Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Iosif

Profil general

Iosif a fost soțul sfintei Fecioare și tatăl-purtător de grijă al lui Isus. Pe linie familială, Iosif se trage din neamul lui David (Mt 1,1-16).

Era logodit cu Maria, o tânără fecioară din Israel, fiica preotului Ioachim și a bătrânei Ana. Iosif află că Maria este însărcinată. Inițial, se scandalizează și dorește să o lase în ascuns, semn că era un bun cunoscător al legii părinților săi. În ascuns, tocmai pentru a nu avea neajunsuri. Știa că va avea de suportat presiunea comunității, că Maria va putea fi ucisă cu pietre, iar el nu putea suporta o astfel de rușine.

Un înger îi apare în vis și îl liniștește. Ceea ce se zămislise în Maria, logodnica sa, nu era prin intervenția naturală a unui om, ci prin puterea supranaturală a lui Dumnezeu. Fiul care urma să se nască era Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul omenirii.

Iosif înțelege astfel, nu numai că nu trebuie s-o mai părăsească, ci trebuie să devină apărătorul ei și al Fiului lui Dumnezeu. Din acel moment, înțelegând situația și crezând în cuvântul îngerului, Iosif își ia rolul în serios. Va fi mereu aproape de Maria și de Isus.

Evangheliile nu se întrec în a vorbi despre Iosif, soțul sfintei Fecioare. Se mulțumesc cu foarte puțin și acest puțin doar în contextul nașterii și copilăriei lui Isus. Nu ne spun cât a trăit Iosif, la ce vârstă și cum a murit. Este păstrată tăcerea, anume parcă, pentru a scoate în evidență doar pe Fiul, pe Isus Cristos.

Primul context în care apare Iosif, ca logodnic al Mariei este momentul Bunei-Vestiri. Evanghelistul Luca spune că: "În luna a șasea, îngerul Gabriel a fost trimis de Dumnezeu într-o cetate din Galileea, numită Nazaret, la o fecioară logodită cu un bărbat, numit Iosif, din casa lui David" (Lc 1,26-27).

Îi vom mai simți prezența la Betleem, când cu ocazia recensământului, merge împreună cu Maria, pentru a se înscrie în cetatea de origine. Provenind din casa lui David, David era din Betleem, iar Iosif, fidel legii lui Dumnezeu, dar și legilor umane, merge pentru a împlini preceptul regal. Aici, la Betleem, se împlinește timpul ca Maria să nască și îl va naște pe Isus într-un grajd, negăsind loc de cazare în altă parte.

Când sosesc păstorii și magii să vadă pruncul, Iosif este alături de Maria și se bucură să-i primească, neînțelegând încă ce va fi cu pruncul abia născut.

O mare suferință va avea când, împreună cu Maria și cu pruncul, abia născut, sunt nevoiți să ia calea exilului, în egipt, deoarece Irod, căuta pruncul ca să-l ucidă. În Egipt, deși era un necunoscut, face față exilului, iar după moartea lui Irod, se întoarce la Nazaret. Aici devine dulgherul satului, iar consătenii și vecinii îl respectă pentru munca pe care o face.

În fiecare an, de sărbătoarea Paștelui, merge la Ierusalim. Când Isus împlinește doisprezece ani, îl ia la Ierusalim, iar el rămâne la templu, terminându-se totul cu o lecție de neuitat: "Nu știați că eu trebuie să fiu în casa Tatălui meu?" (Lc 2,49).

După acest eveniment, evangheliile nu mai amintesc nimic de Iosif, doar atât, că, Isus e cunoscut și ca fiind "fiul dulgherului". A murit cu siguranță înainte de începerea activității lui publice.

Obiectiv

Trăirea vieții de credință în simplitate.

Învățătură

Dacă Dumnezeu a ales pentru Fiul său o mamă, trebuia să aleagă și un tată. Nu un tată în felul în care îl înțeleg oamenii, ci un tată-purtător de grijă. În contextul nașterii și creșterii Fiului lui Dumnezeu, Maria avea nevoie de un sprijin lângă ea. Iosif înțelege încă de la început că nu poate fi un soț sau un tată ca toți ceilalți, că misiunea sa este doar aceea de a ocroti și a apăra pe mamă și pe copil de dușmănia regilor lumești, dar și să-i asigure necesitățile omenești.

Iosif se bucură de o mare demnitate, dacă ne gândim că cel căruia îi fusese dat spre ocrotire era Fiul lui Dumnezeu, una dintre persoanele Sfintei Treimi, Dumnezeu adevărat și om adevărat. Un mare mister învăluie existența lui. Un om devine ocrotitor al lui Dumnezeu, în timp ce Dumnezeu îl ocrotește pe omul-ocrotitor, după cum Dumnezeu i-a fost tată Mariei care avea să-i devină mamă. E vorba de mister și de o mare iubire.

Fără înțelegerea acestui mare mister, Iosif nu ar fi putut face față misiunii încredințate. Înțelegându-l însă, nu numai că îi face față, ci, prin stilul de viață, nu dă impresia că are în custodie un om obișnuit, ci pe Fiul lui Dumnezeu. Alege să trăiască misterul în simplitate. Fiecare picătură de transpirație o oferă din iubire pentru iubire. Maria și Isus găsesc într-adevăr în el un sprijin.

Model de acceptare a planului lui Dumnezeu, Iosif devine pentru Biserică model de sfințenie. Castitatea, simplitatea, disponibilitatea, sunt virtuți omniprezente în viața sa. Pentru aceasta, Biserica întreagă, Dieceza de Iași, Seminarul diecezan, Provincia Franciscană din Moldova și multe biserici, l-au ales drept patron și ocrotitor.

Practic

- Ce impresionează în mod deosebit la sfântul Iosif?

- Cum poate fi înțeleasă atitudinea lui, în contextul în care, înainte să locuiască ei împreună, a aflat că Maria rămăsese însărcinată?

- În ce mod poate fi înțeleasă "tăcerea" lui Iosif din cele patru evanghelii?

- Analizați rugăciunile existente în cinstea sfântului Iosif și faceți o constatare a virtuților pe care le amintesc? Care este evocată cel mai des?

Texte de referință

"...Matan l-a născut pe Iacob; Iacob l-a născut pe Iosif, soțul Mariei, din care s-a născut Isus, cel numit Cristos. Așadar, acestea sunt toate generațiile: de la Abraham până la David, paisprezece generații; de la David până la deportarea în Babilon, paisprezece generații, iar de la deportarea în Babilon până la Cristos, paisprezece generații... Nașterea lui Isus Cristos a fost astfel: mama lui, Maria, era logodită cu Iosif. Mai înainte ca ei să fi fost împreună, ea s-a aflat însărcinată prin puterea Duhului Sfânt. Iosif, soțul ei, fiind drept și nevoind s-o denunțe, s-a hotărât să o lase în ascuns. După ce cugeta el acestea, iată că un înger al Domnului i-a apărut în vis, spunându-i: «Iosif, fiul lui David, nu te teme să o iei la tine pe Maria, soția ta, căci ceea ce s-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt. Ea va naște un fiu și-i vei pune numele Isus, căci el va mântui poporul său de păcatele sale...». Trezindu-se din somn, Iosif a făcut după cum i-a poruncit îngerul Domnului: a luat-o la sine pe soția lui și nu a cunoscut-o înainte ca ea să fi născut un fiu. Și i-a pus numele Isus" (Mt 1,15-21.24-25).

"Și Iosif a urcat din Galileea, din cetatea Nazaret, către Iudeea, în cetatea lui David, care se numește Betleem, întrucât era din casa și din familia lui David, pentru a se înscrie împreună cu Maria, logodnica lui, care era însărcinată" (Lc 2,4-5).

"După ce au plecat ei, iată că îngerul Domnului i-a apărut în vis lui Iosif și i-a zis: «Scoală-te, ia copilul și pe mama lui, fugi în Egipt și stai acolo până îți voi spune eu, pentru că Irod are de gând să caute copilul și să-l ucidă». Sculându-se, a luat copilul și pe mama lui, în timpul nopții, și a plecat în Egipt. A rămas acolo până la moartea lui Irod, ca să se împlinească ce a fost spus de Domnul prin profetul care zice: «Din Egipt l-am chemat pe fiul meu» (Mt 2,13-15).

Rugăciune

Doamne, Isuse Cristoase, tu ai avut nevoie de un tată-purtător de grijă aici pe pământ, pentru a fi ocrotit și apărat de cei care nu te voiau. Fii apărătorul nostru în momentele de încercare, mai ales atunci când cel rău, ne inspiră să te abandonăm. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat