Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL CREDINȚEI ȘI FAMILIA 

Supliment la revista Lumina creștinului

» Cuprins «

7. Invitația familiei de a se înălța prin credință asemenea lui Isus Cristos
(S-a suit la cer, șade de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatăl atotputernicul)

(Articolul 6 din Crez)

Premisă

Materialul care urmează se dorește a fi un ajutor pentru cititori în Anul Credinței orientat spre familie, întrucât Dieceza de Iași a intrat în ultimul an dedicat familiei și Căsătoriei creștine. Familia este celula de bază a Bisericii și a societății. De sănătatea ei spirituală și de binele ei depind împlinirea fiecărui membru și mersul societății.

Ca atare, materialul următor se adresează celor care năzuiesc spre îmbunătățirea vieții lor de familie. Scopul este de a vă regăsi ca familie, de a crește împreună, de a înțelege mai bine planul lui Dumnezeu cu privire la Căsătorie și de a vă apropia mai mult de acela care a fondat Căsătoria. Pentru tineri va fi un real ajutor în pregătirea pentru viitorul lor.

Materialul de față pornește de la o cateheză care a fost propusă de unul dintre studenții de la Seminarul din Iași (anul V) care în anul academic 2011-2012 au făcut cursul de catehetică. După o cateheză introductivă despre credință, catehezele din acest an pastoral (octombrie 2012 - octombrie 2013) sunt constituite din cele 12 articole ale Crezului aplicate în viața de familie.

Cel mai bine ar fi să parcurgeți textele împreună cu soțul sau soția. Faceți-vă timp, citiți textele propuse și aprofundați-le. Încercați apoi să citiți întrebările cu glas tare și să răspundeți la ele. E posibil ca răspunsurile să fie baza unor discuții dintre voi, care, dacă se vor desfășura cu răbdare și înțelepciune, vă vor face bine, mărind comuniunea dintre voi. La final rugați-vă împreună. Cereți de la Dumnezeu puterea de a pune în practică ceea ce ați descoperit că vă ajută în a înainta în viața de familie.

Dacă nu sunteți căsătorit sau nu aveți cum să studiați cateheza împreună cu partenerul, încercați să parcurgeți textele singur.

Fie ca Domnul să reverse binecuvântările sale asupra tuturor familiilor, făcându-le să crească în credință.

Pr. Cornel Cadar

Rugăciunea de început

O Isuse, răscumpărarea este misiunea ta, a noastră este ispășirea, ispășirea pentru a ne face una cu credința, adevărul și iubirea ta.

Misiunea ta pe acest pământ s-a terminat, dar menirea noastră este de a fi lângă tine în ceruri. Știi bine Doamne că misiunea noastră nu va fi terminată mai înainte ca noi să luăm pe umeri aceeași cruce. Dacă nu vom lua tunica nebuniei, niciodată nu vom îmbrăca haina albă a înțelepciunii; dacă nu vom lupta, niciodată nu vom obține victoria; dacă nu va fi crucea, niciodată nu va fi mormântul gol. Învață-ne, o Isuse, să împlinim această misiune, iar în felul acesta să intrăm în slava ta cerească. Amin.

Introducere

Înălțarea lui Isus la cer și domnia de-a dreapta lui Dumnezeu este unul dintre cele 12 articole ale crezului pe care îl mărturisim. Asemenea lui Isus, fiecare om este invitat să trăiască în prezența lui Dumnezeu. Acest adevăr de credință cere din partea omului o trăire a credinței. Contextul social este gravat de individualism, materialism, consumism, lucruri ce conduc la apariția unei "crize a credinței" și totodată la pierderea noțiunii de înălțare la ceruri. Consecințele le suportă nu atât omul ca individ, cât mai ales acea celulă de viață unde se naște și se maturizează credința, familia. Înălțarea și domnia de-a dreapta Tatălui este ținta spre care trebuie să tindă fiecare familie, dând mărturie de credință prin trăirea vieții de zi cu zi.

Reflecție biblică

Din Scrisoarea către Evrei (Evr 11,5-6)

Prin credință, Enoch a fost înălțat ca să nu vadă moartea și nu a fost găsit pentru că Dumnezeu îl înălțase. Înainte de înălțarea lui, el a primit mărturie că era plăcut înaintea lui Dumnezeu. Or, fără credință este imposibil să fii plăcut lui Dumnezeu, pentru că cel care se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că el este și îi răsplătește pe cei care îl caută.

Din Scrisoarea către Evrei (Evr 12,1-2)

Prin urmare, și noi, care avem un astfel de nor de martori care ne înconjoară, să dăm la o parte orice povară și păcatul care ne împresoară, să alergăm cu perseverență în lupta care ne stă înainte, cu ochii ațintiți la Isus, începutul și desăvârșirea credinței, care, în vederea bucuriei ce îi era propusă, a îndurat crucea și, neținând seama de rușinea ei, s-a așezat la dreapta tronului lui Dumnezeu.

Observarea realității

E simplu să spui: "Nu am credință!". E și mai simplu să-ți trăiești viața ca și cum nu ar exista Dumnezeu (...).

La vârsta de 25 de ani am făcut o complicație renală. Făcând ecograf mi s-a spus că am câteva pietricele la rinichi, printre care și una mai mare. În acest caz, trebuia o intervenție chirurgicală. Așa am ajuns într-un salon cu alți bolnavi. Încă de seara mă avertizase că a doua zi urma să fiu operat. La fel îi spusese și unui bătrân vecin de pat cu mine. Auzind bătrânul, fără să-l intereseze de cei din jur, și-a făcut cruce și repeta mereu: "Doamne, ajută-mă!", repeta atât de des că la un moment dat i-am zis: "Moșule, dar nu ajunge? Chiar crezi că operația depinde de acest Doamne, ajută-mă?". Mi-a răspuns: "La câte greutăți am avut în viață, dacă nu aș fi cerut ajutorul lui Dumnezeu, nu aș fi trecut peste ele". "Chiar crezi că există Dumnezeu?", i-am zis (...).

Spre deosebire de bătrân, mie îmi lipsea ceva, credința în Dumnezeu. A doua zi l-am văzut pe bătrân așteptând cu seninătate.

Dar în loc să-l ia prima dată pe bătrân, m-au luat pe mine. M-a cuprins o frică enormă și fără să vreau am rostit: "Doamne, ajută-mă!" Era pentru prima dată când eram convins că trebuie să spun așa. Operația a decurs foarte bine, dar tot la fel de bine trebuia să meargă relația mea cu Dumnezeu. Abia după operație realizasem cât haos era în viața mea, cum până și tinerele pe care le cerusem între timp în căsătorie mă marginalizau și mă luau în râs. Astăzi sunt fericit că am o familie, un crez, o credință.

(Pr. Felician Tiba, Împreună și la bine și la greu, Iași 2011, p. 87)

Confruntare și angajare
- Cum trăiți credința în mijlocul familiei dv.? Ce ar mai trebui făcut pentru a crește în credință?
- Înălțarea lui Isus la cer și domnia cu Tatăl trezește în fiecare o trăire mai atentă a credinței? Ce mijloace folosiți pentru a transmite acest adevăr de credință copiilor dv.?
- Ce vă ajută să vă ridicați mai des privire spre cer?
- În al doilea text din Scrisoarea către Evrei, ni se cere o privire către Isus pentru desăvârșirea credinței. Cât de des obișnuiți să apelați la ajutorul lui Isus?
- Pentru a fi plăcuți înaintea lui Dumnezeu se cere credință. Care sunt căile folosite de dv. pentru creșterea și maturizarea în credință? Le puteți enumera?
- Tânărul din "Observarea realității" redescoperă credința ca urmare a problemei de sănătate. Care au fost cauzele ce l-au determinat să trăiască până atunci departe de Dumnezeu?

Rugăciune finală

Doamne Isuse Cristoase, care te-ai suit la cer și stai de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatăl atotputernicul, te rugăm să-ți îndrepți privirea spre noi și să reverși darul credinței în familiile noastre. De aceea te rugăm:
- Ajută familia creștină să dea mărturie de viață prin trăirea credinței, iar astfel să poată fi așezată de-a dreapta Tatălui în împărăția cerului. R.

R: Te rugăm, ascultă-ne!
- Primește rugăciunea părinților ce trebuie să-și îndeplinească cu bucurie și iubire dificila misiune de a educa în credință proprii copii. R.
- Întărește în familiile noastre credința în momentele dificile ale vieții. R.
- Condu-i pe toți oamenii la acceptarea credinței adevărate ca principiu de trăire a vieții creștine. R.
- Fă ca persoanele încercate de suferință trupească și sufletească să nu-și piardă credința, ci să-și găsească alinare în iubirea lui Dumnezeu. R.

Te rugăm, Doamne, întărește în familie credința, pentru ca fiecare să-ți aducă lauda ce ți se cuvine. Toate acestea ți le cerem prin același Fiu al tău, Isus Cristos, Domnul nostru. Amin.

Florin-Ionuț Lucaci

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat