Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

10. Fiul Omului

La izvoarele cuvântului

Duminica a V-a din Postul Mare (Ioan 12,20-33)

"În acel timp, printre cei care au urcat să se prosterneze de sărbători erau unii greci. Aceștia s-au apropiat de Filip, cel care era din Betsaida Galileii, și l-au rugat: «Domnule, vrem să-l vedem pe Isus». Filip s-a dus și i-a spus lui Andrei, iar Andrei și Filip au venit și i-au spus lui Isus. Isus le-a răspuns: «A venit ceasul ca Fiul Omului să fie glorificat. Adevăr, adevăr vă spun: dacă bobul de grâu care cade în pământ nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult. Cine își iubește viața o va pierde; cine își urăște viața în lumea aceasta o păstrează pentru viața veșnică. Dacă îmi slujește cineva, să mă urmeze, iar acolo unde sunt eu va fi și cel care mă slujește. Dacă îmi slujește cineva, Tatăl îl va cinsti»".

(Moment de tăcere)

O perspectivă a textului sacru

1. "Vrem să-l vedem pe Isus"

Evanghelia relatează sosirea la Ierusalim, de sărbătoarea Paștelui, a unor greci. Aceștia sunt simpatizanți ai iudaismului și, probabil, frecventează sinagoga în comunităților lor de origine. Au auzit vorbindu-se de Isus din Nazaret, despre cel numit de toți Mesia, Fiul lui David, la intrarea sa glorioasă în cetatea sfântă, și doresc nu doar să-și satisfacă o legitimă curiozitate, ci să-l vadă și să-l cunoască personal. De aceea i se adresează lui Filip, care, împreună cu Andrei, îi prezintă lui Isus rugămintea lor.

2. "A venit ceasul"

Isus le vestește discipolilor că a venit ceasul ca Fiul Omului să fie glorificat. Această oră reprezintă momentul răstignirii și este simbolizat foarte bine prin imaginea bobului de grâu, care aduce rod mult numai dacă moare. La fel se va întâmpla și cu Fiul Omului: peste câteva zile va fi înălțat pe cruce și își va jertfi viața ca preț de răscumpărare pentru cei mulți. Aceasta este calea lui Isus - jertfa crucii, manifestarea slavei lui Dumnezeu și comuniunea de iubire în viața de dincolo - o cale caracterizată de dinamica moarte-viață. Cine dorește să-l cunoască pe Isus și să-i urmeze calea este chemat să-și ofere viața în slujirea aproapelui și a lui Dumnezeu, pentru ca apoi să o câștige pe deplin, în viața de dincolo, în comuniune cu Fiul și cu Tatăl.

3. "Îi voi atrage pe toți la mine"

Noua viață promisă de Isus este rodul unei jertfe împlinite până la capăt - sacrificiul crucii - și cuprinde dăruirea totală de sine, fidelitatea față de Dumnezeu, prețul de răscumpărare plătit pentru întreaga omenire. Sacrificiul crucii reprezintă înălțarea Fiului Omului și glorificarea lui. Reprezintă "victoria" lui Isus: pe cruce, el învinge puterile celui rău și împlinește planul lui Dumnezeu, atrăgându-i la sine pe toți oamenii. Crucea dezvăluie misterul lui Isus. De acum înainte, pentru toți - discipoli și greci - cunoașterea lui Isus este posibilă prin contemplarea sacrificiului său pe lemnul crucii.

Interpretare și mărturie

Nu doar iudeii, ci și ceilalți, care nu fac parte din poporul lui Israel, doresc să se roage lui Dumnezeu și să se apropie de unicul său Fiu, Isus Cristos, să-l vadă și să creadă în el. Dând glas dorinței din inima lor, ei apelează la cei care îl cunosc deja, la discipoli, iar aceștia îi conduc la Isus.

În dialogul cu cei doi discipoli, Andrei și Filip, Isus vorbește despre sensul vieții sale. La nunta din Cana Galileii, prevestise pentru prima dată "ceasul" glorificării sale, iar în timpul activității publice a pomenit de mai multe ori de acest moment. Mai lipsesc, acum, doar câteva zile până la împlinirea acestui ceas. Pe Golgota, în afara zidurilor Ierusalimului, Fiul Omului va parcurge Calea crucii și va împlini sensul vieții sale. Asemenea bobului de grâu - în pământ și încolțit, înfrățit și cu rod bogat - își va oferi viața din iubire: va suferi și va trece prin întunericul mormântului, se va arăta discipolilor înviat și îi va atrage la sine pe toți oamenii. Aceasta este calea lui Isus, a dăruirii și a împlinirii, o cale care trece prin moarte și se împlinește prin înviere. Cel care îl urmează pe Isus parcurge aceeași cale și este părtaș cu el de o viață nouă.

Isus este Fiul Omului. Prin înălțarea sa pe cruce, dezvăluie oamenilor iubirea nețărmurită a Tatălui ceresc și împlinește setea de fericire a fiecărui om. Cei care ascultă glasul conștiinței lor și îl caută pe Dumnezeu, cunosc acum pe cel care, învingând puterile răului, a deschis tuturor porțile paradisului. Pot să vadă, să recunoască și să împlinească scopul credinței lor: dăruirea prin iubire, cu ceilalți frați în Cristos și împlinirea prin comuniunea cu Sfânta Treime, ca fii ai Tatălui ceresc.

Întrebări pentru discuții în grupuri mici

- A-l vedea pe Isus înseamnă a da glas dorinței profunde de a-l cunoaște și de a crede în el. Această dorință se află din totdeauna în inima fiecărui om. Este un glas tainic, misterios, dornic de împlinire și de fericire. Urmând exemplul primilor discipoli, cum putem să-i ajutăm pe alții să-l descopere pe Isus Cristos și să creadă în el?

- Cel care dorește să-l cunoască pe Cristos este invitat să contemple calea crucii și să o parcurgă. Această dorință este susținută și împlinită în special în timpul Postului Mare, timp care culminează cu celebrarea misterului pascal al lui Isus Cristos - patima, moartea pe cruce și învierea glorioasă. Care sunt "mijloacele" și "situațiile" prin care, parcurgând calea lui Isus, descoperim sensul credinței noastre? Observați mărturia de viață religioasă a fratelui Tiberiu, membru al Institutului Frații Școlilor Creștine sau a sorei Georgina și a sorei Alexandra de la Oblatele Asumpționiste. Cunoașteți și alte mărturii asemănătoare?

- Isus s-a numit pe sine Fiul Omului, înălțat pe cruce. Prin misterul său a dezvăluit cine este el, l-a trimis pe Duhul Sfânt asupra discipolilor și a revelat iubirea Tatălui față de oameni. Ce înțelegeți prin cuvintele: "Isus Cristos este Fiul Omului?" Încercați să descrieți acest mister în lumina misterului pascal al lui Isus Cristos.

Momente de rugăciune

(Se pot face intenții spontane)

Tatăl nostru

Rugăciune finală

Doamne, când erai pe acest pământ, tu primeai în jurul tău pe orișicine și tuturor le spuneai un cuvânt de mângâiere și de îmbărbătare. Purtarea ta cea blândă față de toți a stârnit mare mirare, chiar și între păgâni și a aprins în unii dorința de a te vizita și de a sta de vorbă cu tine. Ei însă, fiindcă nu cunoșteau cine ești, nu îndrăzneau să se apropie de tine, decât prin mijlocirea unui apostol. Și astăzi, multe popoare sunt încă dornice să te vadă și să se apropie de tine, însă nu te cunosc, decât numai din zvon. Trimite-le, Doamne, apostoli vrednici ca să le îndrepte spre tine și să cunoască bunătatea ta nu numai din zvonuri, ci să se convingă singure cât de bun și milostiv ești și că tu ești Tatăl tuturor. Amin.

O, Isuse, fă să vină cât mai curând Împărăția dragostei tale pe pământ.

(Sr. Patricia Gherca)

Reflecții și mărturii

(Online pe site-ul www.ercis.ro, meniul Cateheză/Anul Vieții Consacrate)

  • Reflecție la Duminica a V-a din Postul Mare (pr. Mihai Roca)

  • O viață dedicată slujirii lui Dumnezeu, Fratele Tiberiu (fr. Vincențiu Gherca, FSC)

  • Aproape de cei bolnavi, sora Georgina (sr. Angela Bitiușcă, O.A.)

  • O persoană optimistă, sora Alexandra (sr. Angela Bitiușcă, O.A.)

    Pr. Mihai Roca

    » înapoi la cuprins «

     

    free hit counter



  • Urmărește ercis.ro on Twitter
    Caută pe site

    Biblia on-line

    Breviarul on-line


    Liturgia Orelor
    Magisteriu.ro


    Documentele Bisericii
    ITRC "Sf. Iosif"


    Institutul Teologic Iași
    Vaticannews.va


    Știri din viața Bisericii
    Catholica.ro


    știri interne și externe
    Pastoratie.ro


    resurse pentru pastorație
    Profamilia.ro


    pastorația familiilor
    SanctuarCacica.ro


    Basilica Minor Cacica
    Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

    Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
    tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
    design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat