Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Sfânta Fecioară Maria

Profil general

Ca om, Isus Cristos a avut nevoie de o mamă, iar Dumnezeu a ales-o pe Maria, o tânără simplă și umilă din Ierusalim, fiica lui Ioachim și a Anei.

Încă de mică, Maria dă semne că este o persoană deosebită. Alege să trăiască în feciorie, în ciuda îndemnului biblic: "Creșteți, înmulțiți-vă..." (Gen 1,28) și contrar uzanțelor iudaice. Fiecare tânără își dorea să se căsătorească, pentru a putea fi binecuvântată de Dumnezeu. Deși își propune să rămână fecioară, se căsătorește totuși cu Iosif, pentru a nu se deosebi de ceilalți și pentru a nu avea un statul social diferit. Iosif acceptă dorința Mariei și stilul de viață pe care și l-a propus.

O minune se întâmplă în viața celor doi. Cu toate că își propuseseră să trăiască viața în castitate, un înger îi apare Mariei și-i aduce vestea că va naște un fiu. Ea se sperie, dar este liniștită imediat, pentru că nu este vorba de un fiu oarecare, ci de Fiul lui Dumnezeu. Nu va fi nevoie să urmeze cursul normal al naturii, pentru că harul divin este mai presus de natură. Maria va rămâne însărcinată prin puterea Duhului Sfânt și-l va naște pe Fiul lui Dumnezeu, pe Isus Cristos, Mesia mult așteptat de popoare, Emanuel-Dumnezeu cu noi, Mântuitorul lumii, la Betleem, într-un grajd sărac.

Simpla și umila fecioară de la Ierusalim devine deodată, "cea plină de har, binecuvântată între femei, cea pe care o vor ferici toate generațiile, Mama Fiului lui Dumnezeu". Va continua însă și după nașterea lui Isus să rămână aceeași fecioară umilă, discretă, dar foarte aproape de Fiul ei.

Sfânta Scriptură o prefigurează pe Maria încă din paginile Vechiului Testament. O întrevedem astfel în promisiunea pe care Dumnezeu o face primilor oameni după căderea lor în păcat: "Dușmănie voi pune între tine și între femeie, între seminția ta și seminția ei; aceasta îți va zdrobi capul, iar tu îi vei întinde curse călcâiului ei" (Gen 3,15). Imagini ale ei sunt date de către femei ca: Sara, Ana, mama lui Samuel, Rut, Estera, Iudita etc. De asemenea, apare deseori în cuvintele profeților.

În viața lui Isus apare la Buna-Vestire, la nașterea sa la Betleem, în timpul fugii în Egipt, la prezentarea la templu, la pierderea și regăsirea lui în templu din Ierusalim, la vârsta de doisprezece ani, la întoarcerea din Egipt și copilăria de la Nazaret, la nunta din Cana Galileii, la sinagoga din Nazaret, în zilele grele ale suferinței, sub cruce, în cenacol, după înviere și tot acolo, în așteptarea coborârii Duhului Sfânt.

În toate aceste momente apare discret, nu pentru a se manifesta pe sine, ci pentru a-l propune pe Fiul ei. La naștere îl prezintă magilor și păstorilor, îl duce în Egipt, propunându-l astfel și altor popoare decât poporului ales, îl duce la templu pentru a-l propune Tatălui din cer, la doisprezece ani, prin incidentul aparent nefericit, îl propune preoților ca fiind înțelepciunea întruchipată, la Cana Galileii îl propune mirilor, nuntașilor și ne dă o lecție care va rămâne peste veacuri: "Faceți tot ce vă va spune" (In 2,5). În clipele grele ale patimii, prin atitudinea ei de resemnare, îl propune Tatălui ca jertfă, iar lumii ca Mântuitor, iar după înviere, în cenacol fiind, alături de ceilalți ucenici, îl propune ca singurul căruia trebuie să ne închinăm, în numele căruia trebuie să fim împreună, să ne rugăm și să-l așteptăm.

Maria este modelul femeii discrete, simbol al tuturor femeilor pe care le laudă Sfânta Scriptură, noua Evă, Mama Fiul lui Dumnezeu, corăscumpărătoare, participantă, alături de Fiul ei la salvarea omenirii de condamnarea veșnică. După înălțarea lui Isus la cer, va fi luată de către Ioan, apostolul, așa cum îi spusese sub cruce, va locui la Efes, iar la moarte, îngerii cerului au ridicat-o cu trupul și cu sufletul alături de Fiul ei, în slava cerească.

Obiectiv

Prin Maria la Isus.

Învățătură

Maria este cea care ne conduce la Isus. Discreția și umilința ei ne arată calea pe care trebuie să mergem spre Fiul ei. Aleasă din veșnicie să fie Mama Fiului lui Dumnezeu, Maria, încă de mică trăiește consacrarea întregii sale persoane celui care i-a oferit încrederea. Zămislirea neprihănită, nașterea minunată din Ana, la o vârstă destul de înaintată, arată încă de la început că Dumnezeu avea cu ea un plan deosebit de iubire. Iar Maria continuă acest plan, mergând pe aceeași linie, a iubirii.

Din iubire se consacră în feciorie, îl acceptă pe Iosif ca tată-purtător de grijă pentru Fiul lui Dumnezeu, acceptă suferința exilului din Egipt, din iubire îi stă aproape lui Isus în clipele frumoase ale copilăriei și ale tinereții. Iubirea o determină să intervină la el pentru mirii de la Cana Galileii, din iubire îl va însoți discret pe drumul activității sale publice și tot din iubire va suporta trădarea, patima și moartea Fiului ei.

Maria ne conduce la Isus cu iubirea ei de mamă. Ca pe niște copii, ne ia de mână și, așa cum l-a purtat pe Isus pe drumurile Palestinei, ne poartă, prin exemplul ei, pe drumurile diferite ale vieții noastre, care duc spre același scop, Fiul său, Isus Cristos.

Maria este omul prin care Dumnezeu a arătat că, supunându-ne harului, totul este posibil, chiar și ceea ce nouă, oamenilor, ne pare imposibil.

Practic

- În ce mod poate fi considerată Maria, Mama lui Isus și Mama noastră?

- Priviți în calendarul creștin romano-catolic și vedeți câte sunt sărbătorile dedicate sfintei Fecioare Maria. Ce vrea să spună acest lucru?

- Cum se poate înțelege expresia "corăscumpărătoare, alături de Fiul ei"?

- Constatând rolul Mariei în istoria omenirii, precizați care este rolul femeii, în general, în istoria oamenilor.

- Citiți din evanghelii fragmentele în care se vorbește despre Maria și faceți un calcul al virtuților sale. În ce măsură sunt prezente aceste virtuți în viața dumneavoastră?

Texte de referință

"În luna a șasea, îngerul Gabriel a fost trimis de Dumnezeu într-o cetate din Galileea, numită Nazaret, la o fecioară logodită cu un bărbat, numit Iosif, din casa lui David, iar numele fecioarei era Maria... În zilele acelea, Maria a pornit în grabă către ținutul muntos, într-o cetate a lui Iuda. A intrat în casa lui Zaharia și a salutat-o pe Elisabeta. Când a auzit Elisabeta salutul Mariei, a tresărit copilul în sânul ei..." (Lc 1,26-27.39-41).

"Pe când erau ei acolo, s-au împlinit zilele ca Maria să nască și l-a născut pe Fiul ei, primul născut, l-a înfășat și l-a culcat în iesle, pentru că nu era loc de găzduire pentru ei... După ce l-au văzut, au făcut cunoscut ceea ce li se spusese despre acest copil. Toți cei care auzeau se mirau de cele spuse lor de către păstori. Maria însă păstra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei" (Lc 2,6-7.17-19).

"În ziua a treia, s-a făcut o nuntă în Cana Galileii și mama lui Isus era acolo. A fost invitat la nuntă și Isus cu discipolii lui... Mama lui Isus a spus slujitorilor: «Faceți tot ce vă va spune!»" (In 2,1-2.5).

"Lângă crucea lui Isus, stăteau mama lui Isus și sora mamei lui, Maria a lui Cleopa și Maria Magdalena. Așadar, văzând Isus că stă acolo mama lui și discipolul pe care îl iubea, i-a spus mamei: «Femeie, iată-l pe fiul tău!». Apoi i-a spus discipolului: «Iat-o pe mama ta!». Și, din ceasul acela, discipolul a luat-o acasă la el" (In 19,25-27).

"Când au intrat, au urcat în încăperea de sus, unde obișnuiau să se adune. Erau: Petru și Ioan, Iacob și Andrei, Filip și Toma, Bartolomeu și Matei, Iacob, fiul lui Alfeu și Simon Zelotul și Iuda a lui Iacob. Toți aceștia, într-un cuget, stăruiau în rugăciune împreună cu femeile și cu Maria, mama lui Isus, și cu frații lui" (Fap 1,13-14).

Rugăciune

Bucură-te, Marie, tu ești plină de har. Condu-ne la Fiul tău, Isus, acum, dar mai ales în ceasul morții noastre. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat