Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins « >

Congregația "Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea - Fiicele Sfintelor Inimi"

19. Martori ai lui Cristos în lumea educației

Din operele fondatorului

"Prima calitate și cea mai necesară care se cere celui care vrea să educe este iubirea. Instruirea, dacă nu este încălzită de iubire, nu ajunge pentru a educa. Duhul Sfânt pune în gura educatorului mierea, iar în mână nuiaua legii. Dar, atât de una, cât și de celălaltă, el se folosește doar în măsura în care fiecare motiv sau fiecare ocazie i-ar cere-o".

"Iubirea nu cunoaște granițe, întreaga lume se află sub stăpânirea sa. Ea este stindardul vostru, voi vă numiți campioane, regine ale iubirii. Voi, acolo unde sunt săraci, în orfelinate, acolo unde se află pelerini, în casele sărace și în închisori și oriunde în școli, copiii cer pâinea cuvântului și a instruirii, voi sunteți pregătite. Cel orb, cel surdomut, se apropie de voi ca de niște mame și mai ales pe paturile de agonie, în timp ce infirmul suferă, iar cel rănit suspină, voi să acordați tuturor remediul, viața, sănătatea. Voi sunteți cu adevărat regine, regine ale iubirii. Cât vă invidiez, suflete frumoase!"

(Sfântul Ioan Anton Farina) '

O întoarcere în timp

1. Episcopul carității

Ioan Anton Farina, mai târziu episcop de Treviso, iar apoi de Vicenza, s-a născut în Gambellara, provincia Vicenza, Italia, în anul 1803. A fost numit de contemporanii săi episcopul carității, pentru că toată viața sa, ca om și educator, ca preot și episcop, a depus toate energiile sale pentru a împlini dorința lui Isus: "Eu am venit să aduc foc pe pământ și cât aș dori să fie deja aprins!" (Lc 12,49). Preot după inima lui Isus, Ioan Anton înființează în anul 1831, la Vicența, prima școală populară pentru fete, iar câțiva ani mai târziu, în anul 1836, întemeiază Congregația "Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea, Fiicele Sfintelor Inimi" și se dedică pregătirii surorilor pentru asistența celor bolnavi și vârstnici în spitale, în azile și la domiciliu. În ziua de 4 noiembrie 2001 este beatificat de papa Ioan Paul al II-lea, iar în ziua de 23 noiembrie 2014 este canonizat de papa Francisc.

2. Mărturisirea iubirii inimii lui Isus și a inimii neprihănite a Mariei

Congregația "Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea, Fiicele Sfintelor Inimi" își propune să mărturisească iubirea nemărginită a inimii lui Isus, prin iubirea față de aproapele după modelul de gingășie a inimii neprihănite a Mariei. Încă de la început, surorile dorotee s-au dedicat atât educației fetelor sărace, cât și a celor din familii înstărite. Mai târziu și-au extins activitatea și în slujba fetelor surdo-mute și nevăzătoare. De-a lungul timpului, urmând dorința fondatorului: "Focul carității trebuie să fie mereu aprins", surorile au răspuns noilor provocări ale societății. Astfel, în anul 1887 propun adorația perpetuă, în anul 1990 fondează Mișcarea Euharistică a laicilor chemați să adore și să iubească sfintele inimi, dar și să ispășească greșelile comise, iar în anul 1995 înființează Asociația Fraternității Seculare, un grup de laici care trăiesc carisma congregației.

3. Contemplație și slujire

Izvorul spiritualității surorilor dorotee pornește din contemplarea inimii străpunse a lui Isus, prezent în Euharistie. În umilință, sărăcie și ascultare și după modelul de gingășie a inimii neprihănite a Mariei, surorile adoră iubirea infinită a lui Isus prin iubirea față de aproapele. În acest sens, ele își împlinesc vocația deosebită atât prin promovarea iubirii divine prin aportul pe care îl aduc în educația tinerilor, cât și prin mărturia carității față de cei bolnavi.

În zilele noastre

Congregația "Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea, Fiicele Sfintelor Inimi" mărturisește în lume imensa iubire a inimii lui Isus. Acest vis al sfântului Ioan Anton Farina este concretizat de surori printr-o activitate educativă, asistențială și pastorală. Urmând spiritul fondatorului, surorile se străduiesc să fie "învățătoare speciale", adică persoane consacrate în totalitate și din iubire în slujba educației tinerilor, persoane cu o vocație deosebită și o caritate eroică dedicate îngrijiri celor bolnavi.

Din anul 2003, surorile dorotee sunt prezente și în Dieceza de Iași, la Roman și Oțeleni. În cartierul Favorit, din Roman, au deschis o casă de formare dedicată presfintei inimi a lui Isus. Aici, pentru tinerele care frecventează clasele de liceu, au organizat un centru cu un proiect de studiu, care permite frecventarea cursurilor, favorizează studiul și formarea, promovează întâlnirea interpersonală și împărtășirea valorilor umane, culturale și spirituale. Susținute de surorile din comunitate, tinerele își dedică o parte din timp gestionării vieții comune și slujirii reciproce, întâlnirilor formative din Parohia "Isus Bunul Păstor" și activităților caritative de la azilul de bătrâni și de la Centrul Caritas din Roman.

La Oțeleni, comunitatea surorilor oferă o atenție deosebită grădiniței din sat, colaborând cu educatoarele la formarea copiilor și la susținerea familiilor acestora. Sâmbăta și duminica, în oratoriu, organizează și desfășoară atât cateheze cu copii și tinerii, cât și diferite activități formative și recreative. Totodată, surorile sunt implicate în diferite forme de voluntariat în vederea formării, susținerii și îngrijirii familiilor defavorizate, a bătrânilor și a bolnavilor din sat.

Întrebări pentru discuții în grupuri mici

1. Ioan Anton Farina, supranumit "episcopul carității" de către papa Francisc, este unul dintre sfinții recenți ai Bisericii Catolice. Prin ce s-a făcut cunoscut acest sfânt și ce anume transmite în mod deosebit societății de astăzi?

2. Surorile dorotee își propun să mărturisească iubirea nemărginită a lui Isus, să urmeze exemplul sfintei Fecioare Maria și să fie "învățătoare speciale" în mijlocul celor care suferă. Ce puteți spune despre activitatea surorilor din comunitățile din Roman și Oțeleni?

3. Cultul preasfintei inimi a lui Isus și al inimii neprihănite a Mariei se află în centrul vocației surorilor dorotee. Din rândul acestor surori face parte și Maria Bertilla Boscardin, canonizată în anul 1961 de papa Ioan al XXIII-lea. În slujirea aproapelui, prin umilință și în liniște, ea s-a remarcat prin căutarea unei comuniuni tot mai profunde cu Dumnezeu. Sfințenia este posibilă și astăzi. Din exemplul grăitor și din viața exemplară a sfintei Maria Bertilla, care credeți că ar putea fi elementele care pot fi propuse și astăzi pentru a trăi o viață sfântă?

Momente de rugăciune

(Se pot face intenții spontane)

Tatăl nostru

Rugăciune finală

"Tu, Doamne, ai făcut din îndelungata viață a sfântului Ioan Anton Farina măsura unei carități universale și i-ai oferit harul de a se dărui celor mici, celor săraci, celor bolnavi. El a răspuns împlinind cu umilință și curaj evanghelia ta, devenind, în Biserica ta, imagine vie a iubirii tale. Dăruiește-ne, Doamne, prin mijlocirea lui, harul de care avem nevoie. Amin".

(Pietro Giacomo Nonis)

Reflecții și mărturii

(Online pe site-ul www.ercis.ro, meniul Cateheză/Anul Vieții Consacrate)

  • Episcopul carității (Sr. Emilia Rossi, SFI)

  • Mărturii (Sr. Maria Budău, SFI; Sr. Elsina Muttatottil Mathew, SFI)

    - Sfânta Maria Bertilla Boscardin (Sr. Elsina Muttatottil Mathew, SFI)

    Sr. Maria Budău, SFI

    » înapoi la cuprins «

     

    free hit counter



  • Urmărește ercis.ro on Twitter
    Caută pe site

    Biblia on-line

    Breviarul on-line


    Liturgia Orelor
    Magisteriu.ro


    Documentele Bisericii
    ITRC "Sf. Iosif"


    Institutul Teologic Iași
    Vaticannews.va


    Știri din viața Bisericii
    Catholica.ro


    știri interne și externe
    Pastoratie.ro


    resurse pentru pastorație
    Profamilia.ro


    pastorația familiilor
    SanctuarCacica.ro


    Basilica Minor Cacica
    Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

    Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
    tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
    design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat