: Elena Grigoraș;

Ajutor Bucătar: Marinela Titianu;

Paznic: Vasile Galeș.

Pr. Lucian Bobârnac OFMConv.

Sursa: http://centrulsocialsfanton.blogspot.ro

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat