Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

Surorile de Caritate ale sfintelor Bartolomea Capitanio și Vincenza Gerosa

Surorile "Maria Bambina"

Cateheza 24

Imitarea Carității lui Isus Răscumpărătorul

Din scrierile fondatoarei

"Acest Institut trebuie să-l onoreze pe Răscumpărătorul, imitând exemplul său, astfel încât cele care se vor consacra în acest institut să poată deveni cu adevărat fiice a lui Isus Cristos prin imitarea lui".

"Cred că, în timpul rugăciuni am avut acest gând. Institutul care se va întemeia în Lovere trebuie să fie cu totul fondat pe caritate și acesta trebuie să fie scopul său principal, în special să fie util tinerilor expuși pericolelor, ne excluzând nici unul, de orice vârstă, condiție socială, caracter, dacă se află într-o nevoie atât spirituală, cât și corporală.

Și al patrulea vot de caritate pe care mi se pare că Domnul l-ar pretinde de la aceste persoane, este cel de a face tot posibilul, să sufere orice, să-și de-a chiar și viața pentru binele aproapelui; astfel ar putea imita de departe caritatea arzătoare a Răscumpărătorului nostru, care a murit pentru noi".

(Prememoria, nr. 3)

O întoarcere în timp

1. Pe calea sfințeniei

Sfânta Bartolomea Capitanio se naște în anul 1807, la Lovere (BG) Italia. Crește și este educată la școala surorilor clarise din satul ei unde, în urma unui simplu joc pe care îl propuse o soră, se angajează să devină sfântă, mare sfântă, sfântă cât mai repede. La finalul școli, întoarsă acasă, continuă acel drum de sfințenie în primul rând în familie, apoi cu cei săraci, întemnițați, bolnavi și orfani, pentru care parohul îi ceruse să facă o școală, în oratoriul parohial. Astfel, în anul 1832, pe 21 noiembrie, împreună cu Vincenza Geroza, o prietenă sensibilă la urgențele și nevoile timpului, întemeiază institutul. La numai opt luni de la întemeierea institutului, la doar 26 ani, Bartolomea se îndreaptă spre casa Tatălui "pentru a face mai multe din cer". Lumea spunea: "A murit o sfântă".

2. Carisma institutului

Surorile de Caritate ale sfintelor Bartolomea Capitanio și Vincenza Gerosa ( "Maria Bambina") sunt chemate să le arate oamenilor iubirea lui Dumnezeu prin operele de milostenie. Prin aceste opere ele își propun să prelungească în timp caritatea preaiubitului Răscumpărător și urmând propria regula de viață sunt dispuse "să facă tot posibilul, să sufere orice, să-și ofere chiar și sângele pentru binele aproapelui". (din Regula de Viață)

3. Totul fondat numai pe caritate

"Bunul meu Isus, știu că iubirea ta nu trebuie niciodată separată de o adevărată iubire față de aproapele; de aceea eu, Bartolomea lui Isus, dorind să-ți fac în toate pe plac, voi folosi față de aproapele toată caritatea atât spirituală, cât și corporală în tot ceea ce voi putea să fac. Astfel, de acum înainte tot ceea ce Dumnezeu îmi va da, nu voi considera ca fiind al meu, ci totul îmi va fi dat pentru a fi folosit în avantajul aproapelui meu. Viața, sănătatea, talentul, gândurile, cuvintele, faptele, lucrurile și tot ce voi putea avea în puterea mea, le voi îndrepta spre avantajul și alinarea fraților mei dragi" (Votul de Caritate).

În zilele noastre

Sfânta Bartolomea a știut nu doar să citească nevoile din timpul său în evenimente, ci s-a angajat să răspundă concret, imitându-l pe Isus Răscumpărătorul. În anul 1990, pe 2 noiembrie, surorile solicitate de Uniunea Superioarelor Majore din Italia (USMI) și Asociația Caritas din Italia, au venit în România pentru a evalua situația post comunistă. Nevoile descoperite și mai ales urgența lor, le-a făcut să rămână, răspunzând astfel cu aceeași disponibilitate și dăruire a fondatoarei și împărtășind iubirea preaiubitului Răscumpărător, imitându-l în tot ceea ce el făcea, gândea și iubea atunci când era în lume.

Surorile "Maria Bambina" împărtășesc iubirea lui Dumnezeu în comunitățile din Faraoani, Bacău, Iași și București, tuturor persoanelor pe care le întâlnesc în spitale, în școli și grădinițe, la cateheza atât cu copiii, cât și cu tinerii, în dialogul cu bătrânii și bolnavii la domiciliu, în oratoriu și în activitățile G.R.E.F (Grup Recreativ Estiv Formativ), pensionat pentru studente în dificultate care provin din provincie și mai ales la casa "Meuli", unde trăiesc și împărtășesc viața cu cei 12 copii, care provin din familii defavorizate.

După exemplul sfintelor Bartolomea și Vincenza, fiecare soră caută să ducă fraților iubirea lui Dumnezeu Tatăl, iubire de care ele însele au fost umplute în special în timpul de rugăciune. Surorile știu că iubirea față de Dumnezeu nu poate fi separată de o adevărată iubire față de aproapele. De aceea, timpul, viața, talentele, sănătatea, lucrurile, toate sunt folosite pentru a duce și pentru a arăta caritatea lui Isus care se dăruiește din iubire pentru creaturile sale dragi.

Întrebări pentru discuții în grupuri mici

1. Sfânta Bartolomea a trăit în cei douăzeci și șase de ani cu o intensitate maximă, înțelegând că nici prezentul și nici viitorul nu-i aparțin. A înțeles bine că momentele pe care le trăiește sunt pătrunse de harul divin. Acesta a fost motoul care a susținut-o: "Vreau să mă fac sfântă, mare sfântă, repede sfântă". Ce alegere credeți că a caracterizat viața sfintei Bartolomea?

2. Prin viața lor, surorile caută să-l imite zilnic pe Isus. În felul acesta, ele își împlinesc propria carismă în mod concret. În România, surorile "Maria Bambina" au venit în anul 1990, având o atenție deosebită nu doar față de tineri, indiferent de condiția socială, cât mai ales față de cei săraci, abandonați și dezorientați, față de bolnavi și bătrâni și nu în ultimul rând față de cei care nu cunosc evanghelia. Prin ce se remarcă astăzi surorile din Institutul "Maria Bambina"?

3. Surorile duc tuturor, fără nici o diferență, în comunitatea din Faraoani, dar și în alte localități, caritatea lui Isus, astfel încât nimeni nu poate să se simtă singur sau lipsit de afectivitate. Care dintre activitățile surorilor "Maria Bambina" din Faraoani sau din alte localități din Dieceza de Iași vă sunt mai cunoscute?

Momente de rugăciune

(Se pot face intenții spontane)

Tatăl nostru

Rugăciune finală

Ajută-mă, o bune Isuse,

căci eu vreau să mă angajez atât de mult,

pentru dragele tale creaturi

și aceasta din iubire pentru tine.

Și în timp ce eu mă voi gândi la binele altuia,

să știi, dragul meu mire, că grija față de mine însumi ți-o încredințez ție în totalitate.

Gândește-te tu la nevoile mele,

la necesitățile mele și ajută-mă,

stai mereu aproape de mine, smulge din inima mea viciile, plantează virtuțile, fă-mă sfântă,

căci mă abandonez cu totul în tine,

nu mă mai cred ca pe ceva al meu,

însă toată a ta.

(Sfânta Bartolomea Capitanio)

Reflecții și mărturii

(Online pe site-ul www.ercis.ro, meniul Cateheză/Anul Vieții Consacrate)

Sfânta Bartolomea Capitanio (www.parohiafaraoani.ro)

Institutul Maria Bambina (www.parohiafaraoani.ro)

Comunitatea Maria Bambina, Faraoani

Sr. Clara Dalvaru, SMB

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat