Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

Date biografice ale Sfântului Francisc de Assisi

1181/1182 - Sfântul Francisc, întemeietorul a trei Ordine religioase mendicante (cerșetoare), s-a născut la Assisi, un mic orășel din Provincia italiană Umbria, având ca părinți pe Pietro Bernardone, comerciant de stofe, și pe Giovanna Pica. Deși la Botez, în absența tatălui său, care se afla în Franța, a primit numele de Ioan, la întoarcerea acestuia a primit numele de Francisc, nume existent deja, însă puțin folosit în Italia.

În ceea ce privește anul nașterii sfântului Francisc există diferite ipoteze: unii specialiști acceptă posibilitatea nașterii sale la sfârșitul anului 1181, în timp ce alții cred că ar fi avut loc la începutul anului 1182.

1202-1203 - Are loc războiul dintre orașele vecine Perugia și Assisi. Armata orașului Assisi este învinsă în bătălia de la Collestrada. Francisc este luat prizonier.

1203 - Francisc, fiind bolnav, este eliberat.

1204 - Francisc este încercat de o lungă boală, apar primele semne ale convertirii sale.

1205 - Un an dificil și important din viața lui Francisc: începe itinerarul de revizuire a vieții sale. Lucrurile cărora înainte le dădea mare importanță încep să piardă din valoare, în timp ce se transformă în "dulceața sufletului" ceea ce înainte i se părea "foarte amar".

1206 - Sfântul Francisc ajunge la un punct definitiv de "rupere de lume". În piața catedralei din oraș, înaintea episcopului, Francisc renunță la toate bunurile sale, chiar și la hainele în care era îmbrăcat, și le înapoiază tatălui său. După acest eveniment, Francisc face o scurtă experiență într-o mănăstire, după care se dedică, la Gubbio, asistenței bolnavilor de lepră. Apoi, la Assisi, începe restaurarea micii biserici "San Damiano". Alegerea lui Francisc devine o provocare pentru mulți tineri din Assisi. Solitudinea lui Francisc și întărirea convingerilor sale.

16.04.1208 - Sfântul Francisc, împreună cu primii săi tovarăși, Bernardo di Quintavalle și Pietro Cattani, consultă sfânta evanghelie: Cristos îi cheamă la o totală despărțire de cele trecătoare pentru a putea face parte dintre cei marginalizați. Începând cu această dată mai mulți tineri se unesc idealului lui Francisc.

1209/1210 - La Roma, papa Inocențiu al III-lea îl primește pe sfântul Francisc și pe primii săi tovarăși (doisprezece împreună cu Francisc) și aprobă, verbal, modul lor de viață. Aceștia, la întoarcere, se stabilesc la Rivotorto, în apropiere de Assisi. Apoi, fiind constrânși să părăsească Rivotorto se stabilesc la marginea orașului Assisi.

1211/1212 - În duminica Floriilor, în timpul nopții, sfânta Clara de Assisi fuge din casa părintească și este primită de sfântul Francisc, la Porțiuncula, prin ritul tunsorii, semnul unei noi vieți de umilință.

16.08.1206 - La Perugia moare papa Inocențiu al III-lea. După două zile este ales papa Honoriu al III-lea.

1217 - La Porțiuncula, are loc Capitulul general al Ordinului Fraților Minori. Frații decid să meargă în misiune în lumea întreagă: Francisc intenționa să meargă în Franța, însă, la Florența, cardinalul Ugolino îl convinge să rămână în Italia.

1219 - În luna iunie, de la Ancona, Francisc se îmbarcă pentru a merge la Acri și Damietta. Are loc întâlnirea cu sultanul.

1220 - În luna ianuarie sunt martirizați cinci frați franciscani în Maroc (sunt primii martiri franciscani). Din cauza unor dificultăți ce s-au ivit în ordin, care între timp a cunoscut o mare creștere numerică, Francisc se întoarce în Italia. Renunță la responsabilitatea de ministru general, lăsând această slujire lui Pietro Cattani. Tot în acest an, papa Honoriu al III-lea îl numește pe cardinalul Ugolino protector al noii familii religioase.

1221 - La 10 martie moare Pietro Cattani, îi urmează, ca ministru general, fratele Elia, care își ia titlul de vicar general, din respect față de sfântul Francisc. În Capitulul de la Porțiuncula (30 mai) este aprobat textul regulii non bullata, care a fost scrisă pe parcursul mai multor ani, drept răspuns la exigențele fraternității care crescuse foarte mult.

29.11.1223 - Papa Honoriu al III-lea, prin bula Solet annuere, aprobă Regula Fraților Minori. În noaptea de Crăciun, la Greccio, Francisc, pentru a medita cu mai multă intensitate misterul întrupării lui Cristos, face o reprezentare vie a nașterii lui Isus. Acest eveniment a dat naștere tradiției Presepiului.

15.08.1224 - Pe muntele La Verna, Francisc începe postul sfântului Mihail. În luna septembrie primește stigmatele lui Cristos.

1225 Se agravează boala la ochi a sfântului Francisc, pentru o perioadă locuiește la "San Damiano". Are loc vizita medicală și diferite tratamente, însă fără nici un rezultat. Tot în acest an sfântul Francisc compune cântecul creaturilor. În timpul certurilor dintre episcopul și autoritățile de Assisi, Francisc adaugă cântecului creaturilor o strofă despre iertare: ascultând-o, cele două autorități se împacă. Sfântul Francisc este dus la Rieti, unde este supus unei intervenții chirurgicale foarte dureroase, însă fără nici o îmbunătățire a sănătății.

1226 august-septembrie - Condițiile de sănătate se agravează: Francisc este dus în palatul episcopal din Assisi. În prag de moarte, Francisc dictează testamentul său, în care, prin cuvinte puține și concise, face un epilog al experienței sale religioase și reafirmă cu tărie propunerea sa creștină. Simțind apropierea morții, Francisc cere să fie dus la Porțiuncula.

03.10.1226 - Seara, în zi de sâmbătă, Francisc moare la Porțiuncula.

1227 - La 19 martie cardinalul Ugolino este ales papă și își ia numele de Grigore al IX-lea. La 30 mai Giovanni Parenti este ales ministru general al Ordinului Fraților Minori.

16.08.1228 - La Assisi, sfântul Francisc este canonizat de papa Grigore al IX-lea.

25.05.1230 Moaștele sfântului Francisc sunt duse în Bazilica ce a fost construită în cinstea sa la Assisi.

Sursa: http://ofmconv.ro

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat