Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Prin faptele bune

"Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât să vadă faptele voastre bune și să îl preamărească pe Tatăl vostru din ceruri" (Mt 5,16).

Rugăciune

Ps 111

Cuvântul lui Dumnezeu

Mt 5,13-16

Context de fericiri și persecuții

Este descris cum comunitatea creștină poate fi comunitate creștină chiar și în timp de dificultăți, refuz, opoziție.

"Voi sunteți sarea pământului", sarea este pentru masă, pentru mâncare: ce înseamnă sarea pământului?

"Dar dacă sarea își pierde gustul, cu ce se va mai săra?"

Sarea nu poate fi înlocuită cu nimic. Apelul este un ultimatum al prezenței ucenicilor în lume: sau sărează, sau sunt călcați în picioare. Există o altă stare, o stare neutră a sării pentru această parabolă a lui Isus: sau își desfășoară funcția, sau nimeni nu este capabil s-o dea din exterior, și atunci este aruncată afară.

Un discipol "nesărat", fără gust, este privat de sens, condamnabil, de disprețuit. "Voi sunteți lumina lumii". Ce este lumina lumii? Nicidecum soarele. În viziunea biblică, lumina este creată înainte de soare. În concepția biblică, fără lumină nu este viață. Ucenicii sunt cei care dau sens lumii, existenței. Și Isus a spus despre sine: "Eu sunt lumina lumii" (In 8,12).

"Nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă". Ca și mai sus, lipsește paralela, nu este spus ce luminează dacă lumina s-ar stinge.

Ucenicii lucrează binele sau răul. Sunt binecuvântare sau blestem: nu pot spune că stau deoparte deoarece ei sunt raportați cu lumea și cu istoria.

"Nici nu aprind o făclie și o pun sub obroc, ci în sfeșnic și luminează tuturor celor din casă". Ce sens are obrocul și lumina de sub obroc? Obrocul este o măsură, un fel de vas care conține circa opt litri și folosea la cântărirea grâului sau a orzului. Nimeni nu s-ar fi gândit vreodată să pună sfeșnicul sub obroc. Dar această expresie derivă de la cea de mai înainte: "Voi sunteți lumina lumii". Cei din casă sunt toți aceia care sunt aproape de ucenici, în raza acțiunii lor... e o anticipare a finalului misionar: "Faceți lumină celor din casă!"... "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia!" (Mc 16,15).

"Așa - ca sarea, orașul pe munte, lumina, făclia - să strălucească lumina voastră, ca să vadă faptele voastre bune și să-l slăvească pe Tatăl vostru cel din ceruri".

Faptele bune înseamnă să fii sarea, lumina, cetatea de pe munte, făclia, viața bună a ucenicilor.

De la cuvânt la viață

Lanțul infinit

(Poveste)

Într-o zi, un copil se juca în casă. Mama îi interzisese, dar acesta nu a ascultat... și astfel s-a întâmplat ceea ce nu ar fi trebuit să se întâmple: a spart vaza preferată a mamei cu mingea. Când s-a întors acasă mama, copilul a spus o minciună ca să scape de pedeapsă. I-a spus că fratele mai mic a spart-o. Mama s-a supărat foarte tare, a adunat cioburile de pe jos și căuta să le lipească la loc. Ocupată și îngândurată, a uitat să amestece mâncarea de pe foc, și aceasta s-a ars. Când a venit tata acasă, nu mai era nimic de mâncare căci a trebuit s-o arunce. După ce s-a certat cu soția din această cauză, a plecat la bar să-și cumpere acolo ceva. Nervos cum era, s-a purtat urât cu vânzătorul de la bar. Sărmanul barman, s-a enervat și, fără să vrea, a răsturnat ceașca de cafea pe hainele unei doamne, murdărind-o. Doamna a urcat în mașină și a pornit nervoasă spre casă să se schimbe, dar plângea atât de tare încât i se împăienjeneau ochii, și, la un moment dat s-a tamponat cu o altă mașină. Șoferul nervos de tot, după ce s-a certat din plin cu femeia, luându-i toate datele pentru a le prezenta la poliție, s-a îndreptat dezgustat spre locul său de muncă. Era profesor, și, ca să vezi coincidență, era tocmai profesorul copilului neastâmpărat care a declanșat tot acest lanț de neplăceri. Fiind deranjat de gălăgia copiilor, a pedepsit pe primul care i-a ieșit în cale. Și cine să fie? Tocmai copilul neastâmpărat. Fără să se aștepte măcar, copilul neascultând de mama și mințind, a dat început unui lanț de certuri și supărări. Acum plătea prețul consecințelor a ceea ce făcuse.

Pentru dialog

- Cum a declanșat copilul lanțul de neplăceri?

- Câte persoane suferă din cauza neascultării lui?

- În ce mod suferă consecințele a ceea ce a declanșat? Când se termină acest lanț? În ce mod s-ar opri?

- Cum ai explica acest sfat: "Răspunde la rău cu bine!"?

- Te-ai gândit vreodată la consecințele pe care le au acțiunile tale rele?

- De ce începe un astfel de lanț?

- S-ar putea începe un lanț de fapte bune?

- Dacă tu ai fi un personaj din poveste, cum ai întrerupe acest lanț de rele pentru ca răul provocat să nu mai atingă și pe alții?

Răul este ca o procesiune: se întoarce întotdeauna acolo de unde a plecat!

Activitatea

Pe o foiță de hârtie, fiecare copil va scrie acțiunile rele pe care le poate face un coleg de-al său. Apoi se vor lipi fâșiile, formând un lanț de inele. Unul din grup va alege un inel, îl va citi cu voce tare, și va trebui să spună ce va face dacă cineva i-ar face acea faptă rea. Dacă răspunde cu un alt rău, va lăsa lanțul așa cum era, dacă va răspunde cu o faptă bună, atunci va rupe inelul. Toți copiii din grup vor face acest lucru.

Variantă: în loc să scrie fapte rele, vor scrie acțiuni bune pe care i le pot face colegilor lor, astfel se va forma un lanț de fapte bune. La sfârșit se vor lipi pe o planșă cu titlul: "Schimbă răul cu forța binelui!".

În grupuri mici, pot fi invitați să compună o poveste asemănătoare: "Un lanț de fapte bune".

Se poate adăuga un personaj în povestioară care să schimbe cursul răului făcând un bine.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat