Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL CREDINȚEI ȘI FAMILIA 

Supliment la revista Lumina creștinului

» Cuprins «

4. Isus se naște într-o familie
(S-a întrupat de la Duhul Sfânt, s-a născut din Maria Fecioară)

(Articolul 3 din Crez)

Premisă

Materialul care urmează se dorește a fi un ajutor pentru cititori în Anul Credinței orientat spre familie, întrucât Dieceza de Iași a intrat în ultimul an dedicat familiei și Căsătoriei creștine. Familia este celula de bază a Bisericii și a societății. De sănătatea ei spirituală și de binele ei depind împlinirea fiecărui membru și mersul societății.

Ca atare, materialul următor se adresează celor care năzuiesc spre îmbunătățirea vieții lor de familie. Scopul este de a vă regăsi ca familie, de a crește împreună, de a înțelege mai bine planul lui Dumnezeu cu privire la Căsătorie și de a vă apropia mai mult de acela care a fondat Căsătoria. Pentru tineri va fi un real ajutor în pregătirea pentru viitorul lor.

Materialul de față pornește de la o cateheză care a fost propusă de unul dintre studenții de la Seminarul din Iași (anul V) care în anul academic 2011-2012 au făcut cursul de catehetică. După o cateheză introductivă despre credință, catehezele din acest an pastoral (octombrie 2012 - octombrie 2013) sunt constituite din cele 12 articole ale Crezului aplicate în viața de familie.

Cel mai bine ar fi să parcurgeți textele împreună cu soțul sau soția. Faceți-vă timp, citiți textele propuse și aprofundați-le. Încercați apoi să citiți întrebările cu glas tare și să răspundeți la ele. E posibil ca răspunsurile să fie baza unor discuții dintre voi, care, dacă se vor desfășura cu răbdare și înțelepciune, vă vor face bine, mărind comuniunea dintre voi. La final rugați-vă împreună. Cereți de la Dumnezeu puterea de a pune în practică ceea ce ați descoperit că vă ajută în a înainta în viața de familie.

Dacă nu sunteți căsătorit sau nu aveți cum să studiați cateheza împreună cu partenerul, încercați să parcurgeți textele singur.

Fie ca Domnul să reverse binecuvântările sale asupra tuturor familiilor, făcându-le să crească în credință.

Pr. Cornel Cadar

Rugăciune de început

Îngerul Domnului.

Introducere

Planul veșnic al lui Dumnezeu este mântuirea omului. Păcatul primilor oameni, Adam și Eva, a știrbit comuniunea omului cu Dumnezeu, dar nu a distrus-o. De aceea, Dumnezeu l-a trimis în lume pe însuși Fiul său pentru a-l împăca pe om cu Creatorul său.

Prin lucrarea Duhului Sfânt, Fiul lui Dumnezeu se face om pentru a ne face pe noi Dumnezeu (afirmă sfântul Atanasie). Zămislit în sânul fecioarei Maria, Isus se naște într-o familie. Acest lucru nu este întâmplător. Emanuel, Dumnezeu cu noi, dă astfel o lecție familiei creștine. Ce are el de spus familiei de astăzi și familiilor din orice timp? Cum putem ajunge astăzi să-l întâlnim pe Dumnezeu?

Reflecție biblică

Din Evanghelia după sfântul Luca (Lc 2,1-7)

În zilele acelea, a venit un decret din partea împăratului August ca să se facă recensământ pe tot pământul. Acest recensământ a fost primul, pe când Quirinius era guvernator al Siriei. Toți mergeau să fie înscriși, fiecare în cetatea sa. Și Iosif a urcat din Galileea, din cetatea Nazaret, către Iudeea, în cetatea lui David, care se numește Betleem, întrucât era din casa și din familia lui David, pentru a se înscrie împreună cu Maria, logodnica lui, care era însărcinată. Dar pe când erau ei acolo, s-au împlinit zilele ca Maria să nască și l-a născut pe fiul ei, primul născut, l-a înfășat și l-a culcat în iesle, pentru că nu era loc de găzduire pentru ei.

Din Evanghelia după sfântul Ioan (In 1,14)

Și Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi, iar noi am văzut gloria lui, glorie ca a unicului născut din Tatăl, plin de har și de adevăr.

Observarea realității

Familia este una dintre cele mai mari minuni de pe acest pământ, deoarece Dumnezeu a sădit în ea viața. Iată ce mărturisește o mamă a șase copii, dintr-o familie a zilelor noastre:

"A aduce o făptură nouă la lumina zilei, astăzi, nu e ușor. Cei mai mulți părinți se mulțumesc cu un copil, maxim doi. Aceasta deoarece copilul este "copilul dorinței", a mamei de cele mai multe ori. Iar ea vrea sa-i ofere cele mai bune condiții, să fie așa cum ea și-l dorește. Iar după calcule îndelungate, consideră că s-ar putea îngriji de unul, doi copii.

În cazul meu a fost diferit. Până la al treilea copil, cei din jur nu au luat nici o poziție. Apoi au început acuzele mai mult sau mai puțin directe: "Voi nu sunteți normali", "Chiar nu vedeți cât de greu este astăzi", "Sunteți fanatici; voi luați credința în serios", "Mai distrați-vă și voi...". De multe ori eram sfătuită să renunț la sarcină.

Doar o mamă poate înțelege ce înseamnă a da viață. Copiii au crescut și problemele nu lipsesc, însă niciodată nu am regretat că i-am adus pe lume pe acești fii ai lui Dumnezeu. Da, viața este darul lui Dumnezeu și orice făptură care vede lumina zilei este o chemare la viață. Doar Dumnezeu poate sădi viața în sânul unei mame. Eu am primit orice copil, pe care l-am născut, din mâna lui și mă consider binecuvântată de el. Nu știu cum este o familie fără copii, dar familia mea este fericită. Doamne, îți mulțumesc că sunt mamă, îți mulțumesc pentru copiii ce mi i-ai dăruit!"

Confruntare și angajare
- Papa Paul al VI-lea numește familia din Nazaret "școala unde începe să fie înțeleasă viața lui Isus". Care este mesajul întrupării Fiului lui Dumnezeu?
- De ce alege Isus să se nască într-o familie? Care este rolul Mariei și al lui Iosif în viața lui Isus?
- Nașterea lui Isus nu a fost ușoară: Maria nu a găsit găzduire. Cum putem face din familia noastră o locuință pentru Isus?
- Ce spune mama de la Observarea realității despre viața copiilor ei?
- Isus s-a născut și a crescut într-o familie. El a fost educat, a muncit și s-a rugat ca majoritatea oamenilor. Cum pot membrii familiei să-l întâlnească pe Isus în viața de zi cu zi?

Rugăciune finală

Doamne Isuse, care ai luat firea umană pentru a ne face părtași de firea dumnezeiască, tu ai sfințit familia din Nazaret prin prezența ta. Ție îți adresăm rugăciunea noastră:
- Pentru ca soții creștini să primească orice viață ca pe un dar al tău.

R. Te rugăm, ascultă-ne!
- Pentru ca mamele să accepte binecuvântarea de a da viață. R.
- Pentru ca părinții să se dedice educării integrale a copiilor lor. R.
- Pentru ca familia de astăzi să privească la familia din Nazaret ca la modelul ei. R.
- Pentru ca membrii familiei să trăiască iubirea lui Dumnezeu față de cei mici și marginalizați. R.
- Pentru ca evanghelia, tăcerea, munca, viața de familie să fie tot atâtea locuri în care părinții și copiii să te întâlnească pe tine. R.

Te rugăm, Doamne, să reverși harul tău asupra familiilor noastre, pentru ca ele, care au cunoscut prin vestirea îngerului întruparea lui Cristos, Fiul tău, să ajungă prin patima și crucea lui la slava învierii. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin

Aurelian Herciu

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat