Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Partea întâi

Primul pas: Martor al lui Cristos. Semne ale prezenței lui Cristos

Cuvântul

"În timp ce era cu ei, le-a poruncit să nu se îndepărteze de Ierusalim, ci să aștepte promisiunea Tatălui «pe care, [zicea el], ați auzit-o de la mine: Ioan a botezat cu apă, dar voi veți fi botezați cu Duhul Sfânt, nu după multe zile». Atunci, cei care se adunaseră l-au întrebat: «Doamne, în acest timp vei restaura împărăția lui Israel?» Dar el le-a zis: «Vouă nu vă este dat să cunoașteți timpurile sau momentele pe care Tatăl le-a stabilit prin propria autoritate. Însă, când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea și Samaria, și până la marginile pământului»" (Fap 1,4-8).

Dorința

A face cunoscut care este tema anului 2008 pentru tineri și a-i ajuta pe aceștia să descopere valorile umane și religioase care derivă din această temă.

A-i ajuta pe tineri să înțeleagă că nu sunt singuri în trăirea credinței, ci sunt întăriți de puterea Duhului Sfânt pentru a fi martori ai lui Cristos.

Dialogul

Papa Benedict al XVI-lea propune pentru anul 2008 ca tinerii să mediteze o frază de la începutul cărții Faptele Apostolilor: "Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori" (1,8). Aceasta este și tema mesajului Sfântul Părinte pentru Cea de-a XXIII-a Zi Mondială a Tineretului din anul 2008. În centrul mesajului stă invitația de a-l redescoperi pe Duhul Sfânt pentru a vesti oamenilor iubirea lui Dumnezeu și a deveni sfinți și misionari. Papa ne oferă această meditație pentru "a revedea calitatea credinței voastre în Duhul Sfânt, a o regăsi dacă a fost pierdută, a o întări dacă a slăbit, a o gusta ca și companie a Tatălui și a Fiului, Isus Cristos". Am putea parcurge împreună conținutul acestui mesaj pentru a-l cunoaște mai bine pe Duhul Sfânt prin intermediul cuvintelor papei Benedict al XVI-lea.

În deschiderea mesajului Sfântul Părinte afirmă că este fundamental pentru tineri să se apropie de Duhul Sfânt pentru a-i cunoaște identitatea, a fi conștienți de continua sa acțiune în viața Bisericii și de a-l primi cu bucurie pe Cristos în viața proprie. Apoi parcurge întreaga acțiune a Duhului Sfânt de-a lungul Sfintei Scripturi începând de la creație până la Rusalii, care constituie punctul de plecare a misiunii Bisericii. Papa ne ajută să observăm că "Duhul Sfânt este darul cel mai mare făcut de Dumnezeu omului deci mărturia supremă a iubirii sale pentru noi".

"Duhul Sfânt continuă să acționeze cu putere în Biserică", amintește papa, invitând pe tineri să îl cunoască mai bine deoarece pentru mulți creștini "continuă să fie «marele necunoscut»". A-l cunoaște pentru a-l primi "ca ghid al sufletelor noastre, ca «maestru interior»".

Dar cum putem să ne lăsăm reînnoiți de Duhul Sfânt și să creștem în viața noastră spirituală? Doar cu ajutorul sacramentelor, mai ales a Botezului, a Mirului și a Euharistiei, prin care se naște credința în noi și devine mai puternică. Benedict al XVI-lea ne spune că "Mirul ne dăruiește o forță specială pentru a-l mărturisi și a-l glorifica pe Dumnezeu cu întreaga viață". "«Izvor și culme» a vieții bisericești, Euharistia este o «perpetuă coborâre a Duhul Sfânt», deoarece ori de câte ori celebrăm sfânta Liturghie îl primim pe Duhul Sfânt care ne unește mai profund cu Cristos și ne transformă în el".

Mesajul continuă cu o invitație fermă și decisă la misiune, deoarece "a vesti evanghelia și a mărturisi credința este astăzi mai necesar ca oricând". Acest lucru nu înseamnă a fi intoleranți față de alții. "Unii cred că a prezenta tezaurul prețios al credinței persoanelor care nu-l împărtășesc semnifică a fi intoleranți față de ei, dar nu este așa, pentru că a-l propune pe Cristos nu înseamnă a-l impune". Și astăzi, continuă Sfântul Părinte, "este nevoie de tineri care lasă să ardă în interiorul lor iubirea lui Dumnezeu și să răspundă cu generozitate apelului său urgent... vă asigur că Duhul lui Cristos vă invită, astăzi, pe voi tinerii, să fiți purtători ai veștii celei bune a lui Cristos celor de vârsta voastră... Voi cunoașteți idealurile lor, limbajele lor, dar și rănile, așteptările și totodată dorința de bine a celor de vârsta voastră". Papa vine chiar cu o propunere concretă: "Fiecare dintre voi să aibă curajul de a promite Duhului Sfânt de a aduce un tânăr la Isus Cristos, în modalitatea care consideră cea mai bună, știind să «dați răspuns oricui vă cere cont de speranța voastră, dar cu blândețe și bună-cuviință»".

Papa Benedict al XVI-lea adresează un ultim îndemn: "Fiți gata să puneți în joc viața voastră pentru a ilumina lumea cu adevărul lui Cristos; pentru a răspunde cu iubire urii și disprețului față de viață; pentru a proclama speranța lui Cristos cel înviat în toate colțurile lumii".

Sfântul Părinte încheie mesajul invitându-i pe tineri la Sydney, în Australia, unde va fi o ocazie de a experimenta din plin puterea Duhul Sfânt.

Acesta este, în sinteză, mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a XXIII-a Zi Mondială a Tineretului. În Dieceza de Iași, în anul 2008, Ziua Tineretului va fi celebrată la Bacău în Parohia "Sf. Nicolae". Pentru a fi prezenți acolo putem să ne pregătim de pe acum, pentru "a avea forța de la Duhul Sfânt" și pentru a fi "martori". Mesajul Sfântului Părinte este cel mai potrivit pentru această pregătire!

Trăirea

Lucruri de firmă - credință de... martor

Activitatea constă în a conștientiza cât de importantă este mărturisirea credinței.

Se poate porni de la o discuție despre importanța pe care o au în viața tinerilor mărcile de firmă. A te îmbrăca cu haine de firmă, a purta încălțăminte de firmă, a avea un mobil de o anumită firmă... toate acestea par să mărească importanța unei persoane, ca și cum firma hainelor, a încălțămintei, a mobilului... ar da un plus de identitate.

În schimb pentru un prieten al lui Cristos "marca" de creștin, de martor al lui Cristos este esențială. Creștinul trebuie să fie un martor, un mărturisitor. A da mărturie înseamnă a atesta realitatea unui fapt, dând propriilor afirmații toată greutatea cerută de împrejurări.

Se poate continua cu un dialog pornind de la afirmația că dacă ne mândrim cu o haină de firmă, nu trebuie să ne rușinăm de "marca" de creștin. La școală, în grupul de prieteni, la distracție, în familie trebuie să se observe din modul în care trăim că suntem martori ai lui Cristos. Acest lucru nu este deloc ușor, însă Duhul Sfânt este cel care ne dă puterea necesară de a îndeplini această misiune.

"Creștinul este un om căruia Dumnezeu i-a încredințat toți oamenii" (Sf. Ioan Gură de Aur).

"Cristos nu dorește admiratori, ci ucenici. Nu așteaptă să fie lăudat, ci să fie urmat" (Sören Kierkegaard).

"Deveniți cineva pentru a face ceva. Construiți fericirea altora. Viitorul va avea chipul vostru. Lumea devine inumană: fiți oameni!" (Raoul Follereau).

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat