Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

Urmarea lui Isus Cristos

Congregația "Notre Dame de Sion"

Cateheza 13

O mărturie despre fidelitatea lui Dumnezeu

Din operele fondatorului

"Pășeam astfel din lumină în lumină și (...) centrul ființei mele gusta din plin cuvântul înviorător al sfintelor evanghelii. Profesorul meu care îmi dirija lecturile, nu mi-a încredințat această carte divină decât după ce am terminat lectura completă a Vechiului Testament. Ah! Îmi aduc aminte: era ora nouă seara când am citit ultima pagină din vechile scrieri și tot atunci am deschis Noul Testament ca să citesc un capitol; inima mea s-a atașat atât de puternic de această lectură încât nu am putut renunța la ea încă o bună parte din noapte și, dintr-o singură sorbitură, am înghițit cupa de apă vie a Evangheliei după sfântul Matei. Același lucru s-a întâmplat și cu Evanghelia după sfântul Ioan, în două reprize am sorbit-o, căci nu am putut-o lăsa din mână până nu le-am citit în întregime.

Diferitele sentimente ale lui Isus Cristos sunt întotdeauna vii în Biserică. Printre aceste sentimente există unul pe care îl stăpâniți și anume, dragostea pe care Isus Cristos o avea pentru poporul lui Israel. Înainte de toate, trebuie iubit poporul lui Israel. «De la începutul lumii, profeții Dumnezeului nostru aflați din loc în loc pe drumurile sfinților, își strigă unul altuia: Iată-l pe Domnul, el vine!»" (Theodore Ratisbonne, Itinerar în lumina Cuvântului)

O întoarcere în timp

1. Citirea semnelor în lumina cuvântului

Theodore Ratisbonne se naște în anul 1802, la Strasbourg, în Franța. Trăiește într-o familie israelită asimilată societății franceze a timpului. După moartea neașteptată a mamei, Theodore intră într-o tristețe persistentă care-l face să se retragă la țară. În timpul unei nopți, în care privea stelele, pătruns de adâncă durere, strigă: "O, Dumnezeule, dacă într-adevăr exiști, fă-mă să cunosc adevărul și jur dinainte să-i dedic acestuia toată viața mea". Mai târziu, Theodore intră în rândul unui grup de tineri intelectuali. Prin întâlnirea cu Louise Humann, care avea o vastă viziune biblică despre lume și istorie, descoperă adevărul și, în Sâmbăta Mare a anului 1827, primește Botezul. Devine preot și, 15 ani mai târziu, înființează Congregația "Notre Dame de Sion". El afirma că "moartea propriu-zisă nu există pentru sufletul hrănit cu pâinea vie din cer; de moarte trebuie să te temi cel mai puțin". În anul 1884 a trecut la cele veșnice spunând: "Așa să fie, cu iubire".

2. Carisma Congregației "Notre Dame de Sion"

Fidelitatea lui Dumnezeu față de poporul evreu a fost inspirația și convingerea dăruită lui Theodore Ratisbonne, un dar continuu al Duhului Sfânt pentru Biserică. Cuvântul lui Dumnezeu se află în centrul vieții surorilor. Duhul Sfânt este cel care le ajută să descope legătura între evenimentele concrete ale vieții și cuvântul revelat: evenimentele fac Sfânta Scriptura să vorbească pentru noi, iar aceasta ne revelează sensul evenimentelor și al existenței umane.

3. Dumnezeu este iubire

Încă de la început, surorile lucrează pentru răspândirea împărăției lui Isus Cristos după modelul transmis de Theodore Ratisbonne. Ele sunt convinse că însuși Cristos se află în centrul vieții și al apostolatului lor și că el le trimite către alții. Spiritul lor apostolic răspunde chemării întemeietorului: "Mergeți către cele patru colțuri ale lumii. Caritatea să însoțească toate operele evanghelice, astfel încât lumina ei să se răspândească peste tot".

În zilele noastre

Chemarea la dragostea infinită pe care Dumnezeu a adresat-o poporului lui Israel este trăită de surorile "Notre Dame de Sion" în Isus Cristos și în cadrul Bisericii sale și este înțeleasă ca o chemare personală la viața religioasă. "A trăi din cuvântul lui Dumnezeu" a fost de la început voința părintelui Theodore. "După cum Maria, fiica Sionului, păstra toate în inima ei", la fel și surorile trăiesc din cuvântul lui Dumnezeu care, împreună cu sfânta Euharistie, este pâinea lor, miezul rugăciunii lor, al laudei, al vieții lor comunitare, centrul studiilor și baza aspirației lor apostolice.

Trăirea învățăturilor din Biblie le călăuzește pe surori la rugăciune și în acțiune. Ele constată că după două mii de ani de la venirea lui Isus, promisiunile mesianice, care includ și poporul evreu, sunt încă departe de a fi împlinite. Aceasta situație constituie o chemare urgentă pentru promovarea înțelegerii față de poporul evreu, este un motiv pentru a asculta strigătul celor oprimați de pe pământ și cuprinde întreaga viață a fiecărei surori, viață caracterizată de un triplu angajament: față de Biserică, față de poporul evreu și față de lume, cu scopul realizării unei lumi de pace, de dreptate și de iubire.

Inspirația carismatică a părintelui Theodore s-a concretizat în educația tinerilor, educație prin care promova chiar de la început deschiderea față de exigențele vieții, acceptarea legăturilor și observarea caracteristicilor proprii. Părintele Theodore spunea: "Rămâneți tari în credință, fără a pretinde să o impuneți altora". Prin aceste cuvinte, el propune, de fapt, o trăire specifică "omului biblic", în ascultare față de Dumnezeu și față de nevoile semenilor. Această perspectivă de educație este prezentă în îndatoririle Congregației "Notre Dame de Sion" și s-a diversificat foarte mult, în special după Conciliu Vatican II. Astăzi, surorile se angajează în activități pastorale, cum sunt cateheza, educația, domeniul social și medical, studiile biblice, ecumenismul, lupta împotriva prejudecăților și munca pentru promovarea umană, pentru dreptate și pace.

Întrebări pentru discuții în grupuri mici

1. Viața lui Theodore Ratisbonne a fost o continuă căutare a adevărului. El a înțeles că Dumnezeul Vechiului Testament nu este un Dumnezeu înfricoșător, ci un Dumnezeu îndurător: "Dragostea este misterul fundamental care se află în Scriptură". Pentru el, cele două mari părți ale Bibliei alcătuiesc o singură unitate, iar Vechiul Testament își păstrează o totală actualitate. Ce cunoașteți despre viața și activitatea lui Theodore Ratisbonne?

2. Carisma Congregației "Notre Dame de Sion" le cheamă pe surori să se implice în situațiile vieții de zi cu zi. Prezența lor însuflețită de credință și de speranță constituie un răspuns de apostolat. Actualmente, în Dieceza de Iași, surorile sunt prezente la Săbăoani, unde lucrează într-o grădiniță, precum și la Iași și Roman. Știați că la Roman comunitatea este alcătuită din surori care au trăit anii grei ai persecuției comuniste? Ce știți despre comunitățile surorilor "Notre Dame de Sion" din Dieceza de Iași?

3. Încă din timpul vieții fondatorului, congregația a deschis comunități pe pământ românesc. Însuși Theodore Ratisbonne a vizitat două dintre aceste comunități. Cunoașteți localitățile din Moldova în care au activat surorile încă din 1866? Ce activități aveau în acele orașe?

Momente de rugăciune

(Se pot face intenții spontane)

Tatăl nostru

Rugăciune finală

Adu-ți aminte

o, sfântă și neprihănită Fecioară Marie,

mama lui Dumnezeu și mama noastră.

Adu-ți aminte de fiicele Sionului

înaintea tronului lui Dumnezeu.

Protejează-le,

consolează-le

și întărește-le inimile.

Binecuvântează munca lor,

ascultă-le rugăciunile

și condu-le spre viața veșnică. Amin.

(Pr. Theodore Ratisbonne)

Reflecții și mărturii

(Online pe site-ul www.ercis.ro, meniul Cateheză/Anul Vieții Consacrate)

Sr. Iuliana Neculai

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat