Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Călătoria la Roma

Considerații generale

Pentru că era și cetățean roman, apostolul Paul a cerut să fie judecat de către Cezar. Din Cezareea a fost dat pe mâna unui sutaș, numit Iuliu, care trebuia să ajungă cu el în Italia, la Roma, pentru a fi judecat.

Au pornit cu o corabie pe lângă coastele Asiei, iar la Sidon, Paul, prin bunăvoința lui Iuliu, a putut să meargă și să-i salute pe frații din această comunitate.

Pornind mai departe, pe lângă insula Cipru, au ajuns la Mira în provincia Licia, sudul Turciei de astăzi, iar de aici, schimbând corabia au pornit spre Italia. Pe drum însă avea să-i aștepte mari pericole. Simțind acest lucru, Paul a propus să ierneze în insula Creta. Conducătorul corabiei nu a dorit să asculte, iar pe drum au fost nevoiți să se lase purtați de vânt fără să poată face ceva pentru a salva corabia. Au aruncat toată încărcătura, dar nu au putut salva corabia, care, intrând în nisipul de pe malul unei insule, pe care nu o cunoșteau, a fost distrusă de valurile puternice.

Insula pe care se salvase doar echipajul și cei care erau puși în lanțuri la bord, se numea Malta. Printre cei legați era și Paul. Pe insulă, locuitorii au dat dovadă de mare omenie față de naufragiați. Aici, stând la foc, o viperă s-a încolăcit de mâna lui Paul, iar cei din jur așteptau ca, mușcându-l, să moară, dar nu s-a întâmplat astfel. Tot aici l-a vindecat pe tatăl guvernatorului insulei, iar localnicii l-au crezut un zeu. Paul i-a asigurat că nu este un zeu, ci apostolul lui Isus Cristos, în numele căruia s-a făcut vindecarea tatălui guvernatorului. În cele din urmă, cu o altă corabie, care iernase în insulă, au pornit spre Italia.

Au ajuns la Siracusa, unde au rămas trei zile. De aici au ajuns la Reggio, apoi la Pozzuoli. Aici, găsind deja frați în credință, a rămas la ei timp de șapte zile, apoi a sosit la Roma.

La Roma a fost întâmpinat cu mare bucurie de către creștinii deja prezenți și i s-a îngăduit să stea doar cu ostașul care îl păzea, ceea ce îi dădea posibilitatea să se întâlnească și cu frații.

Aici i-a convocat pe capii iudeilor și le-a făcut cunoscut motivul judecății lui, iar ei, deși l-au ascultat cu mare interes, au plecat dezbinați, fără să înțeleagă cele spuse de el.

Paul a rămas la Roma timp de doi ani, într-o casă luată în chirie. A continuat să predice împărăția lui Dumnezeu cu mult curaj, apoi a fost martirizat în afara zidurilor Romei.

Obiectiv

Purtarea crucii de fiecare zi până la a fi considerați nebuni.

Învățătură

Știind că nu este vinovat, apostolul Paul face apel la judecata Cezarului. Plecarea din Cezareea până la Roma însemna înainte de toate un drum deosebit de lung, posibil de făcut, cel puțin pentru un timp ales, doar pe mare. Corăbiile nu erau foarte sigure, iar furtunile constituiau cu adevărat un pericol pentru ele.

Având încă prezentă viziunea din noaptea în care îi apăruse Domnul și-i spusese că trebuie să dea mărturie despre el și la Roma, Paul este sigur că, indiferent de greutățile iminente ale drumului, va ajunge la Roma și va vorbi și acolo despre Isus Cristos, ceea ce s-a și întâmplat.

Ajuns la Roma, Paul mai face un efort pentru a-i convinge pe capii iudei că nu are nici o vină, ba mai mult, ei înșiși trebuie să-și conformeze viața noii credințe, deoarece Isus Cristos este cel care împlinește toate profețiile vechii legi. Orgoliul, sau poate necunoașterea, sau poate împietrirea lor i-a determinat să rămână în întunericul în care se complăceau.

Apostolul Paul este bucuros că poate împărtăși suferința sa cu frații creștini, că îi poate întâlni, le poate vorbi despre Isus Cristos și îi poate încuraja. Chiar dacă se afla acolo arestat pentru credință, fără să țină cont de urmări, de suferința pe care i-o pricinuia această condiție, continua s-o propovăduiască. Pentru apostol, toate acestea însemnau purtarea cu fidelitate a crucii, până la nebunie.

Purtarea crucii este și datoria de fiecare zi a oricărui creștin, indiferent dacă această cruce se numește: boală, soț, soție, un copil îndărătnic, un serviciu dificil, lipsa unei locuințe, lipsa banilor, lipsa prietenilor etc.

Dialoghează!

- Ce vă sugerează starea se spirit a apostolului Paul din timpul ultimei lui călătorii, întâmplător sau nu, misionară?

- Cum se poate înțelege faptul că Paul a convertit atâția păgâni și nu a reușit să-i convertească pe cei de un neam cu el? Ba mai mult, ei au dorit chiar să-l ucidă!

- Citind textul din trimiterea de mai jos, găsiți câteva din momentele în care apostolul Paul ar fi putut "fugi" de crucea pe care o purta acceptând credința în Isus Cristos.

- Ce vă sugerează întâmpinarea pe care Paul o are la Roma din partea fraților creștini?

- În ce măsură se face prezent Cristos în viața și lucrarea înfăptuită de Paul până la venirea lui la Roma? Găsiți momente asemănătoare și în viața dumneavoastră!

Citește!

Fap 27-28

Roagă-te!

Doamne, știu că tu nu dai nimănui o cruce mai mare decât poate să ducă. Îți mulțumesc pentru crucea pe care mi-ai dat-o, indiferent ce înseamnă ea pentru viața mea. Dă-mi curaj și tărie în a o duce până la capăt, asemenea apostolului Paul. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat