Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

Urmarea lui Isus Cristos

Congregația "Surorile Oblate Asumpționiste"

Cateheza 15

Cristos, centrul vieții și al apostolatului

Din operele fondatorului

"Dacă sunt un bun călugăr, această sărăcie trebuie să constituie bucuria mea; și trebuie nu numai să o practic așa cum îmi prescrie regula, dar îmi este permis să o duc, în interior, atât de departe pe cât mi-o va inspira iubirea mea pentru Dumnezeu. Nimeni nu poate servi la doi stăpâni, de aceea despuierea mea interioară va fi cel mai bun mijloc de a-l face pe Dumnezeu să pătrundă mai adânc în sufletul meu. Deci, mie îmi revine să văd în ce măsură sunt sărac".

"Iubirea față de Isus și față de Maria, mama sa, formează pentru noi toată știința vieții mistice. Perfecțiunile lui Isus Cristos, manifestate în Noul Testament, virtuțile Mariei care se revelează sufletului interior în ciuda vălului umilinței, formează o dublă carte din care noi medităm asupra sfințeniei la care suntem chemați".

"Să revenim la cele trei mari principii de insuflat fără încetare: iubirea față de Isus Cristos, iubirea față de Sfânta Fecioară, protectoarea purității, iubirea față de Biserică, această mare cauză pentru care ar trebui să fim înflăcărați".

(Pr. Emmanuel d'Alzon, Scrieri spirituale)

O întoarcere în timp

1. Deo dati ("Dăruit de Dumnezeu")

În familia vicontelui d'Alzon, familie de aristocrați din sudul Franței, pe 30 august 1810 se naște Emmanuel. Mulțumind lui Dumnezeu, tatăl îl ia brațe și, ridicându-l spre cer, pronunță cuvintele lui Zaharia: "Binecuvântat este cel care vine in numele Domnului". Acest copil este dăruit de Dumnezeu și va fi dăruit lui Dumnezeu, conform devizei Deo dati de pe blazonul familiei. La vârsta de 25 de ani, Emmanuel este sfințit preot și este trimis în dieceza sa de origine, Nîmes, unde va fi vicar episcopal timp de 40 de ani. La vârsta de 35 de ani înființează Congregația Călugărilor Augustinieni Asumpționiști, iar la vârsta de 55 de ani pe cea a Surorilor Oblate Asumpționiste. Deschiderea spre orient a celor două congregații va fi încurajată chiar de papa Pius al IX-lea, care a voit astfel ca prin educarea tineretului și suscitarea de vocații sacerdotale în rândul clerului local, să încurajeze sprijinirea Bisericilor Unite din Estul Europei.

2. Carisma Asumpțiunii

A lucra la venirea împărăției lui Dumnezeu în lumea de azi prin evanghelizare, unitatea creștinilor și grija pentru cei mici și săracii; spiritualitatea apostolică este înscrisă în dubla deviză: "Vie impărăția ta - Iată-mă, trimite-mă!" Prin componenta ecumenică a carismei, care cunoaște o evoluție deosebită mai ales în ultimul timp, surorile asumpționiste observă și stimează bogăția și frumusețea existentă în alte confesiuni.

3. O cale întreită

Surorile Oblate Asumpționiste îl urmează lui Cristos sărac și umil prin practicarea voturilor călugărești de ascultare, sărăcie și castitate, aflate în strânsă legătură cu virtuțile teologale, credința, speranța și iubire. Ascultarea este exprimată prin credința puternică în Dumnezeu și prin îndeplinirea voinței sale divine. Practicarea sărăciei este strâns legată de speranța că Dumnezeu dăruiește cele necesare pentru viața spirituală și materială. Votul de castitate este împlinit prin iubirea exprimată față de ceilalți frați și surori, în care este prezent chipul lui Cristos, adeseori desfigurat.

În zilele noastre

Se poate spune, pe drept cuvânt, că Misiunea din Orient a fost "copilul predilect" al părintelui d'Alzon. Această misiune s-a dezvoltat foarte repede în Bulgaria și Turcia (1862), Țara Sfântă (1887), Rusia (1903), Grecia (1912), România (1923) și Serbia (1925). Chiar dacă a căzut victimă războaielor și persecuției, Misiunea din Orient a făcut mult bine sufletelor conduse spre mântuirea de către surorile oblate și de către frații asumpționiști. A fost și rămâne o realizare imensă, un beneficiu fără preț dobândit pentru totdeauna, în întinsul și prețuitul ogor al viei Domnului.

După ani grei de comunism, Misiunea din Orient renaște în ultimele decenii cu un entuziasm reînnoit. Meritele atâtor ani de strădanie, de semănat, nu s-au pierdut, ci au început să aducă roade noi. Astfel, asistăm astăzi la o înflorire a ecumenismului pregătită de apostolii generațiilor precedente, din rândurile cărora fac parte și Surorile Oblate din România.

Una din operele importante a Surorilor Oblate Asumpționiste din Dieceza de Iași este Casa de Copii "Sfânta Maria" din Barați, județul Bacău. Această casă, construită din inițiativa Episcopiei de Iași, a fost încredințată în administrare surorilor chiar de la început, adică din anul 1997. În prezent își desfășoară activitate aici șase surori, care se străduiersc să ofere protecție celor 60 de copii aflați în dificultate, cu vârsta cuprinsă între 4-19, proveniți din trei județe din Moldova: Bacău, Iași, Neamț. Copiii - băieți și fete - sunt orfani, abandonați, proveniți din familii cu risc social ridicat. Cu multă dăruire și slujire, surorile se implică zi de zi în vederea asigurării unei dezvoltări integrale a tuturor copiilor, cu scopul reintegrării sociale și familiale a acestora în condiții optime. O altă operă importantă a asumpțiunii se desfășoară la Mânăstirea "Sfânta Monica" din Izvoare, Bacău. Această operă oferă ajutor școlar, formare umana, însoțire spirituală, recreare, găzduire și susținere - pe perioada celor patru ani de liceu - tinerelor care provin din familii sărace și numeroase de catolici și ortodocși din zona Moldovei.

Întrebări pentru discuții în grupuri mici

1. Emmanuel d'Alzon a avut o atenție deosebită față de țările din estul Europei, chiar de la întemeierea Congregației "Surorile Oblate Asumpționiste". Care este contribuția adusă de el în cadrul Bisericii Greco-Catolice din România?

2. Carisma asumpțiunii are la bază implicarea în câmpul social prin atenția acordată celor mai mici și marginalizați, activitatea în câmpul educativ prin activitate în școli, și angajamentul în domeniul ecumenismului prin favorizarea cunoașterii, a colaborării și a respectului între diferitele confesiuni creștine. Casa "Sfânta Maria" este un caz concret al trăirii acestei carisme. Ce știți despre această operă?

3. Surorile Oblate Asumpționiste sunt prezente în Dieceza de Iași prin operele pe care le desfășoară la Izvoarele și Barați, în județul Bacău. Mănăstirea din Izvoarele este un centru important pentru Asumpțiune atât la nivel local, cât și internațional. Cunoașteți istoricul acestei mănăstiri? Ce puteți spune despre inițiativele educative și ecumenice propuse aici de surorile asumpționiste?

Momente de rugăciune

(Se pot face intenții spontane)

Tatăl nostru

Rugăciune finală

"O Mântuitorul meu, tu ești fratele meu, tu ești prietenul meu, Domnul meu și Dumnezeul meu (In 20,28).

Dă-mi, te implor, o mare iubire pentru tine.

O fluviu de viață, curgi în sufletul meu!

O Mântuitor al lumii, inundă-mă cu sângele tău!

Vreau numai pe tine să te iubesc, numai pentru tine să trăiesc,

să mă dăruiesc cu totul numai ție,

în orice loc, în orice parte a ogorului tău vrei ca să lucrez

și în orice mod vrei să mă folosești. Amin".

(Pr. Emmanuel d'Alzon)

"Dumnezeul meu, vie împărăția ta!

Maestrul meu divin, astăzi atât de mulți oameni te ignoră, te refuză sau te hulesc.

Dă-mi putere să te mărturisesc în fiecare zi și peste tot, unde dorești să fii cunoscut, atât cât sunt eu capabil, și pretutindeni să repet: Vie împărăția ta, Doamne!"

(Pr. Emmanuel d'Alzon)

Reflecții și mărturii

(Online pe site-ul www.ercis.ro, meniul Cateheză/Anul Vieții Consacrate)

Sr. Elisabeta Balint, O.A.

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat