Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Ioan Botezătorul

Profil general

Ioan Botezătorul este omul de legătură între Vechiul și Noul Testament. Este ultimul profet al Vechiului Testament și primul mărturisitor al lui Isus Cristos.

Încă de la nașterea sa, pare că vor fi zorii unei ere noi. Sunt multe semne deosebite care se întâmplă. Mai întâi, Elisabeta, mama sa, era înaintată în vârstă și nu putea să aibă copii. Apoi, Zaharia, preot la templul de la Ierusalim, va primi chiar în templu vestea că va deveni tată și că va avea un fiu pe care va trebui să-l numească Ioan. Pentru că se îndoiește de vestea primită, îngerul Gabriel, îl va face să fie mut până la împlinirea ei.

Evenimentul cel mai semnificativ se petrece însă în momentul în care sfânta Fecioară Maria, și ea însărcinată, va merge în vizită la verișoara sa, Elisabeta. În timp ce cele două se salutau, Ioan a tresărit în sânul Elisabetei, semn că el însuși se bucura de vizita celei căreia îi fusese dat să fie Mama Fiului lui Dumnezeu.

La naștere, familia se adună și fiecare dorește să pună un anumit nume, Zaharia însă, cerând o tăbliță, scrie pe ea: "Ioan va fi numele lui" (Lc 1,63), ceea ce îi miră pe toți.

Nu se cunosc date despre copilăria sa, cel mai probabil că un timp a rămas alături de mama sa, Elisabeta, la Ein Karem, apoi a plecat în pustiu, unde a dus o viață de austeritate.

Aici umbla îmbrăcat într-o haină de păr de cămilă, cu o centură de piele la mijloc și se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică. Mulțimi mari veneau la el și-i cereau botezul, iar el nu pierdea ocazia să-i mustre pe cei păcătoși. Alții veneau doar pentru a-i cere sfaturi.

Într-una dintre zile, a venit la Iordan, pentru a fi botezat și Isus. Știind cine este, Ioan se dă înlături și nu vrea să-l boteze. Va ceda însă în momentul în care Isus îi face cunoscut că așa este planul Tatălui și că el trebuie să se împlinească.

Preoților și leviților trimiși de la templu din Ierusalim pentru a-l întreba cine este, Ioan le mărturisește că nu este el Cristos, ci doar cel care pregătește calea lui Cristos: "Eu sunt glasul celui care strigă în pustiu: «Îndreptați calea Domnului...»" (In 1,23). La acuza că botează, fapt pe care l-ar fi făcut doar Cristos, Ioan recunoaște că botezul său este dat cu apă și este spre pocăință, în timp ce, cel al lui Cristos va fi cu Duh Sfânt și cu foc.

În acel timp, Irod se căsătorise cu Irodiada, soția fratelui său Filip. Ioan Botezătorul nu a văzut niciodată cu ochi buni acest gest, considerându-l un păcat, de aceea căuta să-i amintească deseori lui Irod această nelegiuire. Irod l-a arestat și l-a pus în închisoare. Nu avea curajul să-l omoare pentru că îl știa un om drept.

A venit însă o zi potrivită când Irod, cu ocazia aniversării zilei sale de naștere, a dat un banchet pentru demnitarii săi, pentru ofițeri și pentru cei mai de vază din Galileea. Intrând fiica Irodiadei, a dansat și a plăcut lui Irod și celor care erau cu el la masă. Atunci regele i-a propus să-i ceară ceva, adăugând că indiferent ce va cere, i se va da. Sfătuită de mama, sa, ea cere capul lui Ioan Botezătorul. Pentru că a promis în fața tuturor, Irod nu a putut să dea înapoi și a trimis să i se taie capul lui Ioan, aducându-i-l pe o tavă. Auzind, ucenicii au venit, i-au luat trupul și l-au înmormântat.

Pe când era în închisoare, pentru a fi sigur de Isus că el este Mesia, i-a trimis pe doi ucenici să-l întrebe. Isus i-a trimis înapoi la Ioan să-i aducă la cunoștință faptele minunate care se fac.

Obiectiv

Să fim pregătiți în orice moment pentru întâlnirea cu Isus.

Învățătură

Ioan Botezătorul a pregătit calea lui Isus. Botezul său dat cu apă, spre pocăință, avea rolul de a marca în cei care îl primeau începutul întoarcerii de pe căile greșite ale păcatelor și pregătirea pentru întâmpinarea Mesiei. El însuși a demonstrat prin viața proprie că este gata să-l întâlnească într-o zi. Iar când a venit acea zi, Ioan are o reacție de inferioritate: "Eu trebuie să fiu botezat de tine și tu vii la mine?" (Mt 3,14). Ioan este conștient că în fața lui Isus, Fiul lui Dumnezeu, nici un efort nu este suficient. Pregătirea pe care o propune mulțimii și din ea, în special fariseilor și cărturarilor este una de conștientizare a stării proprii. Exemplul cel mai evident este cel al regelui Irod, care o luase în căsătorie pe soția fratelui său, Filip. O stare de păcat, pe care Ioan o condamnă.

Venirea lui Cristos este obiectivul principal al lui Ioan. Pentru asta se născuse, pentru asta trăise și pentru asta murise.

Întâlnirea noastră cu Isus are loc în fiecare moment, pentru că în fiecare moment noi ne întâlnim cu aproapele. Botezul lui Ioan nu mai este util în fața botezului lui Isus. Harul lui Dumnezeu primit de fiecare creștin prin botez este suficient. Cristos stă la ușă și bate. Așteaptă să i se deschidă.

În Biserică, în fiecare sacrament, în fiecare nevoiaș, în Sfânta Scriptură, în creație etc. sunt tot atâtea locuri în care Isus Cristos așteaptă să fie descoperit, așteaptă întâlnirea cu fiecare dintre noi.

Practic

- Ce vă impresionează cel mai mult la Ioan Botezătorul?

- Comparați nașterea lui Ioan Botezătorul cu cea a lui Isus. Prin ce se diferențiază nașterea lui Ioan de cea a lui Isus?

- În ce măsură atitudinea lui Ioan față de păcat devine anticipare a sacramentului spovezii?

- Dacă Ioan Botezătorul ar fi astăzi printre noi, care rol i s-ar potrivi cel mai bine?

- Având în vedere moartea lui, prin tăierea capului, poate fi considerat un martir pentru Cristos?

- Cum se poate caracteriza într-un singur cuvânt, nașterea, activitatea și moartea lui Ioan Botezătorul?

Texte de referință

"Atunci i-a apărut un înger al Domnului stând în partea dreaptă altarului pentru jertfa de tămâie. Văzându-l, Zaharia s-a tulburat și l-a cuprins teama, dar îngerul i-a spus: «Nu te teme, Zaharia, căci rugăciunea ta a fost ascultată și soția ta, Elisabeta, îți va naște un fiu și-i vei pune numele Ioan. Vei avea bucurie și veselie și mulți se vor bucura de nașterea lui, căci va fi mare înaintea Domnului și nu va bea nici vin și nici altă băutură tare și va fi umplut de Duhul Sfânt chiar din sânul mamei sale și pe mulți dintre fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor...». Când a venit timpul pentru Elisabeta să nască, a născut un fiu. Vecinii și rudele au aflat că Domnul și-a arătat marea sa îndurare față de ea și se bucurau împreună cu ea... L-au întrebat deci prin semne pe tatăl său cum ar vrea să fie numit. Cerând o tăbliță, a scris: «Ioan este numele lui». Și toți s-au mirat" (Lc 1,11-16.57-58.62-63).

"În zilele acelea, a apărut Ioan în Deșertul Iudeii predicând: «Convertiți-vă, pentru că s-a apropiat împărăția cerurilor!»" (Mt 3,1-2).

"Atunci a sosit Isus din Galileea la Iordan, la Ioan, să fie botezat de el. Dar Ioan încerca să-l oprească, spunându-i: «Eu trebuie să fiu botezat de tine și tu vii la mine?». Însă Isus i-a răspuns: «Lasă, acum, căci așa se cuvine ca noi să împlinim toată dreptatea». Atunci el l-a lăsat. După ce a fost botezat, Isus a ieșit îndată din apă. Și iată că s-au deschis cerurile și l-a văzut pe Duhul lui Dumnezeu coborând ca un porumbel și venind deasupra lui. Și iată un glas din ceruri spunea: «Acesta este Fiul meu, cel iubit, în care mi-am găsit mulțumirea»" (Mt 3,13-17).

Rugăciune

Doamne, Isuse Cristoase, botezat de Ioan în Iordan pentru ca să se împlinească dreptatea. Ajută-ne ca prin viața noastră să dăm mărturie de botezul pe care și noi l-am primit în numele Sfintei Treimi. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat