Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Paul

Profil general

Paul este supranumit "apostolul neamurilor". S-a născut la Tars, în Cilicia, între anii 5-15 î.d.C. Este de origine din tribul lui Beniamin. Face parte din tagma fariseilor și a frecventat școlile înalte de la Ierusalim. A studiat cu marele învățat al timpului, Gamaliel, legea părinților săi. La opt zile de la naștere a fost tăiat împrejur, ca făcând parte din poporul ales, dar se bucură și de cetățenie romană, prin naștere. Cunoaște și vorbește cursiv limba greacă și este familiarizat cu toate curentele de gândire grecești.

Tradiția îl caracterizează ca fiind un bărbat scund, chel, cu picioarele strâmbe și nasul strâmb. De tânăr învață foarte bine meseria de țesător, meserie foarte cunoscută la Tars în acea vreme și pe care o va practica până la venirea la Ierusalim.

Dată fiind formarea sa de la Ierusalim, Paul este gata să apere cu sabia iudaismul pur și dur. Când va apare pentru prima dată în contextul judecării diaconului Ștefan, este foarte iritat de curajul lui de a acuza poporul evreu de moartea lui Isus Cristos. În numele legii părinților săi, pe care o sprijină și o vrea curată, așa cum a fost propusă de Dumnezeu, prin Moise și profeți, este de acord cu moartea lui Ștefan. Acesta este de fapt și momentul în care Biserica începe să fie persecutată. Fariseii și cărturarii nu puteau accepta ca poporul din care făceau parte să-l fi condamnat pe Mântuitorul. Legea pe care se bazau trebuia să rămână singurul țel pentru toți.

Înarmat cu scrisori de la marele preot din Ierusalim, Saul pornește la Damasc pentru a-i aduce legați pe toți cei care credeau în Cristos. Pe drum, deodată, l-a învăluit o lumină din cer, a căzut la pământ și din acea lumină a auzit glasul lui Cristos, care îl mustra zicând: «Saul! Saul! De ce mă persecuți?». El a răspuns: «Cine ești, Doamne?». El i-a zis: «Eu sunt Isus pe care tu îl persecuți. Dar ridică-te și mergi în cetate și ți se va spune ce să faci»" (Fap 9,3-6).

Din această experiență, Paul iese un alt om. Are alte convingeri și capătă un nou entuziasm. Din persecutor al credinței devine apărătorul ei. Toată experiența dobândită la școlile din Ierusalim, în studiul legii, este pusă acum în slujba lui Cristos.

Semnul exterior al schimbării interioare este orbirea pe care o va avea în urma vederii luminii orbitoare de pe drumul spre Damasc, orbire care, pentru patru zile, îl va ajuta să reflecteze la minunata întâlnire cu Domnul și la strategia care va urma.

Prin Anania își recapătă vederea și este botezat. După un popas în Arabia, se întoarce la Damasc unde începe să predice credința, convins fiind că în Isus Cristos se împlinesc toate Scripturile, legea și profeții. Cuvintele lui provoacă polemici și uimire. Iudeii din Damasc vor să-l aresteze, dar este scos noaptea din cetate, cu ajutorul unui coș. Ajutat de Barnaba va merge la Ierusalim și va fi prezentat celorlalți apostoli. După un timp, din cauza iudeilor, care îl dușmănesc tot mai mult, merge împreună cu Barnaba, mai întâi în Cezareea, apoi la Tars și în cele din urmă la Antiohia.

Vor urma pentru Paul trei călătorii, în timpul cărora va trece prin multe localități ale Asiei Mici, prin Grecia, Italia, Spania etc. iar pe ultima o va încheia la Roma, unde va fi martirizat.

A scris mai multe scrisori, pe care le-a adresat comunităților în care și-a desfășurat apostolatul.

Curajul său, modul de a-și desfășura apostolatul, călătoriile neobosite, primejdiile de pe mare sau de pe uscat, prigoanele, au făcut din Paul "apostolul neamurilor". Creștinismul îi datorează enorm de mult.

Obiectiv

Cristos este cel care împlinește Scripturile.

Învățătură

Apostolul Paul nu pierde ocazia să învețe, atât prin viu grai, cât și prin scris. Epistolele sale, adevărate tratate de teologie, au drept conținut teme din cele mai diverse. Astfel, scrisorile către corinteni vorbesc despre înțelepciune; cea către galateni, despre libertate; către efeseni, despre Biserică, cea către filipeni și coloseni, despre Isus Cristos în mod deosebit, cele către tesaloniceni, despre sfârșitul lumii, iar cea către romani, despre credință.

În viziunea sa, Cristos este cel care desăvârșește legea veche. Mântuirea nu vine prin împlinirea literei legii, ci prin credința în Cristos. Nu este meritul omului, ci e darul gratuit pe care îl face Dumnezeu în iubirea sa. Duhul Sfânt este garantul mântuirii. Prin el, ne numim și suntem fii ai lui Dumnezeu. El este cel care ne inspiră la bine, care ne încurajează în momentele de încercare, care trezește bucuria în momentele de fericire.

Motivația efortului lui Paul și a oricărui ucenic al lui Isus este și trebuie să fie doar iubirea gratuită pe care Dumnezeu o împarte necondiționat, mai întâi Fiului său, apoi celor care cred în el.

O noutate este creștinismul și în ceea ce privește modul de abordare a suferinței. Dumnezeu a ales pentru Fiul său calea suferinței, pentru a ne mântui. Tot astfel, Biserica va crește în mijlocul încercărilor și a persecuțiilor de tot felul. Dumnezeu își arată puterea în slăbiciune, în sărăcie bogăția, în umilință gloria. Un adevăr pe care nu-l înțeleg nici iudeii, nici grecii, nici romanii, dar din care creștinismul trăiește. Paul e convins că în slăbiciunile lui, lucrează Dumnezeu.

Practic

- Încercați să parcurgeți drumul urmat de Paul până convertire. În ce măsură l-au ajutat cunoștințele, experiențele, temerele, curajul, cetățeniile etc. după convertire?

- Care este adevăratul izvor al curajului apostolului Paul?

- Care este concepția lui Paul despre slăbiciune?

- Cum ar arăta creștinismul fără apostolul Paul?

- Prin ce uimește apostolul Paul în mod deosebit?

Texte de referință

"Dar Saul, tot urzind amenințare împotriva discipolilor Domnului, a mers la marele preot și a cerut de la el scrisori către sinagogile din Damasc să-i aducă legați la Ierusalim pe cei pe care i-ar fi găsit în această credință; fie bărbați, fie femei. Și în timpul călătoriei, pe când se apropia de Damasc, dintr-o dată l-a învăluit o lumină din cer. Căzut la pământ, a auzit un glas care-i spunea: «Saul! Saul! De ce mă persecuți?». El a răspuns: «Cine ești, Doamne?». El i-a zis: «Eu sunt Isus pe care tu îl persecuți. Dar ridică-te și mergi în cetate și ți se va spune ce să faci»" (Fap 9,1-6).

"În Biserica din Antiohia erau profeți și învățători: Barnaba, Simeon, cel numit Negru, Luciu din Cirene, Manaen, cel care a fost educat împreună cu Irod Tetrarhul și Saul. În timp ce slujeau lui Dumnezeu și posteau, Duhul Sfânt le-a zis: «Puneți-i deoparte pentru mine, pe Barnaba și pe Saul pentru lucrarea la care i-am chemat». Atunci, după ce au postit și s-au rugat, și-au pus mâinile peste ei și i-au lăsat să plece" (Fap 13,1-3).

"Atunci Paul, stând în picioare în mijlocul Areopagului, a spus: «Bărbați atenieni! Din tot ceea ce văd, constat că voi sunteți foarte religioși. Căci, străbătând cetatea și observând cu atenție monumentele voastre sacre, am găsit și un altar pe care este scris: Dumnezeului necunoscut. Așadar, cel pe care îl cinstiți fără să-l cunoașteți, pe acesta vi-l vestesc»" (Fap 17,22-23).

"Vă îndemn deci, fraților, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să vă oferiți trupurile voastre ca jertfă vie, sfântă și plăcută lui Dumnezeu: acesta este cultul vostru spiritual. Nu vă conformați lumii acesteia, ci schimbați-vă prin înnoirea minții, să înțelegeți care este voința lui Dumnezeu, ce este bun, ce este plăcut, ce este desăvârșit" (Rom 12,1-2).

Rugăciune

Doamne, Isuse Cristoase, tu l-ai ales pe Paul și ai făcut din el apostolul neamurilor. L-ai trimis să dea mărturie despre tine în lumea întreagă. Dă-ne curaj să te mărturisim cu prețul oricărei jertfe. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat