Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

5. Discipoli ai lui Isus

La izvoarele cuvântului

Miercurea Cenușii (Matei 6,1-6.16-18)

"În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi: «Aveți grijă să nu săvârșiți faptele voastre bune înaintea oamenilor ca să fiți văzuți de ei; altfel nu veți avea răsplată înaintea Tatălui vostru din ceruri! Așadar, când dai de pomană, nu trâmbița înaintea ta așa cum fac ipocriții în sinagogi și în piețe, ca să fie lăudați de oameni! Adevăr vă spun: și-au primit răsplata. Tu, însă, când dai de pomană, să nu știe stânga ta ce face dreapta ta, pentru ca pomana ta să fie în ascuns și Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti! Iar când vă rugați, nu faceți ca ipocriții, pentru că lor le place să se roage stând în picioare în sinagogi și la colțurile străzilor ca să se arate oamenilor! Adevăr vă spun: și-au primit răsplata. Tu, însă, când te rogi, intră în camera ta și, închizând ușa, roagă-te Tatălui tău care este în ascuns, și Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti! Când postiți, nu fiți triști ca ipocriții, căci ei își schimonosesc fețele ca să arate oamenilor că postesc! Adevăr vă spun: și-au primit răsplata. Dar tu, când postești, unge-ți capul și spală-ți fața, ca să nu te arăți oamenilor că postești, ci Tatălui tău, care este în ascuns! Și Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti»".

(Moment de tăcere)

O perspectivă a textului sacru

1. "Aveți grijă!"

Acest imperativ este strâns legat de recunoaștere și de admirație. Lansat de Isus în predica de pe munte și adresat celor care doreau să-l urmeze pe calea convertirii, este repropus an de an la începutul Postului Mare. E asemenea unui semnal de alarmă, ce reamintește că viața de credință nu este asemenea unei piese jucate pe o scenă, în care exiști numai dacă ești observat și remarcat, și în care acționezi doar atunci când ești aprobat și recunoscut. Scena este pentru actori, pentru cei cu un rol anume, recunoscuți ca "ipocriți", care se folosesc de toate și de toți. Viața de credință este cu totul altceva, este o cale a împlinirii spirituale, parcursă în taină și cu dăruire.

2. "Nu trâmbița înaintea ta"

Faptele de pietate menționate în evanghelie - pomana, postul și rugăciunea - nu sunt împlinite nici pentru a fi recunoscuți sau lăudați de ceilalți, nici pentru a fi remarcați în public, pentru a atrage atenția mulțimii și cu atât mai puțin pentru a fi văzuți cu fețele schimonosite, cu hainele ponosite și cu chipul blajin. Din contra, cel credincios se recunoaște așa cum este el în fața Tatălui ceresc. Dă de pomană din puținul său celui nevoiaș. Se roagă Tatălui în taină. Iar în timp de post își unge capul cu parfum și își spală fața, mărturisind că totul vine de la Dumnezeu.

3. "Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti"

Încrezându-se și încredințându-se Tatălui ceresc, cel credincios nu se lasă copleșit de griji, ci își trăiește viața cu bucurie. Răsplata îi vine de la Tatăl, care este în ascuns și care vede în taina inimii. Raportul său cu Tatăl ceresc este caracterizat de intimitate, un sanctuar în care intră și în care rămâne în liniște, închizând afară grijile, preocupările, toate gândurile. Este un raport marcat de libertate, într-un dialog direct și fără niciun obstacol.

Interpretare și mărturie

O persoană se remarcă prin modul său de viață atunci când ceilalți văd ceea ce face și îi recunosc împlinirile și eșecurile. Aceasta este o constatare de netăgăduit, în special în mediul de astăzi, în care contează atât de mult misiunea și poziția în societate.

Perspectiva nouă a faptelor de pietate prezentată de Isus în evanghelie trece dincolo de aparențe și de recunoașterea din partea celorlalți, fiind caracterizată de legătura carității cu ceilalți frați și de legătura tainică, interioară, cu Dumnezeu. Dacă pomana îl ajută la împlinirea dreptății în fiecare zi, fără ca dreapta să știe ceea ce face stânga, iar rugăciunea îndeamnă la dialogul sincer cu Tatăl ceresc, în taină, postul ajută pe cel credincios să se recunoască mic și nevoiaș, dar încrezător în răsplata lui Dumnezeu.

Calea nouă propusă de Isus nu își are originea în dreptatea asigurată de lege, ci în adevărata relație cu ceilalți, cu Dumnezeu și cu lucrurile. Această cale nu se sprijină în primul rând pe recunoașterea primită, ci pe harul Tatălui ceresc dăruit nouă, copiilor săi, care împărtășim din bunuri cu cei săraci, ne rugăm în taină și avem grijă de propriile dorințe.

Întrebări pentru discuții în grupuri mici

- Prin pomană, post și rugăciune ne apropiem de ceilalți, spunem cine suntem, ne îndreptăm spre Dumnezeu și spre ceilalți frați. Comunicăm, împărtășim, trăim în comuniune. Cunoașteți persoane consacrate care și-au mărturisit credința prin practicarea faptelor de pietate? Ce știți despre pr. Alberto, care a trăit la Traian, județul Neamț? Găsiți și alte exemple.

- Se spune deseori că dacă binele nu este promovat și recunoscut, puțini ar fi aceia care l-ar mai promova și l-ar mai face. Ce părere aveți despre această afirmație? Oare chiar așa să fie? Viața sorei Lena și a sorei Veronica din Congregația "Notre Dame de Sion" mărturisesc că nu puține sunt persoanele consacrate care și-au mărturisit credința în liniște și în taină, devenind chiar un exemplu pentru mulți credincioși, mai ales în perioada comunistă grea de după anul 1948 și imediat după anul 1990.

- Faptele de pietate îl susțin pe omul credincios pe calea convertirii, cale ce-l conduce spre frați și spre Dumnezeu. Sunt un răspuns marcat de o profundă recunoștință. Sunt mijloace potrivite și la îndemână, necesare pentru construirea unui edificiu spiritual primitor, deschis față de toți, fără limite și fără riscul dependenței de lucruri. Care sunt acele inițiative concrete și posibile, care vă pot ajuta să înaintați pe calea convertirii, atât la nivel personal cât și comunitar? Scrieți-le pe o foaie de hârtie sau pe un panou, așezați-le într-o ordine anume și propuneți-le pentru timpul Postului Mare.

Momente de rugăciune

(Se pot face intenții spontane)

Tatăl nostru

Rugăciune finală

Când o și simt chemarea din străbuni

Și anotimpurile reci m-or da deoparte,

Voi ține strâns în ale mele mâini

Doar darul pentru voi - soră sau frate.

Cu el voi răscoli cerul, sublimul

Și-n dor de tine te voi căuta,

Ca să-mi descarc al inimii preaplinul

Și apoi să-ți dau în dar și inima.

În dialogul început

Încă de la întemeierea lumii

Continui să te laud, Părinte preaiubit,

Iar gura mea să țină loc minunii.

Ninsă de toată strălucirea,

Cu care mă îmbracă - iertarea ta,

Voi merge spre acel regat unde-i iubirea

E steaua magilor și însă-și viața mea.

(Agneza Beda, Luncași)

Reflecții și mărturii

(Online pe site-ul www.ercis.ro, meniul Cateheză/Anul Vieții Consacrate)

Pr. Mihai Roca

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat