Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Al cincilea pas: Martor al vieții. Cinci pâini și doi pești

Cuvântul

"Când Isus a auzit de moartea lui Ioan Botezătorul, a plecat cu luntrea spre un ținut nelocuit, ca să fie singur. Mulțimile au aflat și, ieșind din cetățile lor, l-au urmat mergând pe jos. Coborând din luntre, a văzut o mare mulțime de oameni și a fost cuprins de milă față de ei, și i-a vindecat pe cei bolnavi. Spre seară au venit ucenicii și i-au spus: «?inutul este nelocuit și se face târziu; dă drumul deci mulțimii să meargă prin cetăți să-și cumpere de mâncare». Dar Isus le-a zis: «Nu-i nevoie să meargă; dați-le voi să mănânce!» Ei i-au zis: «Nu avem aici decât cinci pâini și doi pești». Isus le-a zis: «Aduceți-le aici!» După ce a poruncit mulțimii să se așeze pe iarbă, a luat cele cinci pâini și cei doi pești și, ridicându-și ochii spre cer, a rostit binecuvântarea, a frânt pâinile și le-a dat ucenicilor, iar ucenicii le-au dat mulțimii. Toți au mâncat și s-au săturat, iar din firimiturile care au rămas s-au strâns douăsprezece coșuri pline. Cei care mâncaseră erau vreo cinci mii de bărbați, afară de femei și copii" (Mt 14,13-21).

Dorința

A-i ajuta pe tineri să descopere valoarea comunității, care trebuie să fie construită de fiecare în parte, într-o lume în care tinde să domnească individualismul și egoismul.

Dialogul

Pâinile și peștii care sunt aduse lui Cristos reprezintă ceea ce noi avem și ceea ce suntem dispuși să împărțim pentru a crea împărtășirea și comuniunea cu ceilalți. Puținul pe care noi îl oferim devine punctul de plecare pentru minunea lui Cristos, care satură un număr imens de oameni și care face să devină o comunitate în jurul lui Cristos.

Cristos a unit între ei oameni atât de diferiți, precum apostolii. Pentru primii creștini experiența comuniunii dintre evrei și păgâni, dintre bărbați și femei, dintre săraci și bogați, era o dovadă că împărăția lui Dumnezeu a sosit. Comunitatea a fost pentru primii creștini locul descoperirii lui Dumnezeu. Acest lucru poate deveni o realitate pentru fiecare dintre noi.

Cu toții trăim, într-un fel sau altul, în comunitate: în comunitatea familiei, în comunitatea școlii, în comunitatea satului sau a orașului. Prezența noastră în aceste comunități poate să facă atât de mult cât au făcut cele cinci pâini și cei doi pești: puțin în cantitate, dar mult în dăruire.

Misiunea de a construi comunitatea ne pune în față valoarea dăruirii. Ceea ce suntem, ceea ce am primit nu putem ține doar pentru noi, ci trebuie să împărtășim cu ceilalți, mai ales cu cei care au mari lipsuri. Un cuvânt bun, un sfat este enorm de mult pentru cel care este trist sau îngrijorat. Cu atât mai mult bine pot face talentele, calitățile noastre, care nu rămân ascunse ci "strălucesc" pentru binele tuturor. Însă dorința de a face binele nu trebuie să se manifeste doar "din când în când", ci trebuie să fie o angajare constantă și concretă. Asta înseamnă a alege o modalitate de slujire care să fie în folosul comunității punând în valoare proprii "talanți". Posibilitățile sunt diferite, în funcție de "înclinațiile" fiecăruia: membru activ al unei asociații bisericești, catehet, animator al unui grup de copii sau de tineri, voluntar în operele sociale etc. Iubirea de aproapele și dorința de a construi comunitatea nu trebuie să fie doar "afectivă" ci și "efectivă". În modul acesta se poate merge drept pe drumul credinței. Sfântul Augustin spunea: "Să nu șchiopătezi. Caritatea are două picioare, care sunt poruncile iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele. Ai grijă să nu șchiopătezi, ci aleargă cu amândouă picioarele către Dumnezeu".

Trăirea

Șantierul comunității

Activitatea are ca scop o reflecție în grup asupra comunității parohiale, cu intenția de a descoperi ce anume poate face grupul de tineri pentru a spori "calitatea" vieții de comunitate. Se poate porni de la problemele care sunt prezente în comunitate, căutând soluții și posibilități de intervenție realiste. Un punct de reflecție ar putea fi raportul dintre diferitele "componente" ale comunității, de exemplu, tineri și adulți. Un alt punct de analiză ar putea fi dat de situația copiilor, adolescenților și tinerilor, ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate și care nu mai simt căldura comunității familiale.

"Să trăiești, Mimilică dragă, și să fii bună, să fii bună ca să poți fi fericită. Cei răi nu pot fi fericiți. Ei pot avea satisfacții, plăceri, noroc chiar, dar fericire nu. Nu pentru că, mai întâi, cei răi nu pot fi iubiți, și-al doilea,... al doilea... de! norocul și celelalte «pere mălăiețe», care se aseamănă cu el, vin de-afară, de la oameni, de la împrejurări, asupra cărora n-ai nici o putere, pe când fericirea, adevărata fericire în tine răsare și-n tine-nflorește și leagă rod, când ți-ai pregătit sufletul pentru ea. Și pregătirea este o operă de fiecare clipă; când pierzi răbdarea, împrăștii tot ce-ai înșirat și trebuie s-o iei de la început. De aceea și vezi așa puțini oameni fericiți... Atâția câți merită.

Eu am mare încredere în voința ta. Rămâne să știi doar ce vrei. Și văd c-ai început să știi asta. Doamne, ce bine-mi pare c-ai început să observi și să-ți faci singură mustrări, și să-ți cauți singură drumul cel adevărat!

Așa, Mimilică dragă, ceartă-te de câte ori te simți egoistă, de câte ori te mușcă de inimă șarpele răutății, al invidiei sau al minciunii. Fii aspră cu tine, dreaptă cu prietenii și suflet larg cu cei răi. Fă-te mică, fă-te neînsemnată de câte ori deșertăciunea te îndeamnă să strigi: «Uitați-vă la mine!». Dar mai ales vreau să scrii de-a dreptul în sufletul tău aceasta: Să nu faci nici o faptă a cărei amintire te-ar putea face vreodată să roșești. Nu e triumf pe lume, nici sprijin mai puternic, nici mulțumire mai deplină, ca o conștiință curată. Păstrează scrisoarea aceasta. Când vei fi de 50 de ani ai s-o înțelegi mai bine. Să dea Dumnezeu s-o citești și-atunci cu sufletul senin de astăzi, când ai împlinit 17 ani.

Te îmbrățișează cu drag A. Vlahuță" (Alexandru Vlahuță către fiica sa Margareta).

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat