Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL CREDINȚEI ȘI FAMILIA 

Supliment la revista Lumina creștinului

» Cuprins «

9. Credința în Duhul Sfânt menține fidelitatea și iubirea în familie
(Cred în Duhul Sfânt)

(Articolul 8 din Crez)

Premisă

Materialul care urmează se dorește a fi un ajutor pentru cititori în Anul Credinței orientat spre familie, întrucât Dieceza de Iași a intrat în ultimul an dedicat familiei și Căsătoriei creștine. Familia este celula de bază a Bisericii și a societății. De sănătatea ei spirituală și de binele ei depind împlinirea fiecărui membru și mersul societății.

Ca atare, materialul următor se adresează celor care năzuiesc spre îmbunătățirea vieții lor de familie. Scopul este de a vă regăsi ca familie, de a crește împreună, de a înțelege mai bine planul lui Dumnezeu cu privire la Căsătorie și de a vă apropia mai mult de acela care a fondat Căsătoria. Pentru tineri va fi un real ajutor în pregătirea pentru viitorul lor.

Materialul de față pornește de la o cateheză care a fost propusă de unul dintre studenții de la Seminarul din Iași (anul V) care în anul academic 2011-2012 au făcut cursul de catehetică. După o cateheză introductivă despre credință, catehezele din acest an pastoral (octombrie 2012 - octombrie 2013) sunt constituite din cele 12 articole ale Crezului aplicate în viața de familie.

Cel mai bine ar fi să parcurgeți textele împreună cu soțul sau soția. Faceți-vă timp, citiți textele propuse și aprofundați-le. Încercați apoi să citiți întrebările cu glas tare și să răspundeți la ele. E posibil ca răspunsurile să fie baza unor discuții dintre voi, care, dacă se vor desfășura cu răbdare și înțelepciune, vă vor face bine, mărind comuniunea dintre voi. La final rugați-vă împreună. Cereți de la Dumnezeu puterea de a pune în practică ceea ce ați descoperit că vă ajută în a înainta în viața de familie.

Dacă nu sunteți căsătorit sau nu aveți cum să studiați cateheza împreună cu partenerul, încercați să parcurgeți textele singur.

Fie ca Domnul să reverse binecuvântările sale asupra tuturor familiilor, făcându-le să crească în credință.

Pr. Cornel Cadar

Rugăciunea de început

Tatăl nostru sau un cântec la Duhul Sfânt.

Introducere

E greu să ne facem o idee despre Duhul Sfânt, considerat adesea ca "Marele Necunoscut" al vieții creștine. Uneori prin atitudinile noastre ne alăturăm acelui grup din Efes care i-au spus apostolului Paul: "Nici măcar n-am auzit că există Duhul Sfânt" (Fap 19,2). Și totuși, prezența sa o descoperim în noi înșine, căci prin Botez am devenit "templul Duhului Sfânt". Ceea ce ne cere Duhul Sfânt nu este atât să se vorbească despre el, cât mai ales să fie lăsat să lucreze în noi, iar acest lucru o face prin discreție. Sfântul Augustin ne spune că Tatăl este cel care iubește, Fiul este cel iubit, iar Duhul Sfânt este iubirea dintre ei. Această iubire schimbată reciproc nu e un simplu sentiment, nu e ceva, ci cineva: e o persoană; nu e un obiect, ci un subiect capabil de multiple acțiuni. Această credință în Duhul Sfânt e necesară în viața familială, îndeosebi în momentele critice, adică atunci când iubirea, care a fost exprimată în cursul ritului liturgic al schimbului de consimțăminte prin cuvintele "Făgăduiesc să-ți fiu credincios... în toate zilele vieții mele", e chemată să depășească o grea încercare.

Reflecție biblică

Din Scrisoarea către Galateni (Gal 5,16-17.22-26)

Așadar, vă spun: umblați în duh și nu împliniți poftele trupului.

Căci trupul dorește împotriva duhului, iar duhul împotriva trupului: acestea se împotrivesc unul altuia așa încât nu puteți face tot ceea ce voiți. În schimb, rodul Duhului este: iubirea, bucuria, pacea, răbdarea, bunăvoința, bunătatea, fidelitatea, blândețea, cumpătarea. Împotriva faptelor de acest fel nu există Lege. Căci cei care sunt ai lui Cristos Isus și-au răstignit trupul împreună cu patimile și poftele. Dacă trăim prin Duh, să ne și purtăm potrivit Duhului. Să nu fim căutători de mărire deșartă, provocându-ne unii pe alții și invidiindu-ne între noi.

Din Evanghelia după sfântul Ioan (In 14,15-17.26)

Dacă mă iubiți, veți ține poruncile mele și eu îl voi ruga pe Tatăl, iar el vă va da un alt Mângâietor ca să fie cu voi pentru totdeauna, Duhul adevărului, pe care lumea nu-l poate primi pentru că nu-l vede și nici nu-l cunoaște. Dar voi îl cunoașteți pentru că rămâne la voi și va fi în voi. Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele meu, vă va învăța toate și vă va aminti toate câte vi le-am spus eu.

Observarea realității

Cine nu își dorește o familie fericită? Cel puțin în preajma căsătoriei, toate perechile de tineri își doresc să fie astfel. Viața însă le va arăta deseori contrariul. Este și cazul unei familii dintr-o comunitate limitrofă municipiului Roman. La puțin timp după căsătorie, Luca a trăit o adevărată tragedie pentru el, pentru soția sa Cristina, dar și pentru tânăra familie. În urma unui accident de muncă la Fabrica de Țevi i s-au amputat mâinile cauzându-i suferință fizică, dar mai ales una psihică. Și dintr-o dată, familia veselă și plină de viață a devenit o familie retrasă și chiar marginalizată. Ba, mai mult, s-au găsit suficiente persoane care o sfătuiau pe Cristina să divorțeze, căci are dreptul la o viață fericită. Răspunsul ei era prompt: "Cum să-mi abandonez soțul când toți l-au abandonat? E soțul meu! Cu mâini sau fără mâini, el continuă să fie soțul meu". Îmi povestea bunica mea că a întâlnit-o odată pe drumul spre biserică și a încercat s-o consoleze văzând-o cu ochii umezi. Soția i-a răspuns: "Chiar dacă mi se frânge inima când îl văd, înțeleg că Dumnezeu m-a rânduit să-i fiu eu mâinile care îi lipsesc". Doar din credință își trage ea forțele. Iar această credință naște iubirea și fidelitatea. În "binecuvântarea nupțială" solemnă din ceremonia căsătoriei, celebrantul îl invocă astfel pe Domnul pentru miri: "Fă să coboare asupra lor harul Duhului Sfânt pentru ca, prin dragostea ta răspândită în inimile lor, să rămână mereu credincioși legământului". L-am întâlnit personal pe Luca la priveghiul bunicii mele, venise pentru a se ruga Rozariul împreună cu noi. Am rămas uimit, iar în uimirea mea m-a salutat și am început o discuție pe tema vieții din seminar, promițându-mi că se va ruga pentru mine. Nu-l cunosc îndeaproape, dar știu un lucru: a rămas fără mâini, însă îl are pe Dumnezeu și aceasta se vede. Duhul Sfânt este revărsat din plin în această familie.

Confruntare și angajare
- Isus Cristos l-a trimis pe Duhul Sfânt Mângâietorul apostolilor, iar aceștia au răspândit credința pe meleaguri străine. Cum ar putea contribui familia, în timpul nostru, la această misiune?
- Fiecare dintre noi este "templul Duhului Sfânt", iar prin căsătorie familia își ia asupra sa această realitate. Cum își face simțită prezența Duhul Sfânt în cadrul ei?
- Din scrisoarea sfântului Paul ce principii putem deduce ca să rezistăm obstacolelor din viața de familie și pentru "a ne purta potrivit Duhului"?
- Dacă ne-am întâlni în viața de familie cu o situație asemănătoare celei din Observarea realității, în ce sens ne-ar ajuta credința? Ce sfat i-am putea oferi Cristinei?
- În care domenii ale vieții de zi cu zi pot deveni mai conștient de prezența Duhului Sfânt?

Rugăciune finală

Roadele Duhului Sfânt sunt iubirea, bucuria, pacea, răbdarea, bunăvoința, bunătatea, fidelitatea, blândețea, stăpânirea de sine. Să-i cerem Domnului, așadar, să dăruiască familiilor noastre capacitatea de a crește în statornicie și ajutor reciproc spunând:

R.: Reînnoiește, Doamne, familiile noastre prin Duhul tău!
- Pentru ca Biserica să exprime în cadrul ei fața unei adevărate familii, care să iubească, să dăruiască și să ierte: R.
- Pentru ca familiile creștine să-și asume în mod responsabil angajamentele de educare la credință și să fie modele de viață și de credință pentru copii lor: R.
- Pentru ca soții creștini să descopere că, în planul lui Dumnezeu, căsătoria lor înseamnă vocație la iubire, la viață și la slujire: R.
- Pentru ca familia creștină să fie călăuzită în drumul spre Cristos, astfel încât, fidelă voinței divine, să fie întotdeauna deschisă noutății Duhului Sfânt: R.
- Pentru ca tinerii și adolescenții noștri să fie vindecați de drama viciilor, în special a drogurilor și a jocurilor de noroc, care afectează unitatea familiei: R.
- Pentru ca fiecare familie să privească în jurul ei, să identifice persoanele neglijate și marginalizate și să aibă grijă de ele printr-o solidaritate sinceră: R.

Duhule Sfânt, Domnul și Dumnezeul nostru, însuflețiți de speranță, noi te invocăm: sigiliu al credinței, avocat al celor credincioși, lumină, foc și izvor al luminii, ascultă-i pe cei ce te cheamă și vino. Dacă tu ne ești călăuză, noi vom vedea chipul Tatălui și, totodată, pe al Fiului și te vom cunoaște pe tine, care purcezi din ei, izvor al vieții și fluviu al păcii. Amin

Marius Mărtinaș

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat