Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Al treilea pas: Împărtășirea. Limita ce duce spre infinit

Cuvântul

"Isus a urcat într-o barcă, a trecut pe celălalt mal al lacului și a ajuns în cetatea sa, Cafarnaum. Și iată că i-au adus un paralitic, zăcând pe o targă. Văzând credința lor, Isus a zis paraliticului: «Ai încredere, fiule, păcatele îți sunt iertate!» Unii dintre cărturari își ziceau: «Acest om spune blasfemii!» Dar Isus, cunoscând gândurile lor, a zis: «De ce gândiți rău în inima voastră? Ce este mai ușor să spun: Păcatele îți sunt iertate, sau să spun: Ridică-te și umblă!? Dar ca să știți că Fiul Omului are puterea de a ierta păcatele pe pământ, i-a zis paraliticului: «Ridică-te, ia-ți targa și du-te la casa ta!» Omul s-a ridicat și s-a dus acasă. Văzând aceasta, mulțimea a fost cuprinsă de teamă și l-a preamărit pe Dumnezeu, care a dat oamenilor o asemenea putere" (Mt 9,1-8).

Dorința

A-i ajuta pe tineri să recunoască și să accepte propriile limite ca fiind o posibilitate de întâlnire cu Cristos și de a le trăi ca o experiență de împărtășire pentru a-i aduce pe alții la Cristos.

Dialogul

Nu ar trebui să ne fie greu să recunoaștem că și noi suntem de multe ori în situația paraliticului. Trăim și noi experiența multor paralizii, a neputinței în fața unor situații care privesc viața noastră sau pe a celor de lângă noi. În fața suferinței, a morții, a păcatului, ne dăm seama de neputința noastră. În aceste situații ne simțim dezorientați, incapabili de a găsi un sens, ne descurajăm, pierdem încrederea în noi înșine și în ajutorul lui Dumnezeu. Numai atunci când reușim să recunoaștem și să acceptăm limitele atunci putem să întrezări o salvare. Sfântul Paul, vorbindu-le corintenilor, spune: "...Mă bucur în slăbiciuni, în jigniri, în necazuri, în lipsuri, în persecuții, în lipsuri îndurate pentru Cristos, pentru că atunci când sunt slab, atunci sunt puternic" (2Cor 12,10). Dacă nu considerăm limitele ca fiind un faliment ireversibil și, în schimb, suntem capabili să "ne folosim" de ele, atunci aceasta este calea pentru a-l întâlni pe Cristos, așa cum i s-a întâmplat paraliticului. Acest paralitic care reprezintă toate limitele noastre și toată suferința cu care este încărcată lumea.

Întâlnindu-l pe paralitic Cristos, de fapt, întâlnește toată suferința fizică și spirituală a omului, de aceea nu ezită să îl vindece și să îi redea încrederea de sine și în viață. Îi vindecă sufletul, iertându-i păcatele, și îl eliberează și de boala fizică. Infirmitatea l-a condus pe paralitic la Cristos, iar Cristos i-a deschis veșnicia prin vindecarea fizică și spirituală.

Fiecare dintre noi este chemat să nu fugă din fața propriilor limite sau a altora, ci să facă în așa fel încât să devină ocazie de întâlnire cu Cristos care transformă slăbiciunea în forță. Totodată, conștiința limitelor proprii trebuie să ne facă mai atenți la limitele celor de lângă noi și să ne determine să venim în întâmpinarea lor.

Trăirea

Puterea în slăbiciune

Această activitate urmărește să dea ocazia unui membru al grupului să vorbească despre un moment dificil din viața sa când s-a simțit paralizat, când a experimentat în mod pronunțat limitele sale. Este un exercițiu de ascultare și de meditare, deoarece nu se pune problema de a discuta despre ceea ce se spune. Mărturia poate fi susținută și de următoarele întrebări: Te-ai simțit singur în momentul respectiv? De cine te-ai lăsat ajutat? Ce a însemnat pentru tine această experiență?

"I-am cerut lui Dumnezeu să mă facă puternic pentru a desfășura proiecte grandioase, iar el m-a lăsat slab pentru a mă păstra în umilință.

I-am cerut lui Dumnezeu să-mi dea sănătate, pentru a realiza lucruri mărețe, iar El mi-a dat durerea, pentru a o înțelege mai bine.

I-am cerut bogăția pentru a avea totul, iar el m-a lăsat sărac pentru a nu fi egoist.

I-am cerut puterea pentru ca oamenii să aibă nevoie de mine, iar el mi-a dat umilirea pentru ca eu să am nevoie de ei.

I-am cerut lui Dumnezeu totul pentru a mă bucura de viața, iar el mi-a lăsat viața pentru ca eu să mă bucur de toate.

Doamne, nu am primit nimic din tot ceea ce am cerut, dar totuși mi-ai dat tot ceea ce aveam nevoie, și asta aproape împotriva voinței mele. Rugăciunile pe care nu le-am făcut mi-au fost ascultate.

Fie lăudat, o, Domnul meu: între toți oamenii nimeni nu are ce am eu!" (Kirk Kilgour).

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat