Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

Congregația "Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus"

Cateheza 21

Slujirea totală și gratuită

Din scrierile fondatoarei

Maica Margherita Lazzari, o îndrăgostită de Isus euharistic, petrecea ore și ore în fața tabernacolului și spunea deseori: "Vreau să fiu mică, «ocupată» de Marele Uitat!" "O, dacă această ostie va fi vreodată profanată, Doamne, eu îți ofer spre reparare jertfa Calvarului, și o unesc cu sărmana mea viață".

Cuvintele și sfaturile adresate de Maica Margherita fiicelor sale arată măreția sufletului său și sensibilitatea inimii sale. Aceste gânduri se încadrează în spiritul religios și trasează clar specificul carismei Misionarelor Pătimirii. Ea le repeta mereu: "Nu există mizerie umană pe care misionara pătimirii să nu o înțeleagă, să nu o accepte, să nu o compătimească și să nu o poată ajuta".

"În Isus, cu Isus și pentru Isus, misionara pătimirii aspiră spre sfințenie: dorește să fie nimic, pentru ca Isus să fie totul; nu posedă nimic, pentru ca Isus să posede totul; își propune ca scop general preamărirea lui Dumnezeu, repararea ofenselor aduse lui și salvarea sufletelor, prin rugăciune, sacrificiu și generoasă dăruire de sine".

(Maica Margherita Lazzari, Gânduri și sfaturi)

O întoarcere în timp

1. "Vreau să fiu mica, «ocupată» de Marele Uitat!"

Maria Lazzari s-a născut la Torino (Italia) în anul 1885 și a murit în anul 1961. A trăit o viață interioară deosebită sub îndrumarea spirituală a părintelui Filippo Rinaldi, care o invită să se roage mult, deoarece o așteaptă o mare misiune. Își petrece timpul liber în rugăciune intensă, în special în biserica "Sfântul Giulgiu" și în biserica "Maria Auxiliatrice" din Torino. Luminată de harurile Duhului Sfânt, își dedică toată puterea pentru formarea tinerelor îndrăgostite de pătimirea și crucea lui Cristos. Astfel, viața Mariei Lazzari se deschide către ceilalți ca o floare, plină de umilință, spre slava lui Dumnezeu. În anul 1936 fondează Institutul Misionarele Pătimirii lui Isus (SMPI). La îndrumarea cardinalului Fossati, ea își alege numele Maria Margherita și își propune să fie o mică sămânță care să fructifice în toate harul primit la Botez.

2. "Un mare dar"

Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus cred că "nu există mizerie umană pe care să nu o înțeleagă, să nu o accepte, să nu o compătimească și să nu o poată ajuta". Zi de zi, misionara pătimirii își desfășoară misiunea atât în mediile de viață marcate de lipsuri, cât și în acele domenii de activitate și în acele locuri în care se simt tot mai mult necesitățile timpurilor noastre, adică în cateheză, în școală, în grădiniță și în case de formare, în îngrijirea bolnavilor la domiciliu și în casele de odihnă. Prin spirit de credință, surorile cred că pot să transforme suferința într-un mare dar și să trăiască astfel alături de Isus și de crucea sa.

3. Slujirea totală și gratuită

Slujirea se află în centrul activității și a meditației fiecărei surori. În mod sigur, slujirea contribuie la purificarea inimii și călăuzește la însușirea unei atitudini caritabile, pline de curaj și de încredere. Prin mărturia vieții zilnice, fiecare soră misionară acordă o atenție deosebită pătimirilor lui Isus, pentru gloria Sfintei Treimi și pentru salvarea sufletelor. Astfel, ea este invitată să continue sfânta misiune a jertfei, a reparării, a mântuirii și a iubirii.

În zilele noastre

Urmând îndemnurile fondatoarei, Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus își propun să realizeze ceea ce Maria Margherita Lazzari își dorea atât de mult: să facă cunoscută iubirea lui Cristos persoanelor aflate în suferință. Iubirea nu se arată prin cuvinte, ci se demonstrează prin fapte. Dacă Dumnezeu ne-a dat totul și noi trebuie să-i dăm totul, să facem totul pentru el, împlinind voința sa. Maica Margherita spunea: "Între voi caritatea să fie atât de sinceră încât binele propriu să fie și binele celorlalte surori. Dacă veți face așa, Duhul lui Dumnezeu va domni în voi".

Astăzi, activitatea propriu-zisă a Surorilor Misionare ale Pătimirii lui Isus constă în ajutorarea bătrânilor și a bolnavilor aflați singuri în suferință, în sprijinirea tinerilor aflați în impas din cauza alegerilor greșite de viață, în educarea și creșterea copiilor abandonați sau în grele condiții de viață, în întâmpinarea diferitelor necesități zilnice ale celor nevoiași.

În România, surorile promovează următoarele opere: Casa de formare "Grădina Tineretului" din Oradea, cu scopul promovării valorilor intelectuale și morale și trăirii unei vieți fericite în societate; Centrul de plasament "Madre Carla" din Butea, cu scopul promovării iubirii de mamă, a educației morale și spirituale și al reintegrării copilului în societate; Casa de bătrâni și bolnavi "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din Butea, cu scopul promovării rugăciunii și al susținerii vieții morale și spirituale, mai ales în ultimele clipe din viață; Casa "Samariteanului Milostiv" din Șcheia, cu scop ajutorării tinerilor aflați în dificultate, a recuperării persoanelor paralizate și a îngrijirii bătrânilor singuri și neajutorați. Congregația a deschis un centru medical care oferă posibilitatea de a beneficia de vizite medicale specializate și un atelier de croitorie în care se confecționează haine liturgice și uniforme școlare. De asemenea, din anul 2010, prin asociația "Uniunea Mamelor Milostive Creștine" acordă o atenție deosebită familie creștine. În colaborare cu viața pastorală a parohiei, surorile oferă un prețios suport educațional tinerilor și copiilor prin activități susținute la oratoriu.

Întrebări pentru discuții în grupuri mici

1. Maica Margherita a dorit, ca prin carisma împărtășită de surorile ei, să ajungă până la marginile lumii, în special în acele locurile în care este mai mare nevoie de iubirea lui Isus Cristos. Ce anume caracterizează în mod deosebit viața ei?

2. "Dragostea să fie mai presus de orice"; "Să arătăm tuturor chipul lui Isus Cristos" . Aceasta este mărturia zilnică a surorilor în activitățile cu copiii și tinerii, cu bătrânii și bolnavii. Ce știți despre viața și activitatea Surorilor Misionare ale Pătimirii lui Isus?

3. Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus cred că "rugăciunea este cheia harurilor, cea care deschide inima lui Dumnezeu". Prin rugăciunea lor specifică - Oferta orei - și prin adorația zilnică, ele oferă Tatălui ceresc omenirea întreagă și sunt în slujba celor aflați în suferință. Prin ce se caracterizează operele promovate de surori la Butea și la Șcheia?

Momente de rugăciune

(Se pot face intenții spontane)

Tatăl nostru

Rugăciune finală

"Îndreptăm spre tine, o Doamne, rugăciunea noastră și-ți cerem să ne dăruiești o inimă curată pentru a te putea vedea, o inimă iubitoare pentru a te sluji, o inimă fidelă pentru a ne găsi adăpost în tine.

Fă-ne capabili de a înțelege că doar iubirea poate face ca ceea ce ne apasă să fie mai ușor, că doar iubirea poate duce greutățile fără să le simtă".

(Maria Margherita Lazzari)

Reflecții și mărturii

(Online pe site-ul www.ercis.ro, meniul Cateheză/Anul Vieții Consacrate)

Maica Maria Margherita Lazzari (Sr. Elisabetta Barolo, SMPI)

Casa de copiilor "Madre Carla", Butea (Sr. Tarcisia Ciobanu, SMPI)

Casa "Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea", Șcheia (Sr. Iozefina Scripcaru, SMPI)

Casa "Samariteanul Milostiv", Șcheia (Sr. Domenica Măi-Mihai, SMPI)

Sr. Elisabetta Barolo, SMPI

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat