Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Îngrijirea bătrânilor și bolnavilor în familie

Scop

Sensibilizarea familiei în privința îngrijirii bătrânilor și bolnavilor în familie.

Obiective

- formarea familiei pentru valorizarea și îngrijirea persoanelor în vârstă;

- conștientizarea rolului familiei în asistența bătrânilor și bolnavilor;

- cunoașterea unor modalități de răspuns din partea familiei la suferința bolnavilor și bătrânilor.

Izvoare

"Cununa bătrânilor sunt nepoții, iar mărirea fiilor sunt părinții lor" (Prov 17,6).

"Sunt culturi care manifestă o mare iubire pentru bătrâni: departe de a fi eliminați din familie sau suportați ca pe o greutate inutilă în familie, bătrânii rămân înglobați în viața familială, continuând să aibă o parte activă și responsabilă și respectând autonomia tinerei familii" (FC 27).

"Exemplul lui Isus, bunul samaritean, nu determină numai la asistența acordată bolnavului, ci și la crearea posibilității de a-l reintegra în societate. Pentru Cristos, vindecare înseamnă în același timp și reintegrare: așa cum boala exclude din comunitate, tot așa vindecarea trebuie să-l conducă pe om spre regăsirea locului său în familie, în Biserică și în societate" (Ioan Paul al II-lea, Mesaj de Ziua Mondială a Bolnavului, 2000).

Conținut

Numărul oamenilor în vârstă din societate crește. Dezvoltarea industrială a dus și duce încă la forme de excludere inacceptabile, care sunt izvor de suferințe pentru bătrâni și sărăcire spirituală a familiei. Pentru oamenii de astăzi "a îmbătrâni" nu mai reprezintă o valoare pozitivă, iar îmbătrânirea se pare că este privită doar ca o pierdere: pierderea frumuseții, a capacității de a fi activ, pierderea sănătății, a locului și a rolului în comunitate. Se pare că astăzi doar omul tânăr contează și nimeni nu vrea să îmbătrânească. Dar numai acceptarea vieții ca dar de la Dumnezeu poate ajuta omul să privească într-o perspectivă pozitivă perioada bătrâneții. Dacă omul îl recunoaște pe Dumnezeu drept Creatorul său, care îl așteaptă dincolo de moarte, atunci sfârșitul existenței pământești nu va mai fi privit cu teamă. Omul îndrăznește să privească dincolo de moarte sau în viața veșnică. A îmbătrâni cu credință înseamnă a-ți trăi viața în mâna lui Dumnezeu, încrezător ca un copil în părinții lui.

Bătrânețea îl face pe om bolnav, mai slab și neputincios și de aceea devine un om care are nevoie de ajutor. Unii trăiesc împreună cu familia lor și sunt primiți cu căldură de rudele apropiate și acesta este lucrul cel mai bun. Ei se știu ocrotiți în familie, în necesitățile trupești și spirituale ale vârstei. Își dau seama că mai pot oferi unele servicii utile, pot acorda ajutor celor mai tineri care vin după ei și astfel pot păstra bucuria vieții, chiar dacă simt că puterea se stinge încet și că trebuie să se pregătească pentru marea trecere. Prezența lor în familie îi face martori ai trecutului, inspiră înțelepciune pentru viitor și contribuie la înțelegerea și iubirea nepoților. Dar sunt și mulți bătrâni singuri, fie că au puține rude în imediata apropiere, fie nu mai au pe nimeni apropiat.

Sunt tot mai multe situații în comunitățile noastre în care familii întregi au plecat la muncă în străinătate, iar părinții lor au rămas singuri. Sunt valoroși și banii trimiși uneori de departe, dar mult mai importantă este prezența copiilor lor lângă ei în aceste momente grele ale vieții.

Datoria familiei este de a nu-i abandona în singurătate și neputință și de a-i ajuta, pe cât posibil, cu un sfat, o vorbă bună, un sprijin material, dar fără a neglija nevoile propriei familii. Dacă familia nu poate sta alături de bătrâni se poate apela la comunitatea parohială pentru a le da un ajutor uman, atunci când ei au nevoie, și de a sta de vorbă cu ei.

A înainta în vârstă este, cu siguranță, un har de la Dumnezeu, dar este și o șansă care merită să fie folosită. Important nu este cât de "bătrân" este cineva, ci "cum" este ca persoană în vârstă. Există oameni bătrâni care se plâng de orice, dar există și aceia care, pur și simplu, iradiază de mulțumire. Chiar dacă trebuie să renunțe, în cele din urmă, la multe îndeletniciri care le erau dragi, ei pot transforma propria vârstă într-un dar lui Dumnezeu și semenilor, prin bunătate, răbdare, încredere în Dumnezeu și mai ales prin rugăciune.

Persoanele grav bolnave aflate în îngrijirea familiei trebuie să aibă parte de o grijă specială. Ei au nevoie să fie vizitați, însoțiți, luați în seamă; au nevoie de apropierea familiei, pentru a nu rămâne în singurătate; au nevoie de sensibilitatea și compasiunea noastră în suferința lor, să simtă că suferim cu ei. Ajungând lângă patul bolnavului intrăm într-o lume de întuneric, de nesiguranță, uneori de descurajare, totdeauna însă de întrebări chinuitoare: "De ce tocmai eu?", de probleme nerezolvate, de greșeli neiertate. În fața atâtor suferințe fizice, psihice și spirituale, care este răspunsul familiei? Rugăciunea făcută alături de ei, nu cu multe cuvinte, ci mai degrabă într-un mod reținut; nu cu formule goale, ci spontan, din credință; nu în grabă și superficial, ci din adâncul inimii, este cu siguranță o alinare pentru ei. Un alt răspuns este consolarea care poate să-i fie acordată: a fi lângă el când are nevoie, a nu-l lăsa pradă neputinței și descurajării, a-i acorda atenție, a-l asculta, a auzi ce vrea, de fapt, să-ți spună, a tăcea împreună cu el, a-l accepta cu durerea și cu frica sa, a-l însoți pe drumul său prin întuneric, pe cât este posibil, a-i dărui ocrotire și liniște, fără a fi insistent, a-i da un semn al bunătății printr-un cuvânt încurajator, dar și credibil, prin gesturi de solidaritate, a-l insufla în rugăciune încrederea în Dumnezeu, în iubirea lui milostivă și a-i spune mereu cu încurajare: "Dumnezeu este cu tine!"

Timpul bolii este un timp de reflecție despre sine și despre lume, un timp în care apar îndoieli, griji și întrebări. Bolnavul se gândește critic la drumul vieții de până atunci și se întreabă cum va fi viitorul. Boala poate să-l ducă pe om la izolare, dar să deschidă în el un drum de convertire, de maturizare, de creștere în iubirea lui Dumnezeu. Există anumite porți pe care numai boala poate să le deschidă.

Familia poate și trebuie să apeleze, pentru bolnav, la Împărtășanie și Ungerea Bolnavilor; aceste sacramente sunt un sprijin pentru bolnav, în strădania lui de a nu-și pierde speranța, un izvor de viață iar nu un semnal pentru moarte.

Întrebări și discuții

1. Care este atitudinea dumneavoastră față de plângerile bătrânilor?

2. Ce metode folosiți pentru a-i încuraja pe bătrâni și bolnavi în clipele grele?

3. Ce activități se pot face la nivel de parohie pentru bătrâni și bolnavi?

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat