Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL CREDINȚEI ȘI FAMILIA 

Supliment la revista Lumina creștinului

» Cuprins «

12. Familia creștină în fața misterului morții
(Cred în... învierea morților)

(Articolul 11 din Crez)

Premisă

Materialul care urmează se dorește a fi un ajutor pentru cititori în Anul Credinței orientat spre familie, întrucât Dieceza de Iași a intrat în ultimul an dedicat familiei și Căsătoriei creștine. Familia este celula de bază a Bisericii și a societății. De sănătatea ei spirituală și de binele ei depind împlinirea fiecărui membru și mersul societății.

Ca atare, materialul următor se adresează celor care năzuiesc spre îmbunătățirea vieții lor de familie. Scopul este de a vă regăsi ca familie, de a crește împreună, de a înțelege mai bine planul lui Dumnezeu cu privire la Căsătorie și de a vă apropia mai mult de acela care a fondat Căsătoria. Pentru tineri va fi un real ajutor în pregătirea pentru viitorul lor.

Materialul de față pornește de la o cateheză care a fost propusă de unul dintre studenții de la Seminarul din Iași (anul V) care în anul academic 2011-2012 au făcut cursul de catehetică. După o cateheză introductivă despre credință, catehezele din acest an pastoral (octombrie 2012 - octombrie 2013) sunt constituite din cele 12 articole ale Crezului aplicate în viața de familie.

Cel mai bine ar fi să parcurgeți textele împreună cu soțul sau soția. Faceți-vă timp, citiți textele propuse și aprofundați-le. Încercați apoi să citiți întrebările cu glas tare și să răspundeți la ele. E posibil ca răspunsurile să fie baza unor discuții dintre voi, care, dacă se vor desfășura cu răbdare și înțelepciune, vă vor face bine, mărind comuniunea dintre voi. La final rugați-vă împreună. Cereți de la Dumnezeu puterea de a pune în practică ceea ce ați descoperit că vă ajută în a înainta în viața de familie.

Dacă nu sunteți căsătorit sau nu aveți cum să studiați cateheza împreună cu partenerul, încercați să parcurgeți textele singur.

Fie ca Domnul să reverse binecuvântările sale asupra tuturor familiilor, făcându-le să crească în credință.

Pr. Cornel Cadar

Rugăciunea de început

Tatăl nostru, o rugăciune potrivită sau cântecul: Cristos a înviat!

Introducere

Continuăm șirul catehezelor despre Crez. După ce am analizat credința în cele trei persoane ale Sfintei Treimi: Tatăl, creatorul, Fiul, răscumpărătorul, și Duhul Sfânt, sfințitorul, credința în Biserică și în iertarea păcatelor, acum ne oprim la al XI-lea articol: "Cred în... învierea morților", pentru ca în următoarea cateheză să încheiem cu ultimul articol: "Cred în... viața cea veșnică". Prin urmare, să ne oprim asupra acestui adevăr de credință: învierea morților.

Orice om, indiferent de timpul sau de locul în care a trăit, a avut în viața sa o experiență dureroasă. Cea mai mare durere a omului poate fi moartea unei persoane dragi. Pentru cei fără credință un astfel de eveniment poate fi un motiv de disperare: tatăl, mama, fiul, fiica sau o altă persoană dragă a dispărut odată pentru totdeauna. Moartea reprezintă un sfârșit radical. De aceea, omul trebuie să se bucure din plin de tot ceea ce îi oferă lumea înconjurătoare, chiar dacă uneori cel mai slab trebuie să sufere în detrimentul meu. Dar pentru noi, creștinii, experiența morții nu este caracterizată doar de durere. Speranța în învierea morților este și un motiv de bucurie. Cristos a înviat și de aceea vom învia și noi (cf. 1Cor 15). Dacă vom învia înseamnă că există o viață și după moarte. Care este atitudinea noastră față de moarte și față de cei care au murit înaintea noastră? Cartea întâi a Macabeilor ne îndeamnă să ne rugăm, pentru ca să aibă parte de viața cea veșnică.

Reflecție biblică

Din Cartea a doua a Macabeilor (2Mac 12,43-45)

[Iuda] după ce a adunat de la fiecare, a trimis cam două mii de drahme la Ierusalim pentru jertfa pentru păcat - o faptă prea frumoasă și nobilă - cu gândul la înviere. Dacă ei nu ar fi crezut că cei căzuți vor învia, ar fi fost inutil și prostesc să se roage pentru cei morți. Dar dacă el considera că pe cei care mor cu evlavie îi așteaptă o frumoasă răsplată, gândul lui era sfânt și pios. De aceea a adus jertfă de ispășire pentru cei morți ca să fie dezlegați de păcate.

Din Scrisoarea întâi către Corinteni (1Cor 15,12-19)

Iar dacă se vestește că Cristos a înviat din morți, cum spun unii dintre voi că nu există înviere din morți? Iar dacă nu există înviere din morți, nici Cristos nu a înviat! Însă dacă Cristos nu a înviat, zadarnică este predica noastră și zadarnică este credința voastră. Iar noi suntem găsiți martori falși ai lui Dumnezeu pentru că dăm mărturie împotriva lui Dumnezeu, [spunând] că l-a înviat pe Cristos, pe care nu l-a înviat, de vreme ce morții nu învie. Căci dacă morții nu învie, nici Cristos nu a înviat, iar dacă Cristos nu a înviat, credința voastră este zadarnică și voi sunteți încă în păcatele voastre, iar cei care au adormit în Cristos au pierit. Și dacă ne-am pus speranța în Cristos numai în viața aceasta, suntem cei mai de plâns dintre toți oamenii.

Observarea realității

Ivan Moisseiev era soldat în Armata Roșie. A murit în iulie 1972. Cauza morții? Înec, potrivit comunicatului oficial. S-a făcut tot posibilul ca părinții să nu-l poată vedea pe fiul lor înainte de înmormântare. Totuși, până la urmă sicriul a fost deschis. Cei prezenți au rămas îngroziți văzând că Ivan nu s-a înecat, ci a murit din cauza maltratărilor și a torturilor la care a fost supus.

Ce s-a întâmplat? Ultimele scrisori pe care Ivan le-a trimis părinților sunt semnificative. La 14 iulie 1972, el scria: "În curând nu veți mai primi vești de la mine. Mi s-a interzis să vorbesc despre Isus Cristos".

Cu altă ocazie scrisese: "Nu mi-au dat să mănânc timp de cinci zile, apoi m-au întrebat: "Acum ți-ai schimbat ideile?"".

În ultima scrisoare trimisă familiei se citește: "Mă așteaptă o grea încercare, dar o voi înfrunta din porunca lui Isus. Trebuie să dovedesc cum trebuie să fie și cum trebuie să trăiască un om care crede. Ce se va întâmpla după aceea cu mine, nu știu".

Noi însă știm ce i s-a întâmplat acestui tânăr soldat: martiriul.

(P. Lefèvre, Viața ne învață, "Sapientia", Iași, 2009, p. 61.)

Confruntare și angajare
- Poate ați citit poeziile lui Bacovia, care, ne prezintă o lume fără sens, dezgustătoare, sau balada Miorița, care ne prezintă pregătirea pentru moarte a ciobanului moldovan. Zilnic, dacă urmărim știrile din mass-media, aflăm despre oameni care săvârșesc delincvențe și care mor din diferite cauze. Care credeți că este viziunea societății românești, dar mai ales a societății din regiunea în care trăim, despre viață și sfârșitul ei? Ce ar trebui sau nu ar trebui schimbat?
- Cum, unde și când pot părinții să-și educe copiii în credința așteptării învierii morților?
- În prima lectură, Iuda Macabeul trimite la Ierusalim banii necesari pentru a se aduce jertfă pentru păcatele celor care au murit în război. Care sunt modalitățile prin care putem noi să-i ajutăm pe cei care au murit înaintea noastră?
- Care este motivul care l-a determinat pe Ivan din "Observarea realității" să accepte moartea? Noi cum am fi reacționat dacă am fi fost în situația lui?

Rugăciune finală

Cristos cel înviat îi prezintă Tatălui pe toți cei care mor cu credință în el. Prin mijlocirea lui Cristos, să-i cerem lui Dumnezeu Tatăl să transforme durerea familiilor la pierderea unui membru, în speranța învierii viitoare. Doamne Isuse Cristoase, învierea și viața:
- Ajută familiile noastre să dea mărturie despre valoarea vieții și să o apere în momentele sale dificile.

R.: Te rugăm, ascultă-ne!
- Sprijină-i pe părinți în misiunea lor de a vesti copiilor credința în învierea morților și ajută-i ca prin viața lor să de-a mărturie despre speranța vieții veșnice. R.
- Trezește în conștiințele comunităților noastre datoria de a se ruga pentru răposați și de a se îngriji de mormintele lor. R.
- Ajută-i pe cei încercați de durere, dă-le putere în suferință și mângâiere în singurătate. R.
- Deschide-ți brațele tuturor fraților care mor în fiecare zi din cauza persecuției, nedreptății, războiului și violenței și vestește lumii pacea ta. R.
- Primește-i în comuniunea sfinților pe răposații familiilor noastre, care au crezut în tine și s-au hrănit din trupul tău. R.

Dumnezeule preamilostiv, primește în numele lui Cristos, mort și înviat, rugăciunile noastre. Sporește în noi credința în Fiul tău înviat din morți și întărește-ne speranța în învierea slujitorilor tăi care au adormit în tine. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Tiberiu Budău

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat