Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins « >

Congregația "Sfântul Iosif"

20. Educația, formarea umană și creștină a copiilor și tinerilor

Din operele fondatorului

"Educatorul are grija și ținta de a se ocupa de ceea ce este mai prețios în societate, adică de copii: de ceea ce este mai prețios în copii, adică inima. El se îngrijește nu doar de ceea ce este exterior, comportamentul vizibil, meseria, școala..., ci mai ales de interior, inima, relația cu Dumnezeu, educația sentimentelor".

"Dragi tineri, atunci când mă gândesc la faptul că aveți o soartă așa de măreață și de importantă, că veți trăi fără de sfârșit, că veți fi foarte fericiți sau foarte nefericiți în veșnicie, mă încurajez tot mai mult și doresc să fac tot ceea ce pot pentru a vă ajuta într-o lucrare așa de importantă".

"Educația este arta foarte dificilă și foarte importantă de a-i însoți pe tineri, de a lua măsuri de prevenție și de a corecta ceea ce este rău, de a promova și de a crește ceea ce este bine pentru tinerii care ne-au fost încredințați".

"Câte suflete se vor pierde pentru că nu au o mână care să le scoată din prăpastia în care sunt gata să cadă?"

(Sfântul Leonard Murialdo, Scrieri)

O întoarcere în timp

1. Un frate și un prieten al copiilor și al tinerilor

Sfântul Leonard Murialdo s-a născut la Torino în anul 1828 într-o familie înstărită. La doar cinci ani rămâne fără tată, iar mama este nevoită să-l trimită la o școală îndepărtată. Cu trecerea timpului, inteligența lui se evidențiază tot mai mult, însă invidia și răutatea unor prieteni l-au urmărit și l-au frământat atât de mult încât, în timpul adolescenței, a renunțat la convingerile sale, se îndepărtează de Dumnezeu și se amestecă printre semenii săi, gândind că astfel va trăi în pace. Întors acasă, la Torino, tânărul Leonardo simte din plin milostivirea iertării lui Dumnezeu și începe o viață exemplară. Se didică primirii și educației copiilor și tinerilor veniți în oraș în căutarea unui trai mai bun. Lui i se încredințează conducerea unei instituții cu mai mult de o sută de copii și tineri, instituție care cuprindea internat, școală și formare profesională. Aici, timp de 34 de ani, mai exact până în anul 1900 - când se îndreaptă spre casa Tatălui ceresc - se dedică educației și înființează Congregația "Sfântul Iosif".

2. Educarea și formarea celor săraci și nevoiași

Experiența iubirii lui Dumnezeu, ca iubire gingașă și nemărginită, care se arată în fiecare moment milostivă față de slăbiciunea fiecărui om, îi îndeamnă pe călugării și preoții care urmează modelul educativ al sfântului Leonard Murialdo să-i urmeze exemplul, exprimându-și iubirea în special față de cei care trec printr-o situația de slăbiciune și de sărăcie, mai ales în timpul educației lor.

3. Mărturie despre milostivirea lui Dumnezeu

Încă de la întemeierea Congregației "Sfântul Iosif" în anul 1873, călugării și preoții iosefini sunt prezenți în mai multe țări și își desfășoară activitatea în școli, oratorii, case de primire, parohii și centre de formare profesională, participând la primirea copiilor și a tinerilor săraci și nevoiași și contribuind la educația acestora, arătându-le milostivirea lui Dumnezeu.

În zilele noastre

Leonard Murialdo rămâne o prezență vie, un "frate și un prieten" care trebuie descoperit. Atât visul care l-a însuflețit în educarea tinerilor săraci și abandonați, expuși eșecului și unei vieți amare, cât și mesajul său educativ marcat de iubire și de încredere reciprocă sunt de o actualitate deosebită. Familia spirituală a Congregației "Sfântul Iosif" propune și astăzi spiritualitatea fondatorului cu un entuziasm reînnoit, transmițând copiilor și tinerilor credința în Dumnezeu-iubire și încrederea în providența divină, experimentarea milostivirii lui Dumnezeu și farmecul rugăciunii.

Călugărul și preotul iosefin oferă copiilor și tinerilor o "pedagogie a iubirii", o experiență prin care fiecare simte faptul că este apreciat și întărit de experiența iubirii lui Dumnezeu. Astfel, îi consideră pe toți ca prieteni și frați, ca fii, participă la viața lor, le împărtășește bucuriile și grijile, alimentează o atmosferă de încredere și de optimism. Pe scurt, se exprimă printr-o afecțiune simplă și plină de respect, prin răbdare, gingășie și bunătate. Comportamentul lui exprimă bucuria și stima pentru vocația de a fi colaboratorul lui Dumnezeu în marea misiune de educare a copiilor săi.

În Romania, congregația iosefinilor a venit mai întâi în Arhidieceza de București la Popești-Leordeni, în anul 1998, iar doi ani mai târziu, în Diceza de Iași, la Roman, a întemeiat comunitatea "Iosefinii lui Murialdo". La Roman, călugării și frații iosefini desfășoară mai multe proiecte și activități, printre care cele mai cunoscute sunt Centrul de zi "Sfântul Leonard Murialdo", Centrul "Te ascult", Oratoriul și "Vara împreună".

Întrebări pentru discuții în grupuri mici

1. În adolescență, Leonard Murialdo trece printr-o adevărată criză de credință. Întors la Torino, devine preot și se dedică cu totul educației copiilor și tinerilor săraci și nevoiași. Acest zel l-a însoțit tot timpul - până la sfârșitul vieții - transformându-l într-un apostol umil, conștient de propria slăbiciune, și de o încredere deplină în Dumnezeu. Ce cunoașteți despre spiritualitatea sfântului Leonard Murialdo?

2. Visul sfântului Leonard Murialdo, acela de a forma un ambient familiar în activitatea educativă, un ambient condus de iubire și de încredere reciprocă, este dus mai departe de Congregația "Sfântul Iosif". Călugării și preoții iosefini împărtășesc acest vis și propun copiilor și tinerilor o "pedagogie a iubirii". Prin ce anume credeți că se distinge modelul lor de educație?

3. Una dintre activitățile cele mai cunoscute a călugărilor și preoților iosefini de la Roman este "Vara împreună". Timp de o săptămână sau chiar mai mult, copiii, adolescenții și tinerii sunt antrenați pentru a se juca și a dansa, pentru a cânta și a se ruga, pentru a se întâlni, a colabora și a se distra, fiecare după capacitățile sale și, desigur, totul trebuie făcut "împreună". Ce părere aveți despre "Vara împreună?"

Momente de rugăciune

(Se pot face intenții spontane)

Tatăl nostru

Rugăciune finală

"O Dumnezeule, ajută-mă să fac binele pe care vreau să-l împlinesc în numele tău, pentru că singur nu reușesc nimic.

Rămâi cu mine! Revarsă în inima mea ceea ce eu vreau să comunic inimii fiecărui om.

Dăruiește convingere buzelor mele, adevăr glasului meu, prudență îndemnurilor mele, răbdare așteptării mele și fă ca harul tău să-i lumineze pe cei pe care îi întâlnesc.

Binecuvântează apostolatul meu, al cărui succes nu vreau să mi-l atribui.

Știu că sunt un instrument nedemn și că de unul singur sunt nimic, dar știu că totul este posibil, dacă tu ești cu mine.

(Sfântul Leonard Murialdo)

Reflecții și mărturii

(Online pe site-ul www.ercis.ro, meniul Cateheză/Anul Vieții Consacrate)

- Un frate și un prieten - Sfântul Leonard Murialdo (http://www.murialdo.ro)

- Pedagogia iubirii (http://www.murialdo.ro)

- Vara împreună (http://www.murialdo-roman.ro)

Pr. Elio Rossetto

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat