Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Iubirea, baza întemeierii oricărei familii

Text biblic:

"Noi am cunoscut și am crezut în iubirea pe care Dumnezeu o are față de noi. Dumnezeu este iubire și cine rămâne în iubire, rămâne în Dumnezeu, iar Dumnezeu rămâne în el" (1In 4,16).

Magisteriu:

"Iubirea conjugală vădește adevărata sa natură și adevărata sa noblețe atunci când este luat în considerare izvorul său suprem, Dumnezeu, care este «iubire», el este Tatăl de la care își trage numele toată paternitatea. Căsătoria nu este deci efectul întâmplării sau un produs al evoluției forțelor naturale inconștiente: este o înțeleaptă orânduire a Creatorului cu scopul de a realiza în omenire planul său de iubire. Prin dăruirea reciprocă personală care le este proprie și exclusivă, soții urmăresc comuniunea ființelor lor în vederea unei realizări reciproce personale pentru a colabora cu Dumnezeu la nașterea și educarea unei vieți noi" (Enciclica Humanae vitae, 8).

Punct de plecare:
Dragostea stă la baza întemeierii oricărei familii și ea este virtutea care o menține ca familie.

Conținut:

Știm că familia prin excelență este formată dintr-un bărbat și o femeie credincioși lui Dumnezeu, uniți pentru toată viață prin legământul Căsătoriei, din dragoste, după voința lui Dumnezeu, care împlinesc bucuroși rolul și scopul lui Dumnezeu pentru ei. Am înțeles rațiunile biblice pentru care căsătoria este pentru totdeauna și se încheie pe bază de legământ. Vom vedea acum cum la baza oricărei căsătorii, pentru a fi perenă, este nevoie să fie bazată pe iubire.

Iubirea nu este în acest caz doar un sentiment frumos și atât.

Una dintre definițiile care, într-un oarecare fel, subliniază insuficiența sentimentelor în a defini iubirea, este următoarea: "Iubirea este atunci când simți că începi să simți un sentiment pe care simți că nu l-ai mai simțit până atunci". Un sentiment, oricât de pronunțat ar fi, se stinge la un moment dat. Ce faci când nu mai simți?

Unii cred că iubirea este simplă atracție fizică spre o persoană de sex opus. Nimic mai fals ca această definiție. În acest caz nu este decât o simplă atracție și nimic mai mult, o atracție spre trupul acelei persoane, nu spre persoana în integritatea ei. Această atracție nu se deosebește calitativ cu nimic de un instinct pe care îl posedă și animalele în anumite perioade.

Acest gen de "iubire" poate avea loc la prima vedere, dar se va veșteji la prima despărțire.

Iubirea adevărată ține cont de mai multe criterii. Este decizia personală urmată de acțiunea dezinteresată. Fiind o decizie, ea trebuie neapărat să presupună și componenta voinței. Fiind o decizie personală, ea trebuie să aparțină celui care iubește. Nu poate fi impusă din afară. Fiind decizie, trebuie urmată de acțiune. Simpla dragoste teoretică nu este dragoste.

Iubirea este întotdeauna vizibilă. Acțiunea este dezinteresată, de aceea cel care beneficiază de ea nu este cel care o face, ci cel care o primește în mod gratuit.

Sfânta Scriptură vorbește în foarte multe locuri despre iubire. Ne vom opri acum la pasajul clasic din 1Cor 13, care elogiază într-un mod deosebit iubirea ca virtute. În acest caz, iubirea este extrem de prețuită pentru că ea dă valoare celui ce o posedă. Astfel valoarea omului fără iubire nu este dată de: capacitatea de a vorbi, de darurile spirituale, de capacitățile lui intelectuale, de performanțele spirituale, de generozitatea lui uimitoare sau de jertfa supremă, ci de prezența iubirii sau mai exact de trăirea ei.

Aproapele poate fi impresionat de oricare dintre caracteristicile enumerate mai sus, dar Dumnezeu vede în cel caracterizat doar de aceste "realizări", un "nimic" care face zgomot degeaba.

"Iubirea este îndelung răbdătoare, este binevoitoare, nu este invidioasă, iubirea nu se laudă, nu se mândrește. Ea nu se poartă necuviincios, nu caută ale sale, nu se mânie, nu ține cont de răul primit. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suportă, toate le crede, toate le speră, toate le îndură. Iubirea nu încetează niciodată..." (1Cor 13,4-7).

Ieșind din sfera religioasă și rămânând doar în cea sentimentală, putem continua: iubirea nu vânează admirația celor din jur, cel care o posedă nu ocupă tot spațiul unei discuții, nu consideră că are întotdeauna dreptate, nu privește pe alții de sus, nu este lipsită de curtoazie, de cuvinte tandre, de gesturile nobile, care sunt folosite natural și frecvent. Succesul celui care iubește stă în împlinirea celuilalt, nu în manipularea lui. Cel care iubește nu enervează, nu se gândește la rău, suferă cu cel care suferă și se bucură de bucuria altora, nu contabilizează greșelile celuilalt etc.

Se spune că doi călugări ajungând pe malul unui pârâu au fost rugați de o bătrânică neîngrijită și rău mirositoare să o treacă pârâul. S-au pus de acord să o treacă împreună. După un timp oarecare, călugărul mai tânăr a început să se plângă de durerile de spate pe care i le pricinuise purtarea bătrânei în brațe. Peste alte câteva minute a continuat să se plângă de mirosul urât care îi intrase în haine. După mai bine de o oră, supărat și cu inima plină de amărăciune s-a trântit la pământ plângându-se de toate inconvenientele pricinuite de ajutorarea acelei bătrâne. În acel moment călugărul mai în vârstă i-a spus:

- Știi de ce pe mine nu mă doare nimic și nu mă plâng de nimic? Eu am lăsat bătrânica pe malul pârâului, tu o mai duci încă cu tine!

A spune "nu mai iubesc" este o recunoaștere a faptului că nu ai iubit niciodată, pentru că iubirea adevărată nu moare.

Vă imaginați cum ar arăta o familie în care fiecare iubește cu această dragoste autentică?

Pentru discuții:

- Dați o definiție a iubirii și încercați să o explicați.
- Care sunt cele mai importante caracteristici ale iubirii?
- Pentru ce o familie, pentru a fi "adevărată" trebuie să fie bazată pe iubire?
- Descrieți într-un singur cuvânt o familie din care lipsește iubirea, apoi detaliați.
- Cum vă dovediți iubirea în familie?
- Analizându-vă iubirea care v-a unit în Căsătorie, pe parcursul ei, a crescut sau s-a micșorat? În ce mod a crescut? De ce s-a micșorat?
- În ce măsură 1Cor 13 ar putea deveni "imnul" familiilor noastre creștine?
- Individualizați câteva moduri concrete de a trăi iubirea în familiile voastre și împărtășiți-le la nivel de grup.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat