Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins « >

Surorile Providenței

Cateheza 29. Slujitoare ale carității

Din operele fondatorului

"Caritate, caritate, salvați sufletele, salvați-le prin caritate... Caritatea este darul Duhului Sfânt, este legătura perfecțiunii, rezumatul și unirea tuturor bunurilor. Iubiți, așadar, pe Dumnezeu; iubiți în Dumnezeu pe aproapele vostru și iubiți-vă între voi din inimă! În iubirea fraternă veți găsi înțele­gerea și pacea; în caritate, în armonie și în pace veți avea un amanet sigur al predestinației voastre la slavă.

Tot ceea ce faceți să fie cu umilință și multă caritate! Umilința să fie virtutea practicată mereu, împreună cu blândețea. Voi sunteți fiicele Providenței, ea este mama voastră și are grijă de voi în orice moment. Amintiți-vă, surorilor preaiubite, pentru ce v-a condus Providența acolo și ce anume voiește de la voi Mirele divin. Inima lui Isus vă spune în continuu: iubiți-mă și faceți ca să fiu iubit. Vă îndemn să nu fiți neglijente față de sfânta voastră misiune, încurajându-vă în îndeplinirea îndatoririlor voastre și nelă­sând să treacă o zi, fără a vă spune vouă înșivă: «Pentru ce Mirele meu m-a chemat aici și nu în altă parte? Ce voiește el aici de la mine?»"

(Alois Tinti, Memorii despre părintele Alois Scrosoppi)

O întoarcere în timp

1. "Omul carității"

Alois Scrosoppi s-a născut în anul 1804, la Udine (Italia), într-un timp semnat de boli, războaie și multe situații de sărăcie. Familia a fost leagănul și izvorul credinței sale, o familie care a trecut prin multe vicisitudini, dar care a știut să dăruiască Bisericii pe cei trei fii ai săi, Carlo, Giovanni Battista și Alois, toți trei fiind sfințiți preoți. Alois Scrosoppi, omul cari­tății, cum l-a numit papa Ioan Paul al II-lea în ziua canonizării sale, era un preot îndrăgostit cu adevărat de Isus Cristos. La iubirea gratuită pe care o simțea din partea lui Dumnezeu Tatăl, el a răspuns cu o iubire necondiționată și gratuită față de cei mici, săraci și părăsiți. El a avut o credință vie și o relație strânsă cu Dumnezeu, care l-au angajat într-un discernământ profund în fața provocărilor și a nevoilor sociale din timpului său.

2. Caritatea față de toți, dar mai ales față de cei mici și părăsiți

Carisma este darul Duhului Sfânt și este concretizarea inspirației pe care unii oameni o primesc pentru a răspunde unei nevoi sociale. Așa s-a întâmplat și cu părintele Alois. În orașul Udine erau mulți copii săraci, unii orfani și mulți dintre ei expuși pericolelor și riscului de a trăi pe stradă. Astfel, apare în părintele Alois dorința de a aduna fetițele orfane, sărace și părăsite din oraș pentru a le da o educație și a le ajuta să trăiască o viață demnă de un creștin. În această operă de caritate, el este ajutat la început de nouă educatoare care au constituit nucleul viitoarei congregații a "Surorilor Providenței". "Caritate, caritate, salvați sufletele, salvați-le prin caritate". Acesta este testamentul spiritual al fondatorului Surorilor Providenței.

3. Încredere nelimitată în Providența divină, cu bucurie și speranță

Isus a spus: "Ceea ce ați făcut unuia dintre acești frați ai mei mai mici, mie mi-ați făcut". Urmând acest îndemn, Surorile Providenței își dedică viața și îi slujesc din iubire pe cei umili, pe cei săraci, pe cei aflați în sufe­rință. Încrederea totală în Providența lui Dumnezeu, bucuria și credința caracterizează viața și slujirea surorilor. Sfântul Alois Scrosoppi spune: "Provi­dența este unicul izvor al subzistenței voastre. În această casă, voi sunteți fiicele Providenței, care este mama voastră și are grijă de voi în orice moment, fie că sunteți sănătoase sau bolnave, încredințați-vă mereu și în mod total ei". Prin aceste cuvinte, sfântul Alois indica stilul de viață al surorilor: un stil de viață simplă și esențială și propunea o atitudine de încredere constantă în Providență.

În zilele noastre

Astăzi, idealul de viață al sfântului Alois este dus mai departe de fiicele spirituale. Surorile Providenței sunt prezente în patru continente: Europa, Asia, Africa și America, mai exact în India, Thailanda, Myanmar, Togo, Coasta de Fildeș, Benin, Africa de Sud, Italia, România, Republica Moldova, Bolivia, Uruguay, Argentina și Brazilia. Opera de caritate a surorilor se realizează atât prin educarea copiilor și tinerilor în grădinițe și școli, în centre de plasament și centre de zi, cât și prin îngrijirea bolnavilor și a bătrânilor, prin colaborarea la opera pastorală din parohii și prin misiunile "ad gentes" în care sunt prezente.

În România, Surorile Providenței sunt prezente încă din anul 1990, an în care primele cinci tinere românce au plecat să facă noviciatul în Italia. În același an, primele două surori italiene au venit la Adjudeni (județul Neamț), pentru a cunoaște realitatea și pentru a înțelege cum poate carisma congregației să dea un răspuns provocărilor și nevoilor sociale existente.

După 25 de ani de slujire și dăruire, Surorile Providenței își desfă­șoară activitatea caritativă și de educație față de cei mici și săraci în grădinița "Surorile Providenței" din Iași și în cele două centre de zi din Iași și Cireșoaia (județul Bacău). Surorile își trăiesc carisma și prin însoțirea spirituală și ajutorarea materială a familiilor sărace, prin îngrijirea la domiciliu a bătrânilor și bolnavilor și, nu în ultimul rând, prin angajarea pastorală în parohii, organizând cateheze, întâlniri formative cu tinerii și campusuri de vară. Fiecare soră a Providenței are ca țintă să-l iubească pe Dumnezeu mai presus de toate și, prin caritate, să-l iubească pe aproapele. Întotdeauna, atunci când se dăruiește, știe că va fi prima care va primi înapoi, adeseori cu vârf și îndesat.

Întrebări pentru discuții în grupuri mici

1. Preotul Alois Scrosoppi a fost declarat sfânt de papa Ioan Paul al II-lea în vara anului 2001. A fost un om al carității, caritate pe care a concretizat-o în fapte de iubire către cei mici și neajutorați. Din cele pe care le-ați ascultat despre acest sfânt, puteți spune ce înseamnă caritatea pentru el și cum a definit-o?

2. Congregația Surorilor Providenței a fost fondată de sfântul Alois Scrosoppi în anul 1845. Prin mărturia vieții și prin ceea ce el le-a învățat pe surori s-a conturat un stil de viață spirituală. Pe ce se bazează spiritualitatea Surorilor Providenței?

3. Astăzi, în lume și în România, Surorile Providenței își dăruiesc viața lui Dumnezeu, dăruire care se concretizează în operele de caritate, în educația copiilor și tinerilor, în îngrijirea bătrânilor și a bolnavilor. Cunoști vreo activitate în care Surorile Providenței sunt implicate?

Momente de rugăciune

(Se pot face intenții spontane)

Tatăl nostru.

Rugăciune finală

"M-am oprit asupra marelui har pe care Dumnezeu mi l-a făcut, asupra felului în care Dumnezeu m-a iubit. M-am oprit asupra nimicniciei mele, asupra nimicniciei tuturor lucrurilor, în comparație cu Dumnezeu și mi-am propus să nu mă gândesc decât la Dumnezeu și să nu vreau altceva decât ceea ce vrea Dumnezeu".

(Sfântul Alois Scrosoppi)

Reflecții și mărturii

(Online pe site-ul www.ercis.ro, meniul Cateheză/Anul Vieții Consacrate)

- Un deceniu de prezență a Surorilor Providenței la Cireșoaia

(www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=201304146)

- Campus, "sabia din stâncă" (www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20090856)

- Campus de vară pentru copii

(www.amdis.ro/campusul-de-var-pentru-copii.html)

- Surorile Providenței în România

(www.surorileprovidentei.ro/congregatia/spinromania/In-Romania.html)

Sr. Viviana Radu, SP

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat