Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Al șaselea pas: Dăruirea de sine. Ceea ce se dăruiește rămâne veșnic

Cuvântul

"Cei unsprezece apostoli au mers în Galileea, la muntele unde le poruncise lor Isus să meargă. Când l-au văzut, s-au aruncat la pământ, deși unii dintre ei erau în îndoială. Isus s-a apropiat de ei și le-a spus aceste cuvinte: «Mi s-a dat toată puterea în cer și pe pământ. Așadar, mergeți și învățați toate popoarele, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățați-le să păzească toate câte vi le-am poruncit vouă și iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacurilor. Amin»" (Mt 28,16-20).

Dorința

A-i ajuta pe tineri să descopere valoarea dăruirii de sine așa cum a făcut Cristos, care ne trimite pe fiecare să dăm mărturie cu viața noastră despre Vestea cea Bună.

Dialogul

Deși Cristos se înalță la cer, el continuă să rămână în mijlocul nostru, continuă să ni se dăruiască până la sfârșitul veacurilor. Nouă ne încredințează misiunea de a ne construi viața după exemplul său, dăruirea și slujirea fiind mărturii de neînlocuit.

Orice creștin, care dorește cu adevărat să îl imite pe Cristos, trebuie să îl imite și în ceea ce privește dăruirea și slujirea: "Dacă cineva vrea să fie primul, să fie ultimul dintre toți și slujitorul tuturor" (Mc 9,35). Apoi trebuie să fie conștient că, de fapt, a sluji înseamnă a pune în valoare darurile primite de la Dumnezeu: "Ca niște buni administratori ai harului de multe feluri al lui Dumnezeu, fiecare, după carisma pe care a primit-o, să vă slujiți unii pe alții" (1Pt 4,10). Imitându-l pe Cristos și punând în valoare darurile primite, creștinul descoperă anumite caracteristici ale slujirii. Mai întâi gratuitatea. Aproapele nu poate fi slujit din interes. Orice fel de interes, de recompensă, face ca "slujirea" să fie față de noi și nu față de cel care are nevoie de noi. "Când dai un prânz sau o cină, nu-i invita pe prieteni, nici pe frați, nici rudele, nici vecinii bogați, ca nu cumva să te invite și ei la rândul lor și asta să-ți fie răsplata. Dimpotrivă, când dai un ospăț, invită-i pe cei săraci, infirmi, șchiopi, orbi și vei fi fericit, pentru că ei nu pot să te răsplătească, dar vei fi răsplătit la învierea celor drepți" (Lc 14,12-14). În al doilea rând slujirea trebuie să aibă o preferință față de cei mai mici, adică față de cei săraci, față de cei marginalizați, față de cei în cele mai mari dificultăți. Cristos se identifică cu aceștia: "... Am fost flămând și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și mi-ați dat să beau, am fost străin și m-ați primit, gol și m-ați îmbrăcat, bolnav și m-ați vizitat, am fost în închisoare și ați venit la mine... Adevăr, adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,35-40). În al treilea rând slujirea trebuie să fie concretă și constantă. Cristos nu s-a interesat de ceilalți doar din când în când, ci dăruirea sa a fost totală și continuă. Pentru a face binele nu sunt suficiente cuvintele, ci faptele din viața de zi cu zi: "Nu oricine îmi zice «Doamne! Doamne!» va intra în împărăția cerurilor, ci acela care împlinește voința Tatălui meu, care este în ceruri" (Mt 7,21).

Trăirea

Daruri neprețuite

Activitatea constă în a-i face conștienți pe tineri cât de importantă este dăruirea în viața unui creștin. Se poate porni de la exemplul unui animator sau al unui catehet care dăruiește din viața sa pentru binele altora. Se poate scoate în evidență că dăruirea trebuie să aibă următoarele caracteristici: să fie gratuită, să fie semnificativă și să fie constantă.

"Sunt aceia care dau puțin din ceea ce au mult și îl dau pentru a obține recunoștință, iar dorința lor secretă strică darurile lor. Sunt aceia care au puțin și dau totul. Tocmai ei sunt aceia care cred în viață și în generozitatea vieții, iar cufărul lor nu este niciodată gol. Sunt aceia care dau cu bucurie și această bucurie este recompensa lor. Și sunt aceia care dau cu durere, iar durerea este botezul lor. Și sunt aceia care dau și dăruind nu simt durere, nici nu caută bucurie, nici nu dăruiesc gândindu-se la virtute... Prin mâinile oamenilor ca aceștia, Dumnezeu vorbește și în spatele ochilor lor Dumnezeu surâde pământului. E bine să dai atunci când ți se cere, dar e mai bine să dai, chiar dacă nu ți se cere, înțelegând necesitățile altora. Pentru cel care este generos a căuta pe cineva care să primească este o bucurie mai mare decât a dărui. Ai putea atunci să ții ceva pentru tine?

Tot ceea ce ai, într-o zi sau alta vei pierde. De aceea, dă acum, astfel încât anotimpul dăruirii tale să nu fie cel al urmașilor tăi" (Kahil Gibran). Cateheze pentru copii

Coordonator: sr. Silvia Brandiu

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat