Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

7. Chipul lui Isus

La izvoarele cuvântului

Duminica a II-a din Postul Mare (Marcu 9,2-10)

"În acel timp, Isus i-a luat pe Petru, pe Iacob și pe Ioan, i-a dus deoparte, pe un munte înalt numai pe ei și i s-a schimbat înfățișarea înaintea lor. Hainele lui au devenit strălucitoare, atât de albe cum niciun albitor de pe pământ nu le putea albi. Atunci le-a apărut Ilie împreună cu Moise și vorbeau cu Isus. Petru, luând cuvântul, i-a spus lui Isus: «Învățătorule, e bine că suntem aici; să facem trei colibe: una pentru tine, una pentru Moise și una pentru Ilie!» De fapt, nu știa ce să spună; căci îi cuprinsese frica. Apoi a venit un nor care i-a învăluit în umbră și din nor a fost un glas: «Acesta este Fiul meu cel iubit, ascultați de el!» Dintr-o dată, privind în jurul lor, n-au mai văzut pe nimeni decât pe Isus singur cu ei. În timp ce coborau de pe munte, Isus le-a poruncit să nu povestească nimănui cele ce au văzut, decât atunci când Fiul Omului va fi înviat din morți. Ei au păstrat lucrul acesta pentru ei, întrebându-se ce înseamnă «a învia din morți»".

(Moment de tăcere)

O perspectivă a textului sacru

1. "Deoparte, pe un munte înalt"

Isus i-a luat pe Petru, Iacob și pe Ioan și i-a dus pe un munte înalt, în împrejurimea Nazaretului. În acest loc de revelație, în care Dumnezeu se apropie de pământ, dorește să le dezvăluie identitatea sa. Pe moment i se schimbă înfățișarea înaintea lor, hainele lui devin strălucitoare și apar Ilie și Moise. Și în timp ce Isus și cei doi vorbesc între ei, discipolii sunt cuprinși de o teamă sfântă, deoarece îl văd pe Învățătorul lor învăluit de gloria lui Dumnezeu. Petru intervine. Se adresează lui Isus și îi spune: "Să facem trei colibe": pentru Isus, Ilie și Moise, sperând să îi aibă în preajmă cu învățăturile lor, cât mai mult timp posibil.

2. "Acesta este Fiul meu cel iubit"

Când Petru termină de vorbit cu Isus, cei trei discipoli văd un nor, semnul prezenței lui Dumnezeu, care îl învăluie în umbră pe Isus, pe Ilie și pe Moise. În acel moment aud un glas care confirmă că Isus se află într-o legătură specială cu Dumnezeu. De fapt, în Isus se împlinesc toate Scripturile. În el își găsesc răspunsul toate promisiunile făcute de Dumnezeu și orice dorință de fericire din inima omului. Da, Isus este Mesia glorios, însă gloria lui se dezvăluie prin cruce: el este Fiul Omului, el este slujitorul suferind al lui Dumnezeu.

3. "Le-a poruncit să nu povestească nimănui cele ce au văzut"

Viziunea s-a încheiat. Petru, Iacob și Ioan privesc în jur și nu mai văd pe nimeni, în afară de Isus. Ei văd chipul lui Isus ca mai înainte, însă înțeleg acum mai multe despre el, despre identitatea și despre misiunea lui, care depășesc capacitatea lor de a cunoaște și de a observa. În timp ce coboară de pe munte, Isus le poruncește celor trei discipoli să nu-i dezvăluie misterul mesianic, mai înainte de a învia Fiul Omului.

Interpretare și mărturie

Muntele apropie de cer. Nu doar pentru că este un loc de liniște, marcat de intimitate și de uimire, ci mai ales pentru că este un loc de revelație. Pe Tabor, ucenicii sunt deoparte, doar cu Isus; le este bine. Sunt împreună cu el, vorbesc cu el și îl ascultă. Și se întâmplă ceva cu totul misterios. Nu ca în legendele antice, ci exact altfel, un om, adică Învățătorul lor, le apare învăluit de slava lui Dumnezeu, iar ei sunt cuprinși de o teamă sfântă. Oarecum vor să oprească timpul și să rămână pentru totdeauna pe munte.

Primii discipoli cred că în Isus se împlinesc atât profețiile din Vechiul Testament, cât și legea dată de Dumnezeu poporului lui Israel. Ei mărturisesc că Isus este Mesia cel glorios și că gloria lui se manifestă prin sacrificiul de pe cruce. Astfel, schimbarea la față le dezvăluie cine este Isus și le prevestește condamnarea sa la moartea pe cruce. Pe Tabor, Ilie și Moise confirmă toate acestea, Tatăl ceresc le garantează, iar Isus le dezvăluie.

Coborând de pe Tabor, ucenicii nu povestesc nimănui despre tot ceea ce au văzut și au auzit. Vor păstra tăcerea, adică secretul mesianic al lui Isus. Mai apoi însă au mărturisit totul. Isus din Nazaret, Învățătorul lor, este Fiul lui Dumnezeu.

Întrebări pentru discuții în grupuri mici

- Pe Tabor, gloria lui Isus era atât de mare încât nu numai trupul său, ci și hainele sale au devenit deosebit de strălucitoare. Atunci discipolii au înțeles că Isus este Fiul preaiubit al lui Dumnezeu, iar mai apoi au mărturisit cu prețul vieții lor credința în Isus. Și în Dieceza de Iași au trăit persoane consacrate care și-au mărturisit în mod deosebit credința, ca de exemplu doctorul Benedict. Cunoașteți și alte cazuri?

- Dumnezeu locuiește într-o lumină inaccesibilă și de aceea omului îi este imposibil de a-l vedea. Mai mult, îi este absolut interzis să-și facă imagini despre Dumnezeu. Din fericire, Fiul cel preaiubit, singurul care a venit de la Tatăl, el este acela care, prin chipul său, prin viața sa, prin faptele și cuvintele sale, ni-l dezvăluie pe Dumnezeu cel invizibil și ne apropie de el. Unde putem descoperi astăzi chipul lui Isus Cristos?

- Se ajunge la glorie pe calea crucii. O mărturie în acest sens este dată de toți discipolii lui Isus, iar istoria creștinismului o confirmă. Privind la perioada comunistă, observăm că și la noi multe persoane au mers pe calea crucii, ca de exemplu sora Varvara Ghiurcă. Din fericire nu ni se mai propune acel ideal comunist fără Dumnezeu, colorat cu prea mult roșu. Acum ne exprimăm credința în mod liber, calea însă e aceeași. De ce oare calea crucii, propusă de Isus acum două mii de ani, a fost și rămâne mereu valabilă?

Momente de rugăciune

(Se pot face intenții spontane)

Tatăl nostru

Rugăciune finală

Rugăciune pentru preoți

Isuse Cristoase, Dumnezeul și Mântuitorul nostru, care le-ai încredințat preoților, în calitate de locțiitori ai tăi, întreaga operă a mântuirii, scăparea și fericirea lumii, îți ofer, prin mâinile preasfintei tale Maici, întreaga zi de azi pentru sfințirea preoților și a candidaților la preoție, toate rugăciunile, ocupațiile, bucuriile, jertfele și suferințele. Dă-ne preoți cu adevărat sfinți, care, înflăcărați de dragostea ta dumnezeiască, să nu caute altceva decât preamărirea ta și mântuirea sufletelor noastre. Păstrează-i în toate primejdiile lăuntrice și din afară și îndepărtează-i, mai ales, pe aceia care pun piedici virtuții lor și le primejduiesc idealul sfânt al Preoției. Sfântă Marie, tu, maica cea bună a preoților, ia-i pe toți sub ocrotirea și paza ta deosebită, iar pe sărmanii preoți rătăciți, care s-au abătut de la înalta lor chemare, du-i cu mâna ta bună de mamă înapoi la păstorul cel bun. Amin.

Reflecții și mărturii

(Online pe site-ul www.ercis.ro, meniul Cateheză/Anul Vieții Consacrate)

Pr. Mihai Roca

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat