Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL CREDINȚEI ȘI FAMILIA 

Supliment la revista Lumina creștinului

» Cuprins «

11. Păcatul și iertarea în experiența familială
(Cred în... iertarea păcatelor)

(Articolul 10 din Crez)

Premisă

Materialul care urmează se dorește a fi un ajutor pentru cititori în Anul Credinței orientat spre familie, întrucât Dieceza de Iași a intrat în ultimul an dedicat familiei și Căsătoriei creștine. Familia este celula de bază a Bisericii și a societății. De sănătatea ei spirituală și de binele ei depind împlinirea fiecărui membru și mersul societății.

Ca atare, materialul următor se adresează celor care năzuiesc spre îmbunătățirea vieții lor de familie. Scopul este de a vă regăsi ca familie, de a crește împreună, de a înțelege mai bine planul lui Dumnezeu cu privire la Căsătorie și de a vă apropia mai mult de acela care a fondat Căsătoria. Pentru tineri va fi un real ajutor în pregătirea pentru viitorul lor.

Materialul de față pornește de la o cateheză care a fost propusă de unul dintre studenții de la Seminarul din Iași (anul V) care în anul academic 2011-2012 au făcut cursul de catehetică. După o cateheză introductivă despre credință, catehezele din acest an pastoral (octombrie 2012 - octombrie 2013) sunt constituite din cele 12 articole ale Crezului aplicate în viața de familie.

Cel mai bine ar fi să parcurgeți textele împreună cu soțul sau soția. Faceți-vă timp, citiți textele propuse și aprofundați-le. Încercați apoi să citiți întrebările cu glas tare și să răspundeți la ele. E posibil ca răspunsurile să fie baza unor discuții dintre voi, care, dacă se vor desfășura cu răbdare și înțelepciune, vă vor face bine, mărind comuniunea dintre voi. La final rugați-vă împreună. Cereți de la Dumnezeu puterea de a pune în practică ceea ce ați descoperit că vă ajută în a înainta în viața de familie.

Dacă nu sunteți căsătorit sau nu aveți cum să studiați cateheza împreună cu partenerul, încercați să parcurgeți textele singur.

Fie ca Domnul să reverse binecuvântările sale asupra tuturor familiilor, făcându-le să crească în credință.

Pr. Cornel Cadar

Rugăciune de început

Tatăl nostru sau o rugăciune potrivită.

Introducere

Păcatul marchează viața noastră de la naștere și până la moarte. În urma păcatului este ruptă legătura cu Dumnezeu și cu aproapele. Cristos, prin jertfa sa de pe cruce, restabilește această legătură și ne redă demnitatea de fii ai lui Dumnezeu. Prin moartea sa a distrus păcatul și ne-a redat viața. Păcatul are efect în viața personală, în relațiile cu aproapele și în familiile noastre. Familia prinsă în mreaja păcatului este cu siguranță sortită pierzării, în timp ce aceea în care Dumnezeu ocupă primul loc este plină de binecuvântare și de har. În ceea ce îi privește pe soții creștini, papa Paul al VI-lea a scris: "Dacă păcatul își are loc între ei, să nu se descurajeze, ci să recurgă cu umilință și perseverență la mila lui Dumnezeu, care este împărțită cu îmbelșugare în sacramentul Spovezii". Celebrarea acestui sacrament are însemnătate deosebită pentru viața familială. Atunci cu toții se întâlnesc cu Dumnezeul bogat în milă, care, împărțind iubirea sa mai puternică decât păcatul, reconstruiește și perfecționează legământul conjugal și comuniunea familială.

Reflecție biblică

Din Scrisoarea a doua către Corinteni (2Cor 5,16-20)

Astfel, de acum înainte, noi nu mai cunoaștem pe nimeni după trup și, dacă l-am cunoscut pe Cristos după trup, acum nu-l mai cunoaștem astfel. Deci, dacă cineva este în Cristos, este o creatură nouă: cele vechi au trecut, iată, au devenit noi. Iar toate vin de la Dumnezeu care ne-a împăcat cu sine prin Cristos și ne-a încredințat slujirea reconcilierii, așa cum Dumnezeu era în Cristos împăcând lumea cu sine, neținând cont de păcatele lor și punând în noi cuvântul reconcilierii. Așadar, noi suntem împuterniciți ai lui Cristos ca și ai lui Dumnezeu care vă îndeamnă prin noi. Vă rugăm pentru Cristos: împăcați-vă cu Dumnezeu!

Din Scrisoarea către Coloseni (Col 3,12-13)

Ca niște aleși ai lui Dumnezeu, sfinți și iubiți, îmbrăcați-vă deci cu dragoste, cu îndurare, cu bunătate, cu umilință, cu blândețe și răbdare. Îngăduiți-vă unii pe alții și, dacă cineva are vreo plângere împotriva altuia, iertați-vă! Așa cum v-a iertat Domnul, la fel să vă iertați și voi.

Observarea realității

Trecuseră deja câțiva ani de când am ales să locuim împreună. Aveam doi copii, iar viața noastră rămăsese la fel de nonconformistă. Nu ne căsătorisem religios. Deveniserăm și violenți. Ne certam și ne băteam între noi, îi certam și-i băteam pe copii. Pentru vecinii de apartament eram o povară greu de suportat. Așa am crezut noi că e bine. Așa am crezut că trebuie să ne trăim viața, să facem ce vrem, când vrem și unde vrem.

Și ne-a permis Dumnezeu acest stil de viața până într-o zi. Eram doar noi doi, fără copii. Eram în căutare de resurse financiare într-una dintre bisericile retrase de munte. Aici am intrat și am început să studiem terenul. Ne gândeam că vom găsi o mare sumă de bani, care să ne ajungă apoi să ne acoperim multele cheltuieli pe care le presupuneau viciile noastre.

Pentru a induce în eroare pe cei care ar fi intrat între timp, am îngenuncheat amândoi și am improvizat o față rugătoare. Deja trecuse mai mult de un minut și noi eram tot acolo, în genunchi, cu mâinile împreunate și cu privirea spre luminița tabernacolului. Nu știu pe cine așteptam. Starea noastră a devenit deodată inexplicabilă. Personal, n-aș fi dorit să mă ridic de acolo niciodată. Intențiile mele rele au devenit deodată bune și fără să realizez am început să plâng. Printr-o stare asemănătoare a trecut și soția mea. Acum plângeam amândoi. Ne-am îmbrățișat și instinctiv ne-am spus unul altuia: "Ajunge!" Venise vremea să terminăm odată cu viața noastră dezordonată. Ne-am prins de mâini și, cu lacrimi în ochi, am recitat singura rugăciune pe care ne-o aminteam: Tatăl nostru. Atunci am simțit o pace interioară deosebită. N-am mai fi plecat de acolo niciodată! Simțeam cum Dumnezeu ne ținea de mână și dorea să fim cu adevărat fericiți. Am rămas acolo până în momentul în care preotul a venit pentru sfânta Liturghie. Emoționați, dar fericiți, l-am rugat să ne acorde câteva minute. Era nevoie după atâția ani de rătăcire! După acest eveniment ne-am căsătorit religios, am reintrat în rândul prietenilor buni, părinții sunt din nou aproape de noi, iar noi suntem pentru cei din jur o veritabilă lecție de iubire din partea lui Dumnezeu. (Lumina creștinului, nr. 11, 2006, p. 14)

Confruntare și angajare
- Care sunt felurile în care noi, ca familie, putem ajuta oamenii să ajungă, asemenea tânărului din "Observarea realității", la primirea iertării păcatelor din partea lui Dumnezeu?
- Ce fapte mai frecvente putem face pentru a ne întoarce la calea cea bună?
- Care dintre păcatele următoare contribuie mai mult la deteriorarea atmosferei din familie: infidelitatea, lipsa de sinceritate, lipsa de dialog, gelozia, violența fizică, violența psihică sau de limbaj, dorința exagerată de înavuțire, lipsa de respect etc.?
- Care a fost cea mai frumoasă experiență de iertare de care ne amintim în viața noastră? O persoană pe care am ofensat-o și care ne-a iertat? Putem face și noi la fel?
- Cât de des mergem la Spovadă? Ce dificultăți întâmpinăm? Cum abordați această temă în familie?
- Cum rezolvăm dificultățile pentru a fi coerenți cu noi și față de aproapele nostru?
- Ce înseamnă pentru tine iertarea? Îți place să fii iertat și să ierți sau îți este indiferent? În ce situații ești înțelegător și dăruiești iertarea?

Rugăciune finală

Dumnezeule care prin jertfa lui Cristos de pe cruce ai distrus păcatul și ne-ai redat demnitatea de fii ai tăi, ajută-ne să descoperim în sacramentul Reconcilierii calea pentru a ne întoarce la tine.
- Ajută-ne să dăruim iertarea celor care ne-au greșit. R.

R.: Te rugăm, ascultă-ne!
- Fii alături de noi prin harul tău pentru a descoperi în familia noastră sensul sfințeniei tale, sensul păcatului, sensul greșelii și al iertării. R.
- Dă-ne curajul să ne mărturisim păcatele ori de câte ori am greșit față de tine și față de aproapele. R.
- Fă ca în familia noastră să fie înțelegere, iubire, iertare și ajutor. R.
- Nu permite să fim o familie divizată, coruptă de păcat. R.

Ascultă, Doamne, cu îndurare rugăciunea noastră și fă să căutăm cele plăcute ție, să fim o familie care se simte unită și reconciliată, care se îndreaptă mereu spre tine în dificultăți. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin!

Marian-Iulian Șchiopu

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat