Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Rolul familiei în alegerea stării de viață și a profesiei

Scop

Conștientizarea rolului părinților în alegerea stării de viață și a vocației copiilor lor.

Obiective

- să înțeleagă că pot și trebuie să dea sfaturi potrivite la timpul potrivit și care sunt acestea;

- să înțeleagă că decizia finală în alegerea stării de viață și a profesiei le revine tinerilor.

Izvoare

"Momentul fundamental al construirii unei comuniuni familiale este schimbul educativ dintre părinți și fii, în care fiecare dă și primește. Iubirea, respectul și ascultarea față de părinți constituie contribuția specifică și de neînlocuit a copiilor la formarea unei familii autentic umane și creștine. Pentru a ajunge la acest lucru, copiii vor fi ajutați dacă părinții vor folosi autoritatea lor, la care nu se poate renunța, ca o adevărată și proprie slujire, ca pe un serviciu îndreptat spre binele uman și creștin al copiilor, mai ales pentru a-i face să dobândească o libertate cu adevărat responsabilă, precum și dacă părinții vor menține vie conștiința "darului" pe care îl primesc mereu de la copiii lor" (FC 21).

Conținut

Alături de stăruința personală a fiecăruia, a recomandărilor primite sau nu de la școală, a îndrumărilor primite în cadrul orelor de cateheză sau a colocviilor personale realizate cu îndrumătorul spiritual, părinții trebuie să-i pregătească pe copii pentru alegerile majore ale vieții: starea de viață și vocația (profesia). Toate aceste alegeri se îmbină în parte. Alegerea stării de viață înseamnă alegerea vieții de căsătorie sau a vieții de feciorie sau de celibat, alegerea vocației semnifică alegerea preoției, a vieții consacrate sau a căsătoriei, iar alegerea profesiei presupune alegerea domeniului de activitate.

Tinerii trebuie ajutați să aleagă căsătoria în mod inteligent, adică să li se arate calea pe care trebuie să o urmeze pentru a fi apți pentru o viață conjugală demnă și sfântă și în al doilea rând cum trebuie să-și aleagă partenerul de viață potrivit. Părinții văd situația dinafară, pot fi mai obiectivi și le doresc sincer copiilor lor o căsătorie reușită. Ei trebuie să fie însă conștienți că decizia finală le va aparține copiilor și în nici un caz nu le vor impune părerea lor. Ca recomandări pe care părinții ar putea să le dea copiilor lor aflați în pragul deciziei alegerii viitorului soț sunt: să caute ca între ei să existe o prietenie adevărată, adică cu influențe binefăcătoare din punct de vedere moral, pentru că viața de căsătorie este unul dintre importantele mijloace pentru a ajunge la desăvârșire, la sfințenie. În planul divin familia are drept scop ultim și suprem desăvârșirea, sfințenia tuturor membrilor ei. Fără această perspectivă viața de familie nu înseamnă decât o sinucidere, un atentat la viața altuia. Pentru a nu-și închide drumul spre fericire, băiatul sau fata ar trebui sfătuiți să se întrebe: această persoană și această căsătorie mă va ajuta să păstrez poruncile lui Dumnezeu și să-mi sfințesc sufletul? Și de aici decurg o serie de alte întrebări: Își practică religia sa? Știe să-și controleze purtarea? Care sunt părerile lui asupra divorțului, a copiilor, a educației lor, asupra primirii sfintelor sacramente? Își permite anumite gesturi chiar împotriva castității? Este cumpătat la băutură? Poți vedea în el o virtute care să merite respectul și admirația ta? Este o calitate de durată sau ocazională?

Este necesară apoi o bună înțelegere (armonie) între ei, ceea ce presupune ajungerea la un acord asupra problemelor mari (religia, concepția despre viață), dar și în privința lucrurilor mărunte de fiecare zi, astfel ca ei să știe să aplaneze micile divergențe. Desigur, întrebările pot fi mult mai multe, dar ele au rolul de a ajuta tânărul să coboare din nori pe pământ, de a-l ajuta să vadă lucrurile nu numai din punctul de vedere al îndrăgostitului. El trebuie ajutat să vadă realitatea în față, să lase visurile la o parte examinând ceea ce ar putea să intervină în domeniul bunei înțelegeri în căsătorie. Cu siguranță nu trebuie să ceară de la celălalt perfecțiunea, dar fiecare trebuie să aibă voința de a progresa mereu. Tinerii trebuie sfătuiți să mențină în limite juste atracția sexuală, a cărei existență este un fapt normal deoarece doar prietenia platonică nu este suficientă pentru căsătorie, cum nu este de ajuns numai atracția fizică. Ei vor fi încurajați să aibă o atitudine rezervată în ceea ce privește manifestarea iubirii, chiar pentru cei logodiți, dar trebuie știut că lipsa acestor manifestări nu ar fi un semn bun pentru căsătorie.

Nu este ușoară nici alegerea profesiei. Copiii spun cu ușurință, de exemplu, că vor să devină aviatori, ca apoi să le fie jenă de opțiunea lor, deși nu este nimic jenant în aceasta. Este firesc ca pe măsură ce se dezvoltă intelectul, ei să cunoască tot mai multe aspecte ale vieții, să devină mai serioasă și întrebarea: Ce vreau să devin? Și de fapt ce dorește Dumnezeu să devin? Este importantă alegerea profesiei deoarece ei trebuie să fie persoana potrivită la locul potrivit, astfel ca viața să le fie liniștită și să le asigure mântuirea sufletului. Nu este importantă funcția sau postul, sau alegerea unei munci ușoare, a unei vieți comode sau a unui loc unde se câștigă cel mai bine. Dacă este pus în față scopul vieții, se alege mai ușor calea care duce la acest scop. Și părinții pot să-i ajute pe copii în această privință descoperind în ei și alături de ei ceea ce Dumnezeu dorește ca ei să realizeze în viață (talente, înclinații). Alegerea corectă a profesiei presupune trei condiții: să aibă capacitatea necesară cerută pentru aceasta, adică să se gândească cu realism la cât pot să-i poarte umerii; să-i placă cât de cât acea profesie; să cunoască - cel puțin în mare - îndatoririle pe care le va avea de îndeplinit. Și în această privință ultimul cuvânt îi va reveni tânărului, dar părinții îi pot crea condiții să cunoască o persoană care lucrează în domeniul ales de el, să viziteze un eventual viitor loc de muncă, să îl susțină material, atât cât este posibil, pentru ca tânărul să urmeze calea aleasă. Dar ei nu trebuie să se limiteze cu gândurile la o singură ocupație. Uneori viitoarea profesie este decisă de circumstanțe exterioare, ca de exemplu profesia sau afacerea părinților, și în acest caz se pot găsi planuri mărețe. Sfântul Francisc Xaveriu spunea: "Când nu putem face ceea ce voim, să ne mulțumim a voi numai ceea ce putem face". Nu-i speriați pe tineri cu remarci: "Numai să nu fii ca mine; orice altceva poți să fii!" Nu aruncați nemulțumirile pe care le aveți asupra lor. Voi cunoașteți dificultățile ocupației voastre și treceți cu vederea bucuriile ei mărunte. Dacă în muncă s-ar vedea îndeplinirea voinței lui Dumnezeu, un mijloc de răsplată veșnică, atunci ea ar fi făcută cu dragoste și conștiință curată și l-ar face pe om fericit. Munca nu este doar o simplă câștigare de existență, ci prin ea te poți preocupa de mântuirea sufletului propriu, de binele semenilor tăi.

Formarea chemării la preoție sau la viața consacrată este greu de descris. Pe unii îi obsedează de mici copii, pe alții în adolescență, pe alții mult mai târziu. La început ei sunt plini de nedumerire, îndoieli, apoi, încet, încep să simtă tot mai limpede chemarea și să înțeleagă că Dumnezeu este cel care îi cheamă. La unii harul chemării apare brusc, la alții se maturizează lent. Există părinți care sub nici o formă nu doresc ca pruncii lor să devină preoți, pe când alții îi aduc mulțumiri lui Dumnezeu pentru că a ales pe unul dintre fiii lor pentru această slujire și-i însoțesc cu rugăciunile lor pentru toată viața. Dacă nu simt serios chemare la preoție, sub nici o formă, copiii să nu fie constrânși să meargă pe această cale; invers, dacă ei sunt statornici în hotărârea lor, susțineți-i ca să nu vă treziți că luptați împotriva lui Dumnezeu.

Întrebări și discuții

1. Cum îi îndrumați pe copiii dv. în alegerea unui liceu sau a unei facultăți?

2. Cum ați purta o discuție cu copilul dv. în cazul în care ar alege să se căsătorească cu o persoană necreștină?

3. Cum ați susține tânărul care alege preoția?

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat