Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Al patrulea pas: Martor al comuniunii în diversitate. Bogați deoarece diferiți

Cuvântul

"Când a sosit ziua Rusaliilor, toți erau adunați împreună în același loc și, dintr-o dată, s-a iscat din cer un vuiet, ca la venirea unei vijelii puternice, și a umplut întreaga casă în care stăteau. Atunci le-au apărut niște limbi ca de foc împărțindu-se și așezându-se asupra fiecăruia dintre ei. Toți au fost umpluți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, după cum Duhul le dădea să vorbească. Și erau atunci la Ierusalim iudei, bărbați evlavioși din toate națiunile de sub cer. Când s-a auzit vuietul acela, mulțimea s-a adunat și a rămas uimită, pentru că fiecare îi auzea pe ei vorbind în limba sa. Erau uimiți și se minunau spunând: «Oare nu sunt galileeni toți aceștia care vorbesc? Și cum de-i auzim fiecare în limba în care ne-am născut? Parți, mezi, elamiți și locuitori din Mesopotamia, Iudeea și Capadocia, din Pont și Asia, din Frigia și Pamfilia, din Egipt și din părțile Libiei, care sunt aproape de Cirene, romani în trecere, atât iudei cât și prozeliți, cretani și arabi, îi auzim vorbind în limbile noastre despre faptele minunate ale lui Dumnezeu»" (Fap 2,1-15).

Dorința

A-i ajuta pe tineri să înțeleagă că diferențele dintre persoane sunt o bogăție, deoarece în fiecare se manifestă darurile Duhului Sfânt. Aceste daruri, puse împreună, pot contribui la creșterea tuturor.

Dialogul

Unul dintre semnele cele mai importante ale prezenței Duhului Sfânt în mijlocul ucenicilor lui Cristos este momentul Rusaliilor. Meditând acest eveniment ies în evidență două lucruri deosebite: multiplicitatea limbilor și posibilitatea dată tuturor celor prezenți de a se înțelege între ei. Acest lucru este o noutate, un dar al Duhului Sfânt. Este opusul la ceea ce s-a întâmplat cu turnul Babel, în încercarea de a construi un oraș fără Dumnezeu. "Și Domnul a zis: «Iată toți sunt de un neam și vorbesc o singură limbă;... Ei bine, să coborâm și le încurcăm limbile, ca să nu se mai înțeleagă unii cu alții» (Gen 11,1-9). De atunci Domnul i-a împrăștiat pe toată suprafața pământului și au trebuit să înceteze de a mai construi orașul".

Duhul Sfânt re-construiește comuniunea în diversitate: persoane care vorbesc limbi diferite reușesc să comunice cu Petru și cu ceilalți apostoli, fără a schimba nici limba și nici cultura. Rămân ceea ce sunt: diferiți unul de celălalt și totuși uniți între ei, deoarece Duhul Sfânt este cel care creează unitatea fără a șterge identitatea cuiva și fără a uniformiza. Duhul Sfânt pregătește un ospăț comun (cel al vieții și al speranței) unde pot să se așeze toți, tocmai pentru că sunt diferiți.

Prin evenimentul Rusaliilor dezbinarea dintre oameni este depășită. Duhul Sfânt se împarte în limbi de foc deasupra apostolilor, astfel încât evanghelia este auzită în limbile tuturor popoarelor. Oamenii sunt, astfel, împăcați prin unicul limbaj al Duhului, care este iubirea.

Trăirea

Dialogul între generații

Această activitate constă în a crea un dialog între grupul de tineri și un cuplu de părinți. Pot fi invitați doi părinți reprezentativi cu care se poate purta o discuție referitoare la dialogul dintre generații, știind că de multe ori părinții și copii "nu vorbesc aceeași limbă". Ca și concluzie a dialogului se poate elabora un decalog al dialogului dintre părinți și copii.

"Despre unii oameni se spune că iradiază căldură. În apropierea lor ne simțim bine. Atunci ni se încălzește inima. Alții, în schimb, emană frig. ?i-e frig și vara în apropierea lor. Îngerul căldurii sufletești să te facă să fii capabil să emani căldură sufletească, ca oamenii să se simtă în apropierea ta ocrotiți și iubiți. Și să te lase să găsești tot mereu oameni care să devină pentru tine îngeri ai căldurii, în apropierea cărora se pot topi sentimentele tale înghețate, în apropierea cărora te poți încălzi dacă ți-e frig în această lume rece. Mulți experimentează azi lumea noastră ca fiind rece. Rar putem, față de celălalt, să ne dezbrăcăm de platoșa noastră ocrotitoare. Ne este frică să fim expuși privirii reci a celuilalt. Fiecare se ascunde în spatele zidului său de răceală. Atunci ne-ar face bine îngerii căldurii. Ei fac posibilă apropierea și întâlnirea. Ei dau naștere unei atmosfere în care ne simțim bine, în care putem fi acasă" (Anselm Grün).

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat