Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Familia și timpul liber

Scop

Conștientizarea importanței timpului liber pentru creșterea umană și spirituală în familie pentru a trăi mai senini, mai fericiți, mai conform cu vocația noastră.

Obiectiv

- găsirea de mijloace, soluții pentru o folosire adecvată a timpului liber în beneficiul tuturor membrilor familiei.

Izvoare

"Pentru orice lucru este o clipă prielnică și vreme este pentru orice îndeletnicire de sub cer. Este un timp pentru a te naște și un timp pentru a muri; este un timp să sădești și un timp să smulgi ceea ce ai sădit; este un timp să rănești și un timp să tămăduiești; un timp să dărâmi și un timp să zidești; Este un timp să plângi și unul să râzi; este un timp să jelești și unul să dansezi" (Qoh 3,1-6).

"Luați dar bine seama cum vă purtați, nu ca niște oameni fără minte, ci ca oameni înțelepți, care trag foloase din timpul de față, căci trăim zile grele. De aceea, nu vă pierdeți mintea, ci înțelegeți care este voința Domnului" (Ef 5,15-17).

Conținut

Dumnezeu ne-a dăruit timpul pentru a ne îndeplini datoriile pe care ni le-a încredințat, pentru a ne putea mântui, pentru a crește în sfințenie, dar pentru aceasta este nevoie să folosim fiecare minut cu o conștiință vie, căci este un dar trecător, pe care nu-l putem păstra. De noi depinde să umplem acest timp, să nu-l risipim fără rost.

Timpul liber este definit astăzi, ca acea parte a zilei situată în afara orelor de școală sau de lucru (6-8 ore sau mai mult) zilele de sărbătoare, vacanțele și concediile.

Dar timpul liber este:

- Timpul pentru a ne reîmprospăta forțele fizice și psihice în vederea continuării muncii, timpul de recreere, de destindere, dar și

- Ocazia de a ne aduna sufletul, de a ne ușura poverile, de a ne bucura alături de familie, de a ne regăsi vocația de soți, de părinți, de a îmbunătăți practica rugăciunii în comun, timp de cunoaștere și comunicare, timp de a iubi, oferind acest timp pentru refacerea sau întărirea relațiilor din familie.

Educația la timpul liber

Dacă ne gândim bine, fericirea din copilăria noastră provenea din activitățile pe care le făceam împreună, iar nu din lucrurile primite, iar acele experiențe trăite împreună ne-au apropiat foarte mult unii de alții.

Pentru ca o familie să rămână unită este nevoie atât de dragoste fără condiții, de rugăciune în comun, cât și de crearea unor amintiri plăcute ale momentelor petrecute împreună. Părinții trebuie să petreacă timp cu copiii lor, citindu-le, rugându-se cu ei, cântând cu ei, jucându-se cu ei.

Pentru întreaga familie timpul este la fel de prețios. În cursul unei zile, dar și a unei săptămâni fiecare are programul lui. Părinții au un program mai încărcat, copii au programul lor în funcție de vârstă; trebuie inclusă și participarea la unele activități gospodărești: ajutorul dat bunicilor, părinților și fraților mai mici, după posibilitățile fiecăruia. La sfârșit de săptămână familia să organizeze un program care să cuprindă activități comune tuturor membrilor.

Părinții, ca primii și cei mai importanți educatori ai copiilor, sunt primii care-i învață pe copii cum să-și planifice și să folosească timpul liber, limitându-le timpul pe care copii îl dedică televizorului sau calculatorului și arătându-le alte posibilități de petrecere a timpului liber. Trebuie descoperite unele aptitudini ale copiilor și încurajați să și le dezvolte. În funcție de zi, trebuie făcut un program de activitate pe care trebuie să-l respecte: ore de somn - 8 ore, de masă - 2 ore, de învățat - 4 ore, timp liber - 4 ore, program de școală - 6 ore.

Timpul liber poate fi alocat și povestirii tradițiilor de familie: strămoși, rude, despre cum ne-au crescut bunicii lor, despre cum ne-am cunoscut. Își vor dea seama că fac parte dintr-o comunitate cu rădăcini adânci, încercată, trecută prin momente grele, dar și frumoase. Părinții pot povesti întâmplări din copilărie, momente mai vesele sau mai triste, din care copiii pot trage diverse învățături și experiențe de viață.

Părinții trebuie să-și facă timp liber pentru:

- Tradiții unice: prima zi de școală, prima Împărtășanie, absolvirea liceului și orice alt eveniment unic poate fi sărbătorit și transformat în tradiție de familie. Participarea voastră ca părinți îi va impresiona foarte mult și aceasta va întări legăturile dintre voi.

- Tradiții anuale: sărbătorile religioase importante, hramul, zilele de naștere sau onomastice, ziua căsătoriei, vizite la rude.

- Tradiții săptămânale: o zi din săptămână dedicată cuiva (ziua soților, ziua copiilor).

- Tradiții zilnice: rugăciunea în comun, servirea mesei împreună.

Timpul minunat petrecut în familie sporește puterea și încrederea fiecărui membru al ei și întărește coerența familiei. Ne vom crea amintiri comune petrecându-ne împreună timpul liber, jucându-ne, odihnindu-ne, călătorind, citind sau făcând orice altceva ne place. Nu are prea mare importanță ce facem, câtă vreme ne simțim bine împreună.

Ca o companie a timpului liber poate fi folosită și mass-media (film, teatru, emisiuni cu caracter educativ), cu discernământ, luând în seamă opiniile, recomandările sau recenziile spectacolelor respective și, de asemenea, punând în balanță posibilele efecte pozitive și negative asupra membrilor familiei. După vizionarea unor programe este bine ca acestea să fie discutate pentru a ajuta la asimilarea mesajului pozitiv.

Dar în familie trebuie rezervat timp pentru rugăciune, care ar trebui să se transforme în tradiție.

Papa Ioan Paul al II-lea în scrisoarea apostolică prin care proclama "Anul Rozariului" spunea: "Familia care este unită în rugăciune, rămâne unită. Sfântul Rozariu, printr-o veche tradiție, s-a dovedit în mod deosebit a fi o rugăciune care reunește familia. Membrii acesteia, îndreptându-și cu adevărat privirea spre Isus, redobândesc și capacitatea de a se privi în ochi din nou, pentru a comunica, pentru a fi solidari, pentru a se ierta reciproc, pentru a o lua de la capăt cu un legământ de iubire reînnoit de Duhul lui Dumnezeu".

Această veche tradiție, poate fi mereu o nouă tradiție în familiile noastre, depinde de părinți.

Sugestii pentru petrecerea timpului liber

- Să facem în așa fel ca zilele de duminică și sărbătoare să fie zile dedicate lui Dumnezeu.

- Să ieșim la plimbare, după bugetul fiecăruia sau, de ce nu, să redescoperim casa, ca și loc al întâlnirii membrilor ei, loc în care tradițiile și obiceiurile familiei realizează unitatea dintre membrii ei și unitatea dintre generațiile aceleiași familii.

- Să oferim timp pentru odihnă personală. Să revenim cu smerenie la ritmul alternanței muncii cu odihna, care este înscris în noi încă de la creație (și Dumnezeu s-a odihnit).

- Să ne regăsim unul pe altul ca soți! Soții, îndepărtând pentru o vreme obligațiile exterioare și dedicându-se unul altuia fără rezerve, vor avea prilejul să reînnoiască și să aprofundeze legătura conjugală pentru a reface în fața lui Dumnezeu și cu Dumnezeu legătura de iubire.

- Să organizăm călătorii cu copiii care să ducă la formarea unor amintiri care îi orientează în viață. De exemplu: vizitarea unor case de copii, a unor familii sărace sau cu mulți copii, vizitarea unor persoane bolnave sau în vârstă, excursii, pelerinaje în grupuri. Aceste vizite pot ajuta copiii la înțelegerea chemării pe care o au în viață și a vocației lor.

- Să ne rugăm împreună cu copiii noștri: înainte și după masă, seara înainte de culcare, recitarea unor rugăciuni ori de câte ori avem ocazia, rostirea rugăciunii "Îngerul Domnului" atunci când familia este reunită ș.a.m.d.

Întrebări și discuții

1. Cum ați organiza o ieșire cu familia pentru două zile, sâmbătă și duminică, având la dispoziție 300 lei? Familia este compusă din părinți și trei copii de 6, 8 și 17 ani.

2. Ce alte sugestii aveți pentru valorificarea timpului liber?

3. Cum procedați pentru a vă "crea" timp liber?

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat