Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Iacob și Rahela: timpul promisiunii

(Gen 29)

A existat pentru fiecare cuplu un timp, care poate că mai durează încă sau poate este numai o palidă amintire, pe care ne-am obișnuit să-l numim îndrăgostire. Timp care, privit cu ochii soților care nu mai sunt la început, apare, poate, pe cât de nechibzuit, pe atât de ingenuu: nechibzuit pentru că este lipsit de griji și plin de vise; ingenuu pentru că este inconștient de faptul că într-o zi va cunoaște realitatea nu atât de ușoară a iubirii în cotidianul căsătoriei. A te gândi la timpul când eram îndrăgostiți poate, probabil, să trezească vreun suspin de nostalgie, riscă să fie o fugă de realitate, o cursă a vieții care a trecut... Dar ar putea și să reaprindă acea scânteie, căreia i se datorează propria poveste de iubire, care, nu fără vreo arsură, a continuat să încălzească viața de cuplu. Să ne întoarcem pentru o clipă la timpul îndrăgostirii, în compania unui cuplu despre care ne relatează Biblia.

"Laban avea două fiice; cea mai mare se numea Lea, iar cea mai mică Rahela. Lea avea ochii stinși, pe când Rahela era frumoasă la statură și mândră la față, de aceea Iacob o iubea pe Rahela. A spus deci: «Îți voi sluji șapte ani pentru Rahela, fata ta cea mai mică». Și Laban a răspuns: «Mai bine să ți-o dau ție, decât s-o dau altuia. Rămâi la mine!». Astfel Iacob a slujit șapte ani pentru Rahela, și anii aceștia i s-au părut ca vreo câteva zile, pentru că o iubea. În urmă, Iacob a zis lui Laban: «Dă-mi nevasta, căci mi s-a împlinit sorocul, ca să intru la ea»" (29,16-21).

Îndrăgostirea este timpul surprizei. Surpriza care se aprinde în ochii celui îndrăgostit atunci când descoperă frumusețea celei pe care o iubește. Frumusețe care trece dincolo de clișeele cântărețului sau ale divei momentului, frumusețe care emană o promisiune: el/ea e un lucru bun pentru viața mea. Îndrăgostirea este timpul promisiunii, timpul în care cineva devine viitorul celuilalt. A promite - pro-mittere - înseamnă a pune înainte: cel îndrăgostit promite să țină înaintea ochilor săi chipul celuilalt. Celălalt stă în fața ochilor nu numai atunci când stau singuri împreună, ci și atunci când el sau ea sunt departe, iar ochii închiși amintesc orice detaliu al său.

Îndrăgostirea este timpul așteptării. Așteptarea ca atracția să devină unire, ca dorința să se transforme în realitate, ca visul să se împlinească. Noi trăim în schimb într-o societate în care timpul este timpul grabei, timpul lui "imediat". Așteptările le numim "pierdere de timp". Timpul a devenit un fel de larg consum. Întotdeauna este puțin, niciodată nu este îndeajuns. Și în felul acesta se întâmplă ca și cei care se iubesc să nu mai aibă timp să se privească în ochi. Nu mai este timp pentru a dori, se ajunge imediat la consum. Nu se mai privesc: ori se posedă imediat, ori se sfârșește prin a se despărți. Mai mult decât a face dragoste, se consumă dragoste. Iubirea fără privire nu este atrăgătoare: a înțeles lucrul acesta Iacob care nu a fost atras de ochii slabi ai lui Lea.

Dar pentru a-l putea privi pe celălalt și a-i recunoaște frumusețea trebuie să acceptăm o anumită distanță. E vorba de a ști să aștepți. Așteptarea nu este numai timpul în care lipsește ceva, ci timpul în care ceva este prezent: este prezentă dorința. Pe de altă parte dorința nu este numai ceva ce se naște spontan, cere să fie cultivată. Nu există dorință fără atenție. Se poate întâmpla ca să nu se mai dorească pentru că nu mai există atenție pentru celălalt. Privirea soților se face în mod distrat; se pierde urma atenției din timpul îndrăgostirii care nu pierdea nici cea mai mică expresie și mișcare ajungând chiar să-i citească gândul. Singura atenție care rămâne pare să fie aceea de a scoate la iveală defectele celuilalt.

Privirea atentă care ține trează dorința unirii costă oboseală: Iacob a slujit șapte ani pentru Rahela (29,20). Dar anii aceștia i s-au părut ca vreo câteva zile, atât de mare era iubirea lui pentru ea. Timpul îndrăgostirii nu este numai un moment care a trecut, rămâne mereu acolo ca posibilitatea care cere să nu fie exclusă, ci cultivată, dincolo de lene și resemnare.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat