Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Petru

Profil general

Petru este figura cea mai complexă dintre apostoli. S-a născut la Betsaida, lângă lacul Tiberiadei și este fiul lui Ioan sau Iona. Momentul chemării sale îl găsește la Cafarnaum, unde locuia alături de familie. Este cunoscut ca fiind pescar împreună cu fratele său Andrei, lucrând ca asociați cu ceilalți doi frați pe care avea să-i cheme Isus, Ioan și Iacob, fiii lui Zebedeu. Nu este străin de sinagogă, pe care o frecventează cu regularitate. Știa că într-o zi va veni Mesia și era în așteptarea momentului.

Andrei și Ioan sunt ucenicii care, la constatarea lui Ioan Botezătorul: "Iată-l pe Mielul lui Dumnezeul!" (In 1,36), îl urmează pe Isus, întrebându-l unde locuiește. După ce au rămas cu el un timp, Andrei s-a întors la fratele său, Petru și i-a spus: "«L-am găsit pe Mesia!», care tradus, înseamnă Cristos și l-a dus la Isus. Privindu-l, Isus i-a zis: «Tu ești Simon, fiul lui Ioan; tu te vei numi Chefa, care înseamnă Petru»" (In 1,41-42).

Acesta este momentul solemn al chemării lui. Lasă totul pentru a fi cu Isus: casă, familie, ogoare, prieteni etc. De acum va fi lângă Isus în momentele lui de bucurie, de triumf, dar și de încercare. Îl va asculta predicând și îi va simți asprimea, dar și blândețea. Îi va auzi cuvintele de laudă, dar și pe cele de dojană.

Misiunea lui Petru nu este una ușoară. Încă de la începutul alegerii, Isus îl trimite, alături de ceilalți apostoli, prin sate și orașe, pentru a anunța sosirea sa imediată. Condițiile pe care le impune sunt dure: fără aur, argint sau bani la brâu, fără desagă pentru drum, doar cu o singură tunică, fără încălțăminte în picioare și fără toiag, să nu salute pe nimeni pe drum. (cf. Mt 10,5-15). Și Isus e conștient de duritatea misiunii, dar un apostol trebuie să fie capabil să le suporte pe toate. Știe că îi trimite ca pe niște miei în mijlocul lupilor; că oamenii vor râde de ei și-i vor batjocori, îi vor da pe mâna sinedriului, a guvernatorilor și a regilor. Din cauza mesajului lor, va da la moarte frate pe ferate și tată pe fiu, copiii se vor ridica împotriva părinților și îi vor ucide. Dușmănia va veni din toate părțile. Se vor mântui doar cei care, în ciuda tuturor încercărilor, vor rămâne statornici până la sfârșit (cf. Mt 10,16-25).

Momentul hotărâtor pentru Petru se derulează în părțile Cezareii lui Filip. Petru este singurul care ia cuvântul în numele apostolilor și, la întrebarea lui Isus: "Cine spunea lumea că sunt eu?", el declară solemn și răspicat: "Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu!" (Mt 16,16), iar Isus îl alege și-l constituie ca piatră a Bisericii sale. Este înzestrat cu puterea de a lega și de a dezlega, de a închide și de a deschide (cf. Mt 16,18-19). Este constituit cap vizibil al Bisericii și primul dintre apostoli.

Pentru Petru vor urma de acum clipe de exaltare, pe de-o parte și clipe de decădere, pe de altă parte. Va fi cu Isus în multe din împrejurările care aveau să urmeze. De la aprecierea lui Isus: "Fericit ești Simon, fiul lui Ioan...!" (Mt 16,17), va auzi cuvintele pline de asprime: "Mergi în urma mea, Satană. Tu ești o piatră de poticnire pentru mine..." (Mt 16,23). De la fidelitatea totală față de Isus, va ajunge la renegarea lui totală, după care îl va urma din toată inima.

După moartea lui Isus, Petru își va relua misiunea de pescar, dar Isus îi apare și-l trimite din nou în numele său, iar el va deveni marele apostol Petru, care va merge mai întâi la Ierusalim, apoi în unele localități din Asia, după care va merge la Roma, unde va muri ca martir.

Obiectiv

Respectarea primatului lui Petru și prin el al papei.

Învățătură

Petru a fost desemnat de Isus să fie primul între apostoli, să fie piatră pentru Biserica sa, să lege și să dezlege după cum va crede de cuviință. Drept cap al colegiului apostolilor ia cuvântul în momentele hotărâtoare. La rândul său, Isus îl ia cu sine în momentele lui de vârf. Dat fiind rolul deosebit pe care îl are printre apostoli, face și greșeli multe, pe care apoi le va plăti scump.

Adevărata misiune a lui Petru va începe însă în ziua de Rusalii. Primul dintre apostoli ia cuvântul și-i dojenește în public pe evrei pentru că n-au știut timpul în care au fost vizitați de Mesia și l-au condamnat. El va completa numărul celor doisprezece prin tragerea la sorți, va organiza primul conciliu la Ierusalim și va face multe minuni.

Atitudinea, gesturile și hotărârile sale sunt respectate și discutate deoarece au un răsunet special în Biserică. El, inspirat de către Duhul Sfânt, deschide porțile Bisericii pentru păgâni prin acceptarea lor la Botez.

A fi primul înseamnă a fi responsabil. Primatul în Biserică înseamnă responsabilitate, iar responsabilitatea nu exclude posibilitatea de a greși. Meritul apostolului Petru este acela că ori de câte ori a dat înapoi un pas, a făcut zece înainte. Dacă nu a înțeles la timp că misiunea Fiului lui Dumnezeu era aceea de a suferi pentru păcatele oamenilor, dacă l-a abandonat pe Isus în Grădina Măslinilor și l-a renegat în curtea marelui Preot, a plâns amar când și-a dat seama de tot ceea ce făcuse. Dacă după aparentul eșec al morții lui Isus s-a retras la Cafarnaum pentru a-și continua munca de pescar, când îi va apărea Isus pe malul lacului și-l va reconfirma drept cap vizibil al Bisericii sale, Petru va lăsa totul a doua oară și va pleca în numele lui Isus. De data aceasta entuziasmul și responsabilitatea sunt totale. O va dovedi moartea sa pe cruce, la Roma. La moarte va lăsa următorului cap vizibil o Biserică închegată, chiar dacă încercată de prigoane. După el vor urma la Roma alți capi vizibili ai Bisericii lui Cristos, care au rolul în continuare de a lega și de a dezlega în vederea împărăției lui Dumnezeu.

Practic

- Citind câteva fragmente din cele patru evanghelii, faceți o caracterizare a apostolului Petru.

- Care este punctul tare al vieții lui Petru?

- Analizând situația de început a Bisericii, cum poate fi considerat rolul lui Petru?

- Căutați într-o carte de istorie a Bisericii și stabiliți al câtelea papă, după Petru, este actualul papă.

- Dacă ar fi să desenați un portret al lui Petru, cum ar arăta?

Texte de referință

"Umblând de-a lungul Mării Galileii, a văzut doi frați: pe Simon, numit Petru, și pe Andrei, fratele lui, aruncând năvodul în mare, căci erau pescari, și le-a spus: «Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni!», iar ei, părăsind îndată năvoadele, l-au urmat" (Mt 4,18-20).

"Atunci, el i-a întrebat: «Dar voi cine spuneți că sunt eu?». Răspunzând, Petru i-a spus: «Tu ești Cristosul!». Și le-a poruncit să nu vorbească nimănui despre el" (Mc 8,29-30).

"Cam la opt zile după aceste cuvinte, i-a luat cu sine pe Petru, pe Ioan și pe Iacob și s-a urcat pe munte să se roage. Și în timp ce se ruga, înfățișarea feței lui s-a schimbat, iar îmbrăcămintea lui a devenit albă, strălucitoare" (Lc 9,28-29).

"Și, îndată, a cântat cocoșul. Atunci și-a amintit Petru de cuvântul lui Isus care îi spusese: «Înainte de a cânta cocoșul, de trei ori mă vei renega». Și ieșind afară, a plâns amar" (Mt 26,75).

"Atunci, Petru, stând în picioare, împreună cu cei unsprezece, și-a ridicat glasul și le-a spus: «Bărbați iudei și voi toți care locuiți în Ierusalim, să vă fie cunoscută aceasta și ascultați cu atenție cuvintele mele!»" (Fap 2,14).

Rugăciune

Doamne, Isuse Cristoase, tu ai încredințat apostolului Petru misiunea de a fi cap vizibil al Bisericii tale. Prin mijlocirea lui, dă sănătate și putere de slujire papei, urmașul său direct și fă să fim mereu ascultători față de îndemnurile sale. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat