Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Familia și alcoolul

Scop

Sensibilizarea familiei asupra efectelor consumului de alcool atât asupra vieții personale, cât și asupra vieții de familie.

Obiective

- să cunoască efectele consumului de alcool asupra sănătății, asupra muncii fizice și intelectuale, asupra vieții de familie;

- să-și întărească voința în folosirea alcoolului cu mare cumpătare pentru a fi un exemplu pentru copii ca și ei să transmită la rândul lor și altora ceea ce au învățat despre consumul de alcool.

Izvoare

"Pentru cine sunt suspinele, pentru cine văicărelile; pentru cine gâlcevile, pentru cine plânsetele, pentru cine rănile fără pricină, pentru cine ochii întristați? Pentru cei ce zăbovesc pe lângă vin, pentru cei ce gustă băuturi cu mirodenii. Nu te uita la vin cât este el de roșu, cum scânteiază în cupă și cum alunecă pe gât, căci la urmă el ca un șarpe mușcă și ca o viperă împroașcă venin. Vei fi ca unul care stă culcat în mijlocul mării, ca unul care a adormit la cârmă, scăpând-o din mână" (Prov 23,29-34).

Conținut

Realitatea socială din jurul nostru ne pune în fața unei drame îngrijorătoare: consumul de alcool a crescut în ultimul timp ca volum și frecvență, iar vârsta de la care se începe consumul alcoolului a scăzut!

Asupra organismului uman nedezvoltat deplin (copii și tineri) consumul, chiar cumpătat, de alcool este cu certitudine dăunător. Pozițiile medicilor față de acest aspect sunt împărțite, însă este sigur, că acela care este total abstinent, va fi ferit total de pericolul de a aluneca de pe panta cumpătării pe panta patimii.

Nu există în corpul omenesc un organ pe care alcoolul să nu-l afecteze: în primul rând sistemul nervos central (creierul și nervii), a cărui dezvoltare nu este încheiată nici către vârsta de 18-20 de ani, dar și stomacul, intestinele, inima, ficatul și plămânii.

Consumul de alcool este o intoxicație continuă și lentă. Ca urmare apar: tremurul mâinilor, anemie, insomnie, coșmaruri, înșelare a simțurilor, slăbirea memoriei, agitații nervoase; afectarea simțului moral; indiferență față de sine însuși: ținută, profesie; indiferență față de familie: educație, fidelitate conjugală, responsabilități; irascibilitate, lenevie, expunere la accidente. În cantități mari, compromite capacitatea imunitară a organismului, se îmbolnăvesc mai repede de plămâni, iar mortalitatea în rândul persoanelor care au probleme legate de consumul de alcool este mai mare.

Alcoolismul este considerat o boală de familie pentru că suferă mai întâi cel care este consumator și dependent de alcool, iar apoi, în egală măsură sau mai mult, suferă partenerul de căsnicie, soțul sau soția, și nu în ultimul rând copiii. Copiii părinților consumatori de alcool, încă de la naștere vin pe lume cu un organism slăbit, predispus la îmbolnăvire. Această lege a eredității ruinează familiile, generațiile și poate distruge un întreg popor. Consumul de alcool în perioada copilăriei, perioadă de dezvoltare, este o adevărată crimă. În anii critici ai adolescenței, când organismul se dezvoltă în forță, alcoolul face ravagii în sistemul muscular, nervos și osos, dar o influență tot atât de nefastă o are și asupra energiei spirituale, puterii voinței și formării caracterului. O veche zicală spune: "Oamenii nu mor, ci se autodistrug". După toate cele spuse se poate aprecia incorectitudinea unor obiceiuri, când înșiși părinții dau copiilor băuturi alcoolice, nu din rea-voință, dar din ignoranță.

Să urmărim presupusele "avantaje" ale alcoolului.

Se spune că alcoolul consumat cu cumpătare favorizează deopotrivă munca fizică și intelectuală, ridică moralul, sporește capacitatea creatoare. Sfânta Scriptură spune: "Cine își găsește bucuria în desfrâu, vin și petreceri zgomotoase, nu va fi niciodată un om înțelept" (Prov 20,1). În realitate, alcoolul paralizează puterea de creație, îngreunează asocierea de idei, tulbură înțelegerea, răpește puterea de voință și o mare parte din responsabilitate.

Unii laudă celelalte "calități" ale alcoolului: "Iarna încălzește, vara răcorește, iar la oboseală întărește". Dimpotrivă, alcoolul aduce sângele la suprafața pielii, deci fața se înroșește, la suprafață însă sângele se răcește mai repede, iar corpul începe să simtă frigul. Alcoolul dă acea senzație înșelătoare de spor de putere acolo unde deja s-a instalat oboseala, dar de fapt produce o clipă de revigorare urmată de toropire totală.

Cea mai tristă consecință a consumului de alcool este faptul că influențează caracterul tuturor acelora care permit accesul alcoolului la creierul lor. Acela care zilnic bea, chiar cumpătat, e adevărat, nu se distruge fizic imediat, dar alcoolul îi influențează propunerile mărunte și hotărârile mari, îi incendiază imaginația, îi încețoșează mintea și îi slăbește voința și treptat își pierde tot mai mult din tot ceea ce-l face demn de respect. Câți oameni nu datorează băuturii faptul că nu s-au realizat în viață pe măsura capacității lor și faptul că și-au distrus familia! Nu numai beția, ci și consumul normal, cumpătat de alcool - așa cum picătura de apă ce cade constant găurește piatra - ne paralizează puterile, ne face mai neîndemânatici, mai neglijenți în îndeplinirea datoriilor, mai lâncezi.

Este erou cel care, după ce recunoaște efectul nefast al alcoolului, se hotărăște să se ferească de el și rezistă fidel hotărârii luate în mijlocul batjocurii. Eroii sunt nu numai pe câmpul de bătălie, dar și în viața de toate zilele. Orice exercițiu conștient de renunțare cere voință puternică și bărbăție. Acela care poate înota și împotriva curentului, pe care nu-l sperie glumele proaste, acela da, este puternic. Această abținere este de-a dreptul o faptă măreață de iubire față de aproapele: exemplul bun.

"Luați seama la voi, să nu se îngreuneze inimile voastre de mâncare și de băutură" (Lc 21,34). Cain cu impertinență l-a întrebat pe Domnul: "Sunt eu oare păzitorul fratelui meu?". Noi știm că într-o anumită măsură suntem păzitorii vieții morale a semenului nostru; suntem responsabili de exemplul prin care îi influențăm pe semenii noștri la bine sau la rău. Nu putem reforma toată lumea, nu putem închide toate cârciumile, dar fiecare poate să-și interzică lui însuși băutura!

Cauzele consumului de alcool:

- o anumită predispoziție ereditară;

- anumite tipuri de personalitate (hiperemotivi, persoane cu complexe de inferioritate);

- anumite tradiții și obiceiuri;

- mediul social și condițiile grele de viață;

- presiunea grupului asupra membrilor săi;

- conflictele din familie, eșecuri sentimentale sau profesionale;

- teama de obligațiile impuse de vârsta adultă.

Întrebări și discuții

1. Care sunt motivele pentru care oamenii apelează la băutură?

2. Cum putem să-i convingem că respectul de sine și respectul celorlalți îl vor avea atunci când vor renunța la băutură?

3. Astăzi există medici și asociații, programe care se ocupă de persoanele care au probleme legate de alcool. Cum am putea să convingem o astfel de persoană să apeleze la ajutorul lor?

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat