Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Cine este acesta?

(Identitatea lui Isus)

"Iată Mielul lui Dumnezeu care ia asupra sa păcatele lumii" (In 1,29).

Rugăciune

Ps 39

Cuvântul lui Dumnezeu

In 1,29-34

Propunere pentru reflecții

Cine este Isus?

Isus este Mielul lui Dumnezeu.

Ce înseamnă Mielul lui Dumnezeu care ia asupra sa păcatele lumii? Isus este Mielul lui Dumnezeu care cu venirea sa ascultătoare și opera sa ispășitoare, rod al dragostei, iar păcatele ispășindu-le personal, închide timpul de păcat și realizează promisiunile lui Dumnezeu în timpul mântuirii.

Isus

- Vine spre Ioan care îl proclamă cu voce puternică.

- Vine de la Tatăl: "Mielul lui Dumnezeu care ia asupra sa păcatele lumii".

- Nu e Mesia politic-triumfător, ci Mesia umil-suferind, care nu cunoaște doar succese și nu e înțeles de oameni.

- Este personajul necunoscut de care vorbește Ioan Botezătorul.

- Este superior lui Ioan pentru că era înainte de el, în preexistența sa divină și în afara timpului și a spațiului.

Ucenicul (Ioan - noi)

- Este singurul care îl recunoaște ca Mesia.

- Proclamă cu voce tare, în public cum l-a văzut pe Duhul Sfânt coborându-se asupra lui Isus.

- Are misiune cu valoare nu în ea însăși, ci depinde de misiunea celui pe care îl mărturisește, al cărui înaintemergător este.

Situația și evenimentele înconjurătoare

Duhul coboară asupra lui Isus și "rămâne", posedându-l, ca și dar al lui Dumnezeu în mod deplin și stabil.

"Precum Fiul, care își are existența de la Tatăl, îl manifestă pe Tatăl tot la fel Duhul Sfânt, care își are existența de la Fiul, îl manifestă pe Fiul" (Sf. Toma).

Fiecare dintre noi este un credincios, asupra căruia se așază Duhul Sfânt.

De la cuvânt la viață

Povestea pe care o prezentăm are o semnificație foarte simplă: în comportamentul unor oameni putem, uneori, descoperi semnificații și motivații care ne pot ajuta să trăim mai bine, sau chiar ne pot apropia de marile semnificații religioase ale existenței umane. Bineînțeles, acest lucru se întâmplă dacă noi avem răbdarea și capacitatea de a ne da seama de "secretul" profund pe care oamenii îl poartă. Fără îndoială, mai există mulți profeți. Să ne întrebăm cu sinceritate și loialitate dacă știm să le percepem mesajul.

Secretul unei morți

Într-o zi urâtă, în Împărăția "Nu-Se-Spune" a venit un balaur oribil. Era sălbatic și puternic. Fără milă a început să distrugă tot orașul.

Tuturor le era teamă, nimeni nu mai ieșea din casă noaptea și nici ziua. Ușile erau ferecate, copiii nu mai mergeau la școală și nici la joacă.

Aceasta era o împărăție de oameni simpli. Nu au avut niciodată probleme complicate de rezolvat. Au trăit întotdeauna în bună-înțelegere, așa încât nu avuseseră nevoie să organizeze o armată.

Împăratul îi adună pe consilierii săi să le ceară un sfat. Toți erau bătrâni și înțelepți, dar cazul era complicat. Se scărpinau în cap, sub pălărie... ca să găsească o soluție. Chiar nu știau ce să facă.

În sfârșit, unul dintre consilieri își dădu cu părerea: "Sire, de ce nu trimiteți împotriva balaurului armata dv. nobilă, armata de cavaleri?".

Regele răspunse: "Dar voi sunteți armata mea nobilă, armată de cavaleri!"

"Oh, răspunse consilierul, înțeleg problema!"

"Să luăm în serviciul nostru cavaleri din armata altui rege", adăugă altul.

"Nu avem nici un ban să-i plătim", răspunse dezamăgit regele.

"Am găsit" strigă marele demnitar al curții, care se credea cel mai inteligent dintre toți. "Să ne organizăm o armată din poporul nostru".

"Dar nu sunt decât câți va oameni simpli, liniștiți și pașnici, bieți țărani obișnuiți, câțiva meșteșugari și vânzători", răspunse regele.

"Stimulați de curajul dv., vor alcătui o armată minunată".

Zis și făcut. Împărăția "Nu-Se-Spune" putea avea de-acum o armată care să combată pe balaurul răutăcios.

Un țăran tânăr

Decizia regală a fost anunțată în toate satele și orașele, casele și câmpurile din împărăție. Toți oamenii, care nu erau împiedicați de dificultăți particulare, nici prea bătrâni, nici prea tineri, trebuiau să-și lase familiile și să se înroleze în armata cea mare a regelui. Regele declară război împotriva balaurului. Poporul a răspuns cu hotărâre și mult curaj. Toți oamenii, înarmați până la gât, se îndreptau să lupte din răsputeri împotriva dușmanului fioros.

Toți în afară de unul. Un tânăr țăran, a refuzat să se înroleze în armată. Îi scrisese o scrisoare regelui, foarte plină de respect, în care sublinia că era o onoare foarte mare să fie invitat la o așa demnitate, dar era nevoit să refuze. Era, zicea el, o ființă pacifică. Nu putea să lupte niciodată cu armele, nici măcar împotriva unui balaur. Spera ca Maiestatea sa, să-l înțeleagă, îi ura multă sănătate și o viață lungă și fericită.

Regele se înfurie. "Nimeni!", a explodat, "nu poate să refuze să intre în armata mea. Dacă toți ar începe să gândească precum acest tânăr, nu ar mai fi nici o armată regală". Și a dat poruncă să fie adus acest nesupus. Când l-a văzut, nu a putut să-și ascundă mirarea în fața tinereții atât de minunate a acestui om.

"De ce refuzi să lupți împotriva balaurului?", l-a întrebat regele.

"V-am explicat deja. Eu nu pot să lupt cu armele împotriva nimănui. Sunt un om pacific".

"Dar pacea cere ca noi să ne înarmăm împotriva balaurului celui rău".

"Domnia ta, eu am jurat să nu mă înarmez niciodată și să lupt împotriva oricărei ființe vii!"

"Ai jurat? Dar cui ai jurat?"

"Zânei mele Bune", răspunse tânărul roșind, dar fără teamă.

"Cui?"

"Zânei mele Bune. Este Regina Înțelepciunii și trăiește într-o colibă lângă râu. Ea m-a învățat totul, în copilăria mea. Eu o respect profund și nu ucid nici o ființă vie".

Regele nu se gândea decât la armata sa și luă hotărârea foarte repede: "Duceți-l afară, și-l ucideți imediat!".

Soldații au ascultat porunca. Atunci când a fost cunoscută fapta, nimeni nu mai îndrăznea să se opună sau să refuze să intre în armata regelui.

Cum să oprim războiul?

Ceea ce a fost numit "războiul cu balaurul", a durat ani și ani și nu se mai termina. Împărăția întreagă a fost distrusă. Războiul a durat atât de mult că au fost chemați să lupte și fiii primilor soldați ai regelui. La început, soldații traversau împărăția căutându-l pe balaur, dar n-au reușit să-l găsească. Pur și simplu a dispărut. Și nimeni nu mai auzea vorbindu-se despre asta..., dar soldații au simțit gustul armelor. Petreceau mult timp răzbunându-se cu violență dacă era vreo neînțelegere între ei, soldații se luptau între ei. Până la urmă o parte a armatei se răsculă împotriva regelui, unindu-se cu marele demnitar care voia să fie rege. Mulți oameni au murit.

După mulți ani de luptă, regele și marele demnitar, bătrâni amândoi, de-acum, se întrebau: "Cum putem pune capăt acestui război?". Pentru că e mult mai ușor să începi un război decât să-l oprești.

Astfel, regele și marele demnitar, într-o zi, s-au întâlnit să găsească o soluție pentru oprirea teribilului masacru.

Un consilier bătrân, unul dintre puținii rămași în viață, spuse: "Maiestate, îmi amintesc că am auzit vorbindu-se despre o zână care trăiește într-o colibă, lângă râu. Dacă mergem s-o vizităm, poate ne spune cum să oprim războiul".

Zis și făcut. Cei din serviciul secret al regelui, au găsit coliba mică și ascunsă. Au bătut politicos la ușă, care numai ușă nu era și au așteptat cu răbdare. După un sfert de oră apare o femeie minunată cu părul de aur și cu o haină colorată ca un curcubeu.

"Pe cine căutați?", întrebă zâna cu o voce deosebit de caldă.

"O, zână a înțelepciunii", spuse regele, "noi căutăm un mijloc care să ne ajute să punem capăt războiului".

"Dar eu am dat deja acest secret", răspunse zâna. Nu-l pot descoperi decât o singură dată. Întrebați-l pe omul căruia i l-am încredințat".

"Cine-i acest om, ca să mergem să-l întrebăm?"

"E un tânăr țărănel, un om pacific. Mi-a jurat să-mi respecte secretul pe care i-l încredințasem. Nu știu cum se cheamă".

Marele demnitar se aprinse de ură și strigă: "Eu știu de cine vorbește, e acel țăran pe care dumneavoastră l-ați condamnat la moarte! De tânărul care nu voia să se supună și să se înroleze împotriva balaurului".

Regele rămase tăcut. Nu-l uitase pe acel tânăr plin de dorințe nobile și frumoase.

Marele Demnitar urlă și mai tare împotriva regelui: "Ce ați făcut, acum, noi nu o să mai știm cum să oprim războiul. Noi n-o să mai cunoaștem secretul!".

Regele își scoase sabia și el furios, apoi îl privi pe demnitar: "Greșești. Greșești cu adevărat. Secretul său, tânărul l-a descoperit, dar noi nu l-am înțeles. Cu moartea sa, el ne-a descoperit secretul vieții".

Spunând acestea, regele a lăsat să-i cadă sabia la pământ și a plecat calm și încetișor.

Indicații catehetice

Experiența ascunsă a poveștii

Orice persoană este în același timp o valoare și un mister. În fiecare dintre noi există ceva ca un secret: suntem cu toții purtătorii unui mesaj. Oamenii cu adevărat mari, poartă, scris în însăși viața lor, un mesaj. Oamenii lui Dumnezeu devin chiar "transparența" lui Dumnezeu.

În povestea noastră secretul vital a fost încredințat unui om care l-a "transmis" cu viața sa, prin coerența și mai ales prin moartea sa. Alții nu l-au înțeles, dar mai târziu, când au avut ocazia să se gândească mai bine, cineva a primit și a înțeles mesajul.

Și Dumnezeu s-a folosit totdeauna de oameni ca să "vorbească" oamenilor, ca să trimită mesaje oamenilor. Aceasta este misiunea profeților. Și mulți profeți au mărturisit cu viața și cu moartea lor secretul pe care îl duceau altora din partea lui Dumnezeu.

Acesta a fost și destinul lui Isus: omul drept, Fiul lui Dumnezeu, care purta în sine secretul vieții, și l-a descoperit celor mici, celor care nu apelau la putere, ci la bunătate și sinceritate. Isus ne-a descoperit secretul său cu discursul fericirilor: un discurs care răsturna logica tuturor celor puternici. Dar din acel moment mesajul său a devenit forță irezistibilă și Isus a înviat pentru că el însuși era cuvântul vieții. Iar cei care îl urmează devin mărturisitorii vieții și ai vieții veșnice.

Balaurul este tot ceea ce tulbură viața. Este păcatul care există, și care umblă și intră în interiorul oricărui tip de viață, impunând dezordine și pierderea păcii. Regele care nu vede și nu înțelege suntem noi, când nu vrem să-l ascultăm pe Isus care ne arată care este calea de urmat și care ne oferă un model de viață.

Toată viața lui Isus este cuvântul lui Dumnezeu spus oamenilor. Viața și cuvântul lui Isus formează o unitate de neseparat: mesajul lui Dumnezeu spus oamenilor. Viața și cuvintele lui Isus sunt vestea cea bună, evanghelia, alianța pe care Dumnezeu nu a încheiat-o numai cu poporul lui Israel, ci, acum, cu întreaga omenire. Războiul este lipsa de pace în relațiile de toate zilele (la școală, acasă, în grup, deci invidiile, dominarea, geloziile). O dată începută viața discordiei este greu să te întorci înapoi. Secretul este să-l privim pe Isus și să-l luăm ca model. Acum, oriunde vedem un om, aparținând oricărui popor și oricărei religii, îi putem spune: Dumnezeu a spus pentru tine un cuvânt, un secret de viață: Isus care a trăit, a murit și a înviat pentru tine este cuvântul lui Dumnezeu pentru tine.

Pentru dialog

? Catehetul trebuie să se asigure că toți copiii au înțeles bine desfășurarea poveștii, mai ales finalul. Gestul regelui este foarte important.

? Faza a doua o constituie actualizarea poveștii.

- De ce regele și-a alcătuit o armată?

- De ce refuză tânărul să se înroleze și să lupte cu armele?

- Care era secretul care făcea să se termine războiul?

- Mai cunoașteți persoane care se comportă precum acest tânăr? Cine, de exemplu?

- Mai sunt și astăzi persoane care poartă ascuns un secret? Ceilalți îl recunosc?

- Care este secretul lui Isus?

- Care este secretul unui preot, a unei surori, pe care voi îi cunoașteți, al papei? Îl mărturisesc cu viața?

- Voi aveți un secret? Care? Cărui război ați putea pune capăt?

Nu e suficient să eviți răul, dar trebuie să faci binele pe care îl poți face.

Activitatea

Povestea poate fi pusă în scenă, actualizând pe cât posibil mesajul. Se poate folosi o planșă mare pe care să se găsească scrise cuvinte și colaje, "profeții" timpului nostru cu secretul lor și marile secrete ale publicității (secretul frumuseții, secretul prospețimii etc.). În centru va fi așezat, cu o evidență corespunzătoare, secretul lui Isus.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat