Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL CREDINȚEI ȘI FAMILIA 

Supliment la revista Lumina creștinului

» Cuprins «

6. Învierea Domnului - aducătoare de har în familiile suferinde
(S-a coborât în iad, a treia zi a înviat din morți)

(Articolul 5 din Crez)

Premisă

Materialul care urmează se dorește a fi un ajutor pentru cititori în Anul Credinței orientat spre familie, întrucât Dieceza de Iași a intrat în ultimul an dedicat familiei și Căsătoriei creștine. Familia este celula de bază a Bisericii și a societății. De sănătatea ei spirituală și de binele ei depind împlinirea fiecărui membru și mersul societății.

Ca atare, materialul următor se adresează celor care năzuiesc spre îmbunătățirea vieții lor de familie. Scopul este de a vă regăsi ca familie, de a crește împreună, de a înțelege mai bine planul lui Dumnezeu cu privire la Căsătorie și de a vă apropia mai mult de acela care a fondat Căsătoria. Pentru tineri va fi un real ajutor în pregătirea pentru viitorul lor.

Materialul de față pornește de la o cateheză care a fost propusă de unul dintre studenții de la Seminarul din Iași (anul V) care în anul academic 2011-2012 au făcut cursul de catehetică. După o cateheză introductivă despre credință, catehezele din acest an pastoral (octombrie 2012 - octombrie 2013) sunt constituite din cele 12 articole ale Crezului aplicate în viața de familie.

Cel mai bine ar fi să parcurgeți textele împreună cu soțul sau soția. Faceți-vă timp, citiți textele propuse și aprofundați-le. Încercați apoi să citiți întrebările cu glas tare și să răspundeți la ele. E posibil ca răspunsurile să fie baza unor discuții dintre voi, care, dacă se vor desfășura cu răbdare și înțelepciune, vă vor face bine, mărind comuniunea dintre voi. La final rugați-vă împreună. Cereți de la Dumnezeu puterea de a pune în practică ceea ce ați descoperit că vă ajută în a înainta în viața de familie.

Dacă nu sunteți căsătorit sau nu aveți cum să studiați cateheza împreună cu partenerul, încercați să parcurgeți textele singur.

Fie ca Domnul să reverse binecuvântările sale asupra tuturor familiilor, făcându-le să crească în credință.

Pr. Cornel Cadar

Rugăciunea de început

Doamne, Dumnezeul nostru, în rugăciune și prin rugăciune, omul își descoperă, într-un mod cum nu se poate mai simplu și totodată mai profund, adevărata personalitate; în rugăciune, "eu"-l uman sesizează mai ușor profunzimea calității de persoană. Fă să coboare asupra fiecărei familii harul Duhului Sfânt pentru ca, prin dragostea răspândită în inimile lor, să fie mereu credincioși unul altuia. Tu, care orânduiești toate experiențele vieții umane în înțelepciunea ta încât îi conduci pe oameni să fie părtași la taina morții și învierii Fiului tău, fă ca familiile pe care le-ai voit, primind cu seninătate atât bucuriile, cât și suferințele vieții, să rămână atașați de Cristos și să se străduiască să trăiască numai în el și pentru el. Amin.

Introducere

Coborârea lui Isus în iad este împlinirea, până la desăvârșire, a vestirii evanghelice a mântuirii. Prin moartea sa, Cristos ne izbăvește de păcat, iar prin Învierea sa ne deschide accesul la o nouă viață. Aceasta este îndreptățirea care ne reașază în harul lui Dumnezeu. Ea constă în victoria asupra morții păcatului și în noua participare la har.

Fiecare dintre noi speră să nu trebuiască să înfrunte situații de durere, de pierdere sau de boală în propria familie, dar din păcate acestea aparțin realității umane. Pentru a putea înfrunta aceste greutăți, familia trebuie să adopte cea mai eficientă "armă": de a rămâne unită în durere și de a întemeia un dialog deschis despre toate aspectele suferinței.

Reflecție biblică

Din Scrisoarea către Efeseni (Ef 2,4-10)

Însă Dumnezeu, fiind bogat în îndurare, pentru marea sa iubire cu care ne-a iubit, pe când noi eram morți din cauza greșelilor noastre, ne-a readus la viață împreună cu Cristos - prin har ați fost mântuiți - ne-a înviat și ne-a așezat în ceruri în Cristos Isus, ca să arate în veacurile viitoare măreția bogăției harului său prin bunătatea față de noi în Cristos Isus. Căci prin har ați fost mântuiți datorită credinței și aceasta nu e de la voi, ci este darul lui Dumnezeu, nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni. Dar noi suntem opera lui, creați în Cristos Isus în vederea faptelor bune pe care le-a pregătit Dumnezeu de mai înainte ca să trăim în ele.

Observarea realității

Fac parte dintr-o comunitate catolică din Dieceza de Iași. Și eu, din cauza lipsurilor, am ajuns la concluzia că trebuie să merg într-o altă țară, de unde, atât cât se va putea, să întrețin familia rămasă acasă. Soția a rămas acasă împreună cu cei cinci copii pe care mi i-a dat Dumnezeu. Ajuns acolo unde mi-am propus, am găsit imediat de lucru și banii au început să se adune. Trimiteam și acasă, mă întrețineam și eu, dar la un moment dat, probabil într-un moment de rătăcire sufletească, mi-am zis că nu are rost să mai continui așa. Am rătăcit până acolo încât vreo trei ani nu am mai dat nici un semn de viață. Îmi găsisem deja pe cineva cu care aveam de gând să-mi refac viața, dar... nu a mers. Mă chinuia ideea că acasă aveam șase persoane pentru care eram direct responsabil. O istorie de circa 20 de ani nu se putea termina atât de ușor. Banii și traiul ușor îmi orbise vederea sufletului. Vedeam doar ceea ce îmi aducea avantaj imediat. Rugăciunea de mult nu-mi mai spunea mare lucru. Cele promise în ziua căsătoriei au rămas undeva în istorie, dar nu în sufletul meu. Ceea ce m-a adus în această stare a fost doar ideea unui trai mai bun. Sărbătorile, cele care altădată îmi aduceau atâta fericire în familie, au devenit și ele simple ocazii de destindere. Lipsa lui Dumnezeu din suflet m-a condus la ruină. Din dorința de a-mi petrece timpul liber cât mai recreativ posibil, am aflat că într-una dintre țările învecinate țării în care mă aflam, o dată la câțiva ani are loc punerea în scenă a patimii și învierii lui Isus. Nu puteam pierde un astfel de eveniment, dar nu din credință, ci din curiozitate. Am luat-o pe cea cu care hotărâsem să-mi refac viața și am pornit. Acolo însă aveam să întâlnesc altceva. În așa fel s-a jucat patima și învierea lui Isus, că nici cea mai împietrită inimă nu putea rămâne indiferentă, mai ales că pe mine mă privea în mod direct. Nu mai puteam continua astfel. Ajuns înapoi, în țara în care mă hotărâsem să rămân, am găsit o scrisoare de la soție în care îmi amintea că se apropie Paștele. Mă ruga să nu uit timpul petrecut împreună, să nu uit că Dumnezeu e deasupra, să revin la familie, să mă întorc în țară, să refac tot ceea ce am stricat în acești ani. Și sceneta și scrisoarea m-au dat peste cap. În sufletul meu a început să încolțească remușcarea față de tot ceea ce greșisem. Într-o zi m-am hotărât să pun punct la totul și m-am întors acasă. Aici, doar atât pot să spun: a fost cu adevărat Paștele. (Anton)

Confruntare și angajare
- Ce reprezintă pentru dv. Paștele?
- Ce v-ați propus ca familie pentru Paștele din anul acesta?
- Când vă găsiți în fața slăbiciunilor voastre, a fragilității, a suferințelor, cum abordați problemele privind la Isus înviat care a acceptat povara grea a crucii?
- Care este atitudinea în fața propriilor dificultăți familiale? Dar în fața dificultăților celor din jurul vostru?
- Dacă ați participat la momente comune de rugăciune, de adorație, de meditație, în ce măsură v-au folosit?
- În momentul celebrării tainei Căsătoriei, soții făgăduiesc fidelitate pentru restul vieții. Ce trebuie făcut pentru ca această fidelitate să existe mereu?
- Ce anume credeți că l-a făcut pe soțul din mărturia de la "Observarea realității" să-și amintească de jurământul de fidelitate și să se întoarcă la familia pe care o lăsase acasă?

Rugăciune finală

Tată preasfânt, tu ai voit ca bărbatul și femeia să formeze un singur trup. Văzând dificultățile și încercările care apasă asupra familiilor noastre, l-ai dat lumii pe Fiul tău pentru ca prin moartea și învierea sa să redobândească harul sfințitor.
- Ajută cu îndurare toate familiile din lume. R.

R.: Te rugăm, ascultă-ne!
- Îndepărtează de la familiile noastre orice formă de răutate care ne îndepărtează de tine. R.
- Fă ca familiile din lumea întreagă să continue în comunitățile din care fac parte acea atmosferă de bucurie, specifică sărbătorii Învierii. R.
- Prin întâmplările vieții familiilor dă-le posibilitatea de a cunoaște, în chip reînnoit, Duhul pe care îl poartă în interiorul lor. R.
- Ajută ca familiile noastre, prin exemplu și cuvinte, să fie mereu purtătoare a glasului tău pentru cei din jurul lor. R.
- Oferă familiilor noastre flacăra credinței din mâna lui Cristos cel înviat și dă-le posibilitatea de a o duce mai departe cu mult curaj. R.

Dumnezeule preabun, care ai împăcat lumea cu tine prin moartea și învierea Fiului tău, ajută familiile noastre să simtă mereu starea de har oferită prin biruința morții. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Ștefan Roman

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat