Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins « >

Aproape de cei bolnavi

Sr. Georgina Cmeci

În contextul Anului dedicat Vieții Consacrate în care ne găsim, Congregația "Surorile Oblate Asumpționiste" are bucuria de a celebra jubileul de 150 de ani de la fondare, precum și 90 de ani de prezență în România; mai întâi în Eparhia Greco Catolică de Oradea, apoi în Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, iar după căderea regimului comunist în Episcopia Romano-Catolică de Iași și Eparhia Greco Catolică de Maramureș (în mod oficial, deși existau și în acestea surori care activau în clandestinitate, fără a avea o anumită haină care să le distingă de celelalte persoane de vârsta lor, dar care se diferențiau prin modul de a trăi, comportament și atitudini).

Îmi amintesc cu drag prima întâlnire pe care am avut-o cu câteva dintre aceste surori în perioada comunistă, când viața consacrată era interzisă, perioadă în care și eu simțeam chemarea la viața consacrată, dar nu vedeam cum s-ar putea realiza aceasta. Era în luna august a anului 1981, când m-am dus la București, la o mătușă, călugărița și ea, căreia îi exprimasem mai înainte dorința de a mă consacra Domnului. Cu prudența și discreție, mătușa mea a vorbit cu celelalte surori și, după ce au analizat bine situația, punându-mă la încercare pentru a vedea dacă într-adevăr am o dorință serioasă, au acceptat să le fac o vizită. Mi-au spus foarte clar să nu intru în discuție cu nicio persoană din fața blocului, deoarece există "supraveghetori" peste tot.

Se spune că prima impresie (bună sau rea) despre o persoană rămâne întipărită în inima ta. Așa a fost și pentru mine. Când le-am întâlnit pe surori am avut impresia că am întâlnit niște îngeri în carne și oase. Căldura primirii lor, vorbele blânde, zâmbetul și bucuria care emanau de pe chipul lor m-au pătruns adânc.

De-a lungul anilor de pregătire în clandestinitate pentru viața consacrată, le-am cunoscut pe surori mai bine, dar mai ales după căderea comunismului, când am avut posibilitatea să locuim împreună, chiar dacă nu a fost posibil pentru mult timp. Cele trei surori erau devotate trup si suflet Domnului și aproapelui, desigur, fiecare cu carisma ei specială - contemplativă sau contemplativă în acțiune și slujire.

Sr. Georgina Cmeci s-a născut în anul 1924, în localitatea Bucium, județul Bihor. În anul 1939 a intrat în mănăstirea Surorilor Oblate Asumpționiste de la Beiuș, județul Bihor. După primele voturi a fost trimisă în misiune la Spitalul "Assomption" din București, care aparținea congregației, astăzi Spitalul "Dr. Burghelea". În anul 1948 a venit comunismul. Mănăstirile au fost desființate, proprietățile lor naționalizate, iar majoritatea surorilor au fost trimise în familie. Datorită faptului că nu exista personal calificat pentru a prelua lucrul făcut de surori în spital, iar medicii doreau să lucreze cu surorile - deoarece erau devotate îngrijirii bolnavilor - autoritățile comuniste au permis surorilor să lucreze și să locuiască în spital. La scurt timp, însă, toate au primit ordin să elibereze camerele din spital, în care locuiau. Trei dintre surori (Sr. Georgina Cmeci, Sr. Felicia Blânda și Sr. Miriam Tocaci) au reușit să închirieze un apartament, în care au locuit și au dus o viață religioasă. Totodată, atât cât s-a putut, au continuat să lucreze în spital, știind destul de bine că sunt supravegheate de securitate.

Așa am cunoscut-o pe sora Georgina, o persoană care și-a dedicat toată viața sprijinirii și ajutorării celor bolnavi și nevoiași, în care vedea chipul lui Isus Cristos. Cei din spital și cei din cartier, cât și credincioșii de la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din București, îi cereau deseori ajutorul în domeniul medical sau în cel caritativ.

În anul 2002, din cauza unui accident a avut nevoie de îngrijire permanentă și a fost dusă la Mănăstirea Surorilor Oblate Asumpționiste din Izvoare, Bacău. Aici, sora Georgina mi-a fost un model de persoană consacrată. Chiar dacă nu putea participa fizic la rugăciunea comunității, deoarece era imobilizată la pat, îmi zicea că este unită în spirit cu celelalte surorile care se roagă în capelă. Când o vizitam mă întâmpina cu zâmbetul ei discret și primitor și observam că ținea mereu în mâini cartea de rugăciuni, Biblia sau rozariul. O vedeam cum suferă mult, însă nu am auzit-o lamentându-se vreodată. Așa cum a trăit toată viața, așa a trăit și anii grei de suferință fizică, cu grija și gândul la cei pe care îi considera mai suferinzi decât ea.

Sr. Georgina a plecat la Domnul pe data de 27 decembrie 2013.

Sr. Angela Bitiușcă, O.A.

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat