Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Al doilea pas: Martor al vieții. Viața unde este moartea

Cuvântul

"Dacă mă iubiți, veți ține poruncile mele și eu îl voi ruga pe Tatăl, iar el vă va da un alt Mângâietor ca să fie cu voi pentru totdeauna, Duhul adevărului, pe care lumea nu-l poate primi pentru că nu-l vede și nici nu-l cunoaște. Dar voi îl cunoașteți pentru că rămâne la voi și va fi în voi. Nu vă voi lăsa orfani. Voi veni la voi. Încă puțin și lumea nu mă va mai vedea. Voi, însă, mă veți vedea; pentru că eu trăiesc, veți trăi și voi. În ziua aceea veți cunoaște că eu sunt în Tatăl meu, iar voi în mine și eu în voi. Cine are poruncile mele și le ține acela mă iubește, iar cine mă iubește va fi iubit de Tatăl meu și eu îl voi iubi și mă voi arăta lui" (In 14,15-21).

Dorința

A-i ajuta pe tineri să descopere că Duhul Sfânt intervine în situațiile cele mai grele, acolo unde pare să domnească "moartea".

A maturiza credința că răul nu are ultimul cuvânt.

Dialogul

În puținele locuri din Vechiul Testament se vorbește despre Duhul Sfânt ca și prezență explicită a lui Dumnezeu. Dar modul în care se vorbește în Vechiul Testament despre Duhul Sfânt revine mai clar în Noul Testament: Duhul este prezența, plină de putere, a lui Dumnezeu care face să se apară viața acolo unde este moartea. Acest lucru ar putea fi considerat ca și laitmotivul prezenței și acțiunii Duhul Sfânt în întreaga istorie a mântuirii. Amintim doar câteva momente mai importante.

1. Potrivit relatării din Cartea Genezei deasupra "pământului pustiu și gol" plutea Duhul lui Dumnezeu și astfel a apărut viața. Cel care contemplă creația nu poate să nu tresalte plin de bucurie și recunoștință: "Cântați Domnului a cântare nouă, cântați cu măiestrie și cu strigăte de bucurie" (Ps 33, 3).

2. Din nefericire, prin păcatul omului apare moartea. Dumnezeu nu se resemnează și plănuiește o prezență profundă în mijlocul oamenilor: Întruparea cuvântului. Pentru ca acest cuvânt să intre în istoria omului, Dumnezeu cere colaborarea Mariei. Duhul Sfânt intervine în mod miraculos: "Duhul Sfânt va veni asupra ta și puterea Celui Preaînalt te va umbri" (Lc 1,26-38).

3. Misiunea lui Cristos este caracterizată de angajarea ca oamenii să aibă viață și să o aibă din belșug. Cristos declară acest lucru prin cuvinte și o demonstrează prin fapte. Din nou Duhul Sfânt este prezent: "Duhul Domnului este asupra mea: pentru aceasta m-a uns, să duc săracilor vestea cea bună" (Lc 4,16-30).

4. În ceasul învierii, Duhul Sfânt este cel care dă viață Răstignitului. Duhul îi restituie viața lui Cristos, pentru a putea să reconcilieze cu Tatăl pe toți oamenii și astfel aceștia să aibă viață din belșug (Rom 1,4).

5. Pe același Duh Cristos îl trimite asupra apostolilor, pentru a fi întăriți în misiunea care le-a fost încredințată: "Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea și Samaria, și până la marginile pământului" (Fap 1,8).

6. În sfârșit, plini de Duhul Sfânt, apostolii continuă opera în favoarea vieții începută de către Cristos. "Să vă fie cunoscut tuturor și întregului popor al lui Israel: în numele lui Isus Cristos Nazarineanul, pe care voi l-ați răstignit, dar pe care Dumnezeu l-a înviat din morți, în el stă acesta înaintea voastră vindecat", declară Petru, cu multă convingere, pentru a justifica în fața tribunalului vindecarea ologului de la poarta templului (Fap 4,10).

Victoria vieții asupra morții este marele semn al prezenței Duhul Sfânt, în viața personală și colectivă. Cine are o adevărată pasiune pentru viață nu poate să nu se pună în slujba ei și să se angajeze ca viața să triumfe, deoarece așa dorește Domnul vieții.

Trăirea

Decalogul înfruntării dificultăților

Activitatea are ca scop să îi ajute pe tineri să găsească forța de a înfrunta dificultățile vieții. Se poate porni discuția de la următorul "decalog al înfruntării dificultăților":

1. Nu rezolvăm dificultățile fugind de ele.

2. Înfruntați viața cu curaj și nu îngăduiți greutăților să vă tulbure seninătatea.

3. Convingeți-vă că seninătatea este atitudine mentală și nu depinde de fel de realitatea exterioară.

4. Trăiți astăzi. Nu trăiți în trecut și nu vă lăsați paralizați de teama de viitor.

5. Fiți mândri că existați. Amintiți-vă că sunteți unici și irepetabili.

6. Nu vă clădiți viața pe ceilalți.

7. Nu visați, ci împliniți-vă visele, proiectele.

8. Nu amânați niciodată. Faceți ceea ce trebuie făcut.

9. Nu vă fie teamă să trăiți!

10. Nu-i învinuiți pe ceilalți pentru problemele voastre.

"Când spun unui tânăr: «Ai un mare viitor în fața ta», acesta îmi răspunde adesea: «Îți bați joc de mine! Am 14 ani și la 10 ani am încetat să mai merg la școală...»

Eu nu mă las bătut: «Ai un viitor măreț, deoarece ești destul de tânăr ca să poți repara totul. Dacă devii conștient de ceea ce ești, de valoarea ta, și dacă muncești serios cu tine însăți, vei putea șterge acești ani de nimic în care nu ai realizat ceva serios. Apoi, chiar dacă mi se spune că ești "negru" ca tăciunele, pentru mine nu este adevărat».

Îl privesc cu ochi noi de iubire și de speranță: nu există nimic mai puternic decât o privire de iubire și de speranță.

Toți tinerii au nevoie de o astfel de privire.

Când părinții, zi după zi, lună după lună, an după an, repetă fiului lor: «Ești un prostuț, nu vei realiza nimic în viață», îl ucid.

Mereu m-am îndreptat instinctiv către cel mai sărac, cel mai fragil. Cine este pierdut sau se simte pierdut, este incapabil să creadă că din el poate să iasă ceva bun.

Ce superb pariu să îl ajuți să scoată din profunzimea sa partea cea mai bună. Este aventura minunată a vieții mele!" (Guy Gilbert).

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat