Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Luca

Profil general

Luca s-a născut în Antiohia Siriei și s-a convertit ulterior la creștinism. Ca om era de profesie medic, cu multă sensibilitate față de suferință, milostiv și foarte deschis. După toate probabilitățile, convertirea sa se datorează apostolului Paul, pe care îl cunoaște la Troas, în cea de-a doua sa călătorie misionară. Imediat îl va urma pe apostol la Filipi, în Macedonia. Paul va merge mai departe, iar la întoarcere îl va lua cu sine la Ierusalim.

Luca îl va însoți pe Paul în cea de-a treia sa călătorie. Va fi martorul arestării lui în capitala Iudeii și a întemnițării sale în Cezareea. Îl va urma de asemenea și când va fi transferat la Roma.

Spre deosebire de evangheliștii Matei și Ioan sau de Marcu, care a fost alături de Petru și Paul și l-a văzut în tinerețe pe Isus, Luca nu l-a cunoscut în mod direct pe Isus. Fiind din Antiohia Siriei, în mod sigur nu s-a numărat printre cei șaptezeci și doi de ucenici pe care Isus i-a trimis înaintea sa, pe unde avea el să treacă. De asemenea nu a fost nici măcar unul dintre cei doi ucenici de pe drumul Emausului și nici în grupul grecilor veniți la Ierusalim, cu ocazia sărbătorii Paștelui și prezentați lui Isus de către Filip și Andrei.

S-a bucurat însă că a putut să fie însoțitorul apostolului Paul, cel căruia Isus Cristos i-a revelat întru totul adevărul despre sine pe drumul spre Damasc, cu ocazia convertirii sale. Ca atare, Luca nu a fost un martor direct al evenimentelor pe care le relatează în scrierea sa, cunoscută în Sfânta Scriptura ca fiind Evanghelia după Luca.

Faptul că ceea ce a relatat este autentic se verifică, nu doar din comparația cu celelalte texte, ci și din familiaritatea față de limbile ebraică și aramaică, precum și din folosirea expresiilor specifice evreilor, aspecte care uimesc dacă avem în vedere că sunt relatate de un grec, bine cultivat.

După modalitatea în care scrie despre nașterea și copilăria lui Isus, se poate înțelege că a cunoscut-o bine pe sfânta Fecioară Maria sau cel puțin pe apostolul Ioan, care o avea în grijă la Efes, aceasta deoarece, el este singurul care relatează în evanghelia sa despre aceste perioade din viața lui Isus. De asemenea, nu a scăpat penei sale de scris nici istoria lui Ioan Botezătorul, înaintemergătorul lui Isus. Și despre unul și despre celălalt va relata evenimentul intrării lor în lume cu o deosebită acuratețe. Ceea ce reiese din istoria nașterii lor este faptul misterios al misiunii pe care o vor avea de îndeplinit. Și la unul și la altul, atmosfera din jurul nașterii este una surprinzătoare. Nașterile lor sunt anunțate de îngeri, când apar în lume sunt însoțiți de semne exterioare. Din acest punct de vedere, evanghelia pe care a lăsat-o mai este supranumită și "Evanghelia copilăriei".

Un alt mare merit al lui Luca este acela că poate fi considerat pe drept primul și cel mai mare istoric al Bisericii primare. În cartea Faptele Apostolilor, scrisă de asemenea de Luca, prezintă evenimentele imediat înălțării lui Isus la cer: coborârea Duhului Sfânt, prima și fulminanta predică a lui Petru, martiriul sfântului Ștefan, alegerea înlocuitorului lui Iuda, curentele de gândire și primele disensiuni apărute între creștini. El este cel căruia Paul îi datorează scrierea "jurnalului" său de călătorie, printre popoarele din jurul Mării Mediterane.

După moartea apostolului Paul, nu se mai știe nimic despre Luca. După tradiție, ar fi rămas necăsătorit, ar fi predicat în Bitinia și ar fi murit la vârsta de 74 de ani.

Pe seama lui va fi pusă existența primei imagini care o reprezintă pe sfânta Fecioară Maria.

Obiectiv

Înțelegerea mai profundă a misterului nașterii lui Isus.

Învățătură

Luca este singurul evanghelist care relatează evenimentul nașterii lui Isus. La o simplă citire, acesta este plin de poezie și de sensibilitate. Este un eveniment care nu poate să nu provoace bucurie. Avea de-a face cu stilul specific lui Luca: om sensibil, milostiv, cultivat, cu o grijă aparte față de om. Luca nu procedează ca unii dintre ceilalți evangheliști, care își încep relatarea, fie cu genealogia lui Isus, în cazul lui Matei, fie cu existența din veșnicie a lui Isus, drept Cuvânt al Tatălui, cum e cazul lui Ioan, fie direct cu predica lui Ioan Botezătorul și cu botezul lui Isus, cum e cazul lui Marcu.

Luca își începe relatarea cu pregătirea apropiată a "evenimentului" Isus, cu vestea nașterii lui Ioan Botezătorul, urmată imediat de vestea nașterii lui Isus. Cei doi sunt legați între ei, nu doar prin misiunea deosebită pe care o au de îndeplinit, ci și prin gradul de rudenie. Mamele lor sunt verișoare de gradul unul, iar ei vor fi verișori de gradul doi. Ioan se va naște doar pentru a pregăti calea lui Isus. Misiunea sa va înceta o dată cu începerea celei a lui Isus.

Faptul că părinții lui Isus nu găsesc un loc la Betleem pentru fiul care urma să se vină pe lume, că i-a venit vremea Mariei să nască chiar în timpul recensământului, când era evident că nu ar mai fi găsit locuri de cazare. Faptul că Isus este pus într-o iesle, într-un grajd cu animale, că Irod, la auzul nașterii unui nou rege, dorește să-l ucidă, toate acestea se compensează parcă prin apariția păstorilor, prin cântul îngerilor, prin darurile magilor și prin plecarea în liniște în Egipt, semn că Dumnezeu se îngrijește de Fiul său, în ciuda faptului că oamenii n-o fac.

Prin modul în care prezintă evenimentele, Luca reușește să trezească milă, compasiune. Cine dintre creștinii adevărați nu i-ar fi oferit un loc Fiului lui Dumnezeu? Motivul "sărăciei" evenimentului este înțeles dacă avem în vedere misiunea pe care o avea Isus de îndeplinit, aceea de mântuire a omenirii.

Practic

- Dacă avem în vedere începutul Evangheliei după Luca, în ce măsură se verifică originea sa din alt neam, decât cel evreu?

- În linii mari, care ar fi asemănările și deosebirile între Evanghelia după Luca și a celorlalți trei evangheliști?

- Ce vă impresionează cel mai mult în prezentarea evenimentului nașterii lui Isus?

- În care personaj v-ați găsi cel mai bine, dacă ar fi să fiți selectați pentru o înscenare a nașterii lui Isus?

- În ce măsură se verifică meseria de medic a lui Luca, în cadrul prezentării nașterii lui Isus?

Texte de referință

"Stăruiți în rugăciune, veghind în ea cu mulțumire. În același timp, rugați-vă și pentru noi ca Dumnezeu să ne deschidă o ușă a cuvântului să predic misterul lui Cristos, pentru care sunt înlănțuit, astfel încât să-l fac cunoscut așa cum trebuie să-l vestesc... Vă salută Luca, medicul meu iubit" (Col 4,2-4.14).

"În zilele acelea s-a dat un decret din partea împăratului August, care poruncea să se înscrie toată lumea. Această înscriere s-a făcut întâia oară pe când Quirinus era guvernator al Siriei... Și pe când erau ei acolo, s-au împlinit zilele să nască. Și a născut pe fiul său întâiul născut, l-a înfășat și l-a culcat în iesle, căci nu se mai găsise loc pentru ei în casa de oaspeți. În ținutul acela erau pe câmp păstori care făceau de strajă noaptea păzindu-și turma. Și iată, le-a apărut un înger al Domnului, și slava Domnului i-a învăluit în lumină, iar ei au fost cuprinși de mare frică. Îngerul le-a zis: «Nu vă temeți, căci, iată, vă vestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David vi s-a născut Mântuitorul, care este Cristos Domnul. Iată semnul după care îl veți cunoaște: veți găsi un prunc înfășat în scutece și culcat în iesle» Și deodată, împreună cu îngerul s-a auzit mulțime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu și zicând: «Mărire întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace oamenilor pe care el îi iubește!»" (Lc 2,1-2.6-14).

Rugăciune

Doamne, Isuse Cristoase, prunc divin, la venirea ta în lume nu s-a găsit nimeni care să-ți ofere un adăpost omenesc. Îți ofer inima mea și fă din ea o locuință plăcută ție. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat