Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Al doilea pas: Fericirea. De la surogat la esențial

Cuvântul

"Isus, văzând mulțimile s-a urcat pe munte și, după ce s-a așezat, s-au apropiat de el ucenicii lui. Atunci, luând cuvântul, a început să-i învețe: «Fericiți cei săraci cu duhul, căci a lor este împărăția cerurilor. Fericiți cei blânzi, căci ei vor moșteni pământul. Fericiți cei ce plâng, căci ei vor fi mângâiați. Fericiți cei flămânzi și însetați de dreptate, căci ei se vor sătura. Fericiți cei milostivi, căci ei vor afla milă. Fericiți cei curați cu inima, căci ei îl vor vedea pe Dumnezeu. Fericiți făcătorii de pace, căci ei se vor chema fiii lui Dumnezeu. Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, căci a lor este împărăția cerurilor. Fericiți veți fi când vă vor batjocori, vă vor prigoni și, mințind, vor spune tot ce-i rău împotriva voastră din pricina mea. Bucurați-vă și veseliți-vă căci mare va fi în ceruri răsplata voastră»" (Mt 5,1-12).

Dorința

A-i ajuta pe tineri să recunoască în pagina Fericirilor dorința cea mai profundă de fericire prezentă în propria viață. Misiunea tinerilor este de a experimenta această fericire promisă de Cristos și de a da mărturie despre această fericire cu propriul stil de viață.

Dialogul

Așteptarea cea mai mare pentru fiecare dintre noi este fericirea. Pentru mulți aceasta este legată de satisfacerea nevoilor esențiale, cum ar fi: sănătatea, locuința, iubirea; pentru alții fericirea stă în lucrurile simple de realizat pentru propria viață, pentru cei dragi, pentru cei cu care se locuiește, pentru lumea întreagă. Uneori lucrurile pe care le dorim nu sunt nici esențiale și nici simple: mai mulți bani, mai multă putere, mai mult succes, mai multe oportunități. Astăzi acestea par că pot asigura fericirea, spre deosebire de criteriile lui Cristos: fericiți voi cei săraci, cei curați cu inima, cei blânzi, cei ce plâng.

Citind această pagină a Fericirilor trebuie să ne eliberăm de unele idei greșite. Înainte de toate, nu trebuie să gândim că aceste cuvinte Cristos le-a pronunțat doar pentru unii aleși, pentru persoane ieșite din comun, nu pentru noi. În al doilea rând trebuie să fim conștienți că fericirea proclamată de Cristos începe aici pe pământ, dar se împlinește în cer.

În exprimarea Fericirilor, Cristos folosește timpul prezent: fericirea este aici și acum, în viața mea, în fiecare zi, în aspirațiile și în dorințele cele mai mari, pe care Cristos nu le sacrifică ci le duce la îndeplinire. Se pune problema de a îndrăzni să trăim această fericire deoarece înseamnă a merge împotriva curentului într-un echilibru mereu nou între tentațiile unei "fericiri-surogat" și promisiunea deplină a lui Cristos. Se pune problema de a accepta să fim considerați "nefericiți" căutând însă să ne realizăm viața răspunzând acelor aspirații profunde de o adevărată fericire, pe care numai Cristos le poate împlini.

Trăirea

Strigătul fericirii

Activitatea constă în a descoperi dorința de fericire care este prezentă în inima fiecărei persoane. Fiecare membru al grupului este invitat să împărtășească ideile proprii în ceea ce privește semnificația pe care o are fericirea pentru sine și pentru mediul în care trăiește. Se poate porni de la următoarele întrebări: Ce mă face fericit? În mâinile cui am pus puterea de a mă face fericit? Care sunt persoanele de lângă mine pe care le consider fericite? Toate gândurile despre fericire pot fi scrise pe o foaie mare astfel încât să se poată obține o radiografie a "grupului de tineri fericiți".

Cele 12 fericiri pentru cei care vor să aibă puțin umor și să fie înțelepți:

1. Fericiți sunt cei care pot râde de ei înșiși, căci ei nu se vor plictisi niciodată.

2. Fericiți sunt cei care pot deosebi un munte de o movilă de cârtiță, căci ei își vor economisi o mulțime de nervi.

3. Fericiți sunt cei care se pot odihni și dormi, fără să caute scuze, căci ei vor fi înțelepți.

4. Fericiți sunt cei care pot tăcea și asculta, căci în felul acesta vor învăța multe lucruri noi.

5. Fericiți sunt cei care au suficientă inteligență pentru a nu se lua prea mult în serios pe ei înșiși, căci ei vor fi prețuiți de semenii lor.

6. Fericiți sunt cei atenți la chemarea altora, fără a se considera de neînlocuit, căci ei vor semăna bucurie.

7. Fericiți veți fi dacă veți privi lucrurile mici cu seriozitate, iar lucrurile mari cu liniște, căci veți ajunge departe în viață.

8. Fericiți veți fi dacă veți putea zâmbi și dacă nu vă veți schimonosi fețele, căci drumul vostru va fi luminat de soare.

9. Fericiți veți fi dacă veți putea interpreta purtarea altora mereu cu bunătate, chiar și atunci când aparența arată contrariul, căci voi veți fi considerați drept naivi, dar acesta este prețul iubirii.

10. Fericiți sunt cei care gândesc înainte de a face ceva și care se roagă înainte de a se gândi, căci ei vor evita o mulțime de prostii.

11. Fericiți sunteți dacă tăceți și zâmbiți, chiar și atunci când vă este tăiată vorba, când sunteți contraziși sau călcați în picioare, căci evanghelia începe să pătrundă în inima voastră.

12. Fericiți sunteți îndeosebi voi care îl puteți recunoaște pe Domnul în toți aceia pe care îi întâlniți, căci voi veți poseda adevărata lumină și adevărata înțelepciune.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat