Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

A treia călătorie misionară

Considerații generale

Întorcându-se din a doua călătorie misionară, apostolul Paul a participat la o sărbătoare, pe care nu o precizează, la Ierusalim, apoi a mers la Antiohia, unde a rămas pentru puțin timp.

De la Antiohia, dorind să-i întărească pe ucenicii lăsați în comunitățile pe unde trecuse, Paul reia drumul său prin Galația și Frigia, vizitând din nou localitatea sa natală, Tars, apoi Derbe, Listra, Iconiu, Antiohia Pisidiei și se oprește la Efes. Aici îl găsește pe Apolo, de origine din Alexandria, pe care îl formează și îl trimite spre a fi de folos ucenicilor, la Corint. Paul a rămas la Efes timp de doi ani (cf. Fap 19,10), timp în care a continuat să predice cuvântul lui Cristos, să boteze și să facă minuni. La Efes, spre sfârșitul misiunii sale, a intrat în conflict cu un argintar, numit Demetrios, care făcea mici temple zeiței Artemis și care îi aduceau un bun câștig. Acesta a adunat mulțimea și a instigat-o să-l alunge pe Paul și pe cei care îl însoțeau, pentru a nu periclita comerțul cu aceste mici statuete ale templului zeiței.

De la Efes, și-a continuat călătoria misionară prin Asia, la Pergam și Troas, apoi a trecut din nou în Macedonia. Aici a revăzut câteva din comunitățile pe care le formase în timpul celei de-a doua călătorii misionare: Neapolis, Filipi, Anfipolis, Apolonia, Tesalonic, Bereea și Corint.

Din Grecia, dorind să vină în Siria, pe apă, câțiva iudei au pus la cale să-l ucidă, iar el, aflând, s-a întors prin Macedonia.

La Troas a avut loc incidentul cu tânărul care, din cauza predicii lungi a apostolului, a adormit lângă fereastră, căzând în gol și murind. Paul i-a încurajat asigurându-i că nu a murit și li l-a oferit viu.

De la Troas, Paul și-a continuat călătoria intrând în alte câteva cetăți și insule; Assos, Mitilene, Hios, Samos, Troghilion și Milet. Dorea să ajungă la Ierusalim pentru sărbătoarea Rusaliilor. Pentru aceasta, nu a mai intrat la Efes, ci a trimis doar să-i cheme pe preoții Bisericii de acolo, vorbindu-le ca și cum ar fi fost ultima dată. Paul simțea că la Ierusalim sau în curând, în altă parte, are să i se întâmple ceva, de aceea a ținut să-i asigure pe preoții de la Efes că depusese tot efortul pentru a le vesti evanghelia.

De la Milet, cu o corabie, împreună cu însoțitorii săi, au venit la Cos, la Rodos, apoi la Patara. De aici, cu o altă corabie au venit la Tir, apoi prin Ptolemaida și prin Cezareea au venit la Ierusalim.

Aici, l-a întâlnit pe Iacob și pe ceilalți frați care erau cu el, le-a povestit tot ceea ce experimentase în călătoriile sale și a rămas un timp cu ei. Deși bănuise că i se va întâmpla ceva rău aici la Ierusalim, încă nu venise timpul.

Obiectiv

Fidelitate în trăirea credinței.

Învățătură

Deși considerat nebun de unii, impostor de către alții, adevărat apostol de către Biserică, Paul continuă să vestească cu fidelitate evanghelia lui Cristos. Reușita demonstrează încă o dată că misiunea nu este de origine pământească, ci dumnezeiască.

Problemele pe care le-a întâlnit Paul în drumul său, nu surprind cu nimic. Pentru perioada de pionierat în care era Biserica, era de așteptat să fie astfel de pericole, pe mare, pe uscat, din partea oamenilor și chiar a limitelor proprii.

Deși este a treia călătorie misionară, Paul face totul cu responsabilitate și fidelitate deplină. Nu poate permite ca Dumnezeu să fie substituit cu zeița Artemis, în cazul argintarului Demetrios, de la Efes. De asemenea, nu poate permite ca să moară cei care ascultă cu asiduitate, până la oboseală, cuvântul lui Dumnezeu, ca în cazul tânărului de la Troas.

Întâlnirile cu preoții bisericilor pe care le-a format sau chiar cu însăși comunitatea, dar și întâlnirile cu iudeii care îi doreau răul, reprezintă adevărate mărturii de credință, iar Paul nu se sfiește în a le da.

Dincolo de toate aceste întâmplări, avem de a face cu un apostol care arată în continuare mult entuziasm și dorință de a continua misiunea delicată la care îl cheamă Dumnezeu.

Apostol al timpurilor sale, model pentru creștinii de astăzi, Paul vorbește prin faptele sale. Vom învăța de la el că, indiferent de pericole, lucrarea este a lui Dumnezeu, de aceea nu trebuie să ne fie frică. Și generațiile de astăzi au nevoie de cuvântul lui Cristos așa cum aveau nevoie generațiile din timpul lui Paul. Și astăzi oamenii continuă să-și facă propriile zeități, cărora li se închină în mod regulat. E important să fim fideli în credința primită la Botez.

Dialoghează!

- Care sunt "zeitățile" cărora se închină oamenii de astăzi? Ce probleme întâmpină un apostol al lui Cristos în a îndepărta aceste "zeități"?

- Având în vedere episodul de la Troas, cu tânărul care, în timp ce apostolul Paul predica, a căzut de la etaj, care este astăzi reacția față de cuvântul lui Dumnezeu, predicat?

- În ce sens putem înțelege presimțirea apostolului Paul că i se va întâmpla ceva rău la Ierusalim?

- Ce impresionează în mod special la Paul în timpul celei de-a treia călătorii misionare?

Citește!

Fap 18,23-21,17

Roagă-te!

Cât de minunate ești, Doamne, în cei pe care îi chemi să fie apostolii tăi! Prin mâinile lor, tu ești cel care binecuvântează, prin picioarele lor, tu ești cel care străbate drumurile întortocheate ale acestei lumi, prin inima lor, tu continui să ne iubești, iar prin gura lor continui să ne înveți cuvântul tău. Deschide-ne inima față de îndemnurile lor. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat