Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Marcu

Profil general

În timpul activității publice a lui Isus, Marcu era adolescent. A simțit evenimentele, le-a văzut și le-a înțeles atât cât i-a permis vârsta și elanul tineresc. Mama lui, numită Maria, oferea deseori ospitalitate apostolilor aflați în trecere la Ierusalim.

Apostolul Petru este cel va îl va cunoaște cel mai bine și îl va lua în călătoriile sale. În scrisoarea pe care Petru o va trimite de la Roma, amintește de Marcu, numindu-l "fiul meu" (1Pt 5,13). De asemenea îi va însoți în călătoriile lor pe Paul și pe Barnaba, vărul său.

Este posibil ca Marcu să fie tânărul despre care doar evanghelia pe care o scrie îl amintește ca fiind în Grădina Măslinilor, la arestarea lui Isus: "Însă îl urma un tânăr oarecare, acoperit numai cu o pânză pe trupul gol; au pus mâna pe el, dar acesta, lăsând pânza, a fugit gol" (Mc 14,51-52).

Marcu va părăsi pentru prima dată Ierusalimul și casa părintească atunci când va pleca cu Paul și cu Barnaba la Antiohia. Îl găsim apoi împreună cu cei doi în Cipru, la Salamina, la Pafos și în celelalte orașe din această regiune. Când au ajuns în Pamfilia, Marcu îl va părăsi pe Paul și se va întoarce la Ierusalim. Nu se știe exact motivul pentru care s-a întors acasă. Cert este că Paul, din acest motiv, va fi un timp supărat.

Patru ani mai târziu, Barnaba împreună cu Paul sunt din nou la Antiohia. Barnaba, fiind verișor cu Marcu, dorește să-l ia cu ei la Antiohia, Pavel însă se opune. Din acest motiv, cei doi se despart și pleacă fiecare pe drumul său. Barnaba îl ia pe Marcu și împreună merg în Cipru, iar Paul pleacă în altă parte.

După doisprezece ani, Marcu se află la Roma, printre colaboratorii marilor apostoli: Petru și de Paul.

Marcu face parte din rândul celor patru evangheliști. Faptul că în tinerețea sa a fost contemporan cu Isus, pentru că i-a cunoscut pe apostoli și mediul palestinian în care au trăit, l-a ajutat să pună în scris ceea ce Sfânta Scriptură cunoaște sub numele de "Evanghelia după Marcu". Perioada în care așterne pe hârtie faptele înfăptuite de Isus Cristos este cea a primelor persecuții. Petru și Paul fuseseră martirizați la Roma. Primii creștini, cunoscându-l bine și știind că l-a întâlnit pe Isus și că a fost împreună cu apostolii, l-au rugat să pună în scris faptele lui Isus pentru a putea fi mai ușor transmise mai departe. Din punct de vedere cronologic este prima evanghelie scrisă vreodată. Marcu relatează evenimentele în evanghelia sa exact cum le-a auzit predicate din gura lui Petru. De aceea mai este supranumită și Evanghelia după Petru.

Conform unei tradiții, răspândită foarte mult în primele veacuri, Marcu ar fi întemeietorul comunității din Alexandria, unde ar fi murit ca martir. În jurul secolului al IX-lea, venețienii au adus osemintele sale la Veneția, iar astăzi se găsesc în bazilica "Sfântul Marcu" din această localitate.

Obiectiv

Cunoașterea lui Isus prin intermediul Evangheliei după sfântul Marcu.

Învățătură

Marcu este omul care se "molipsește" de Isus. Încă din adolescență vede faptele lui, îi aude discursurile și, specific vârstei, rămâne entuziasmat de el. Probabil se vede mergând prin lumea întreagă pentru a duce mai departe mesajul plin de mângâiere pe care îl propune Isus. Crescând însă își dă seama că, a merge în numele lui Isus, presupune mult curaj, multă trudă, iar la nevoie, moartea ca martir.

Marcu adresează evanghelia sa în primul rând creștinilor din afara Palestinei. În acest sens se ferește să vorbească prea mult de lege și profeți, se ferește de expresii ofensatoare, nu vorbește prea mult despre obiceiurile evreilor, iar cuvintele ebraice, în general sunt explicate.

Schema evangheliei sale este simplă. Marcu pornește de la două criterii: din punct de vedere geografic (activitatea lui Isus în Galileea, în ținuturile păgâne, drumul lui Isus de la Cezareea lui Filip la Ierusalim, care culminează cu patima, moartea și învierea lui) și din punct de vedere teologic (prima parte prezintă misterul lui Mesia, iar a doua misterul Fiului Omului).

Tema centrală a evangheliei după Marcu este identitatea lui Isus. Sunt mulți cei care doresc să știe cine este Isus: discipolii, lumea, Irod, marele preot, Pilat, centurionul și chiar și diavolii. În prima parte însă Isus vrea să-și păstreze anonimatul. Vrea ca faptele să vorbească despre el. Abia în partea a doua, folosindu-se de figura slujitorului lui Iahve, venit să aducă mântuirea prin sacrificiul propriei vieți, se va dezvălui în mod progresiv cine este.

Cunoașterea lui Isus, din perspectiva Evangheliei după Marcu, nu poate fi spontană. Ea este progresivă și recere o identificare cu cel cunoscut. Modelul apostolilor, care lasă totul, care renunță la familie, la bogății și chiar la viața însăși, va rămâne un obiectiv de urmat pentru cel care dorește cu adevărat să-l cunoască și să-l urmeze pe Isus.

Întâlnirea cu Isus, din perspectiva lui Marcu, schimbă vieți. Chemarea apostolilor, multele vindecări, exorcismele, au menirea de a-l transforma pe destinatar într-un ucenic, care, în mod progresiv, va înțelege misterul lui Dumnezeu, manifestat în Fiul său.

Practic

- Deschideți Evanghelia după Marcu și încercați să identificați părțile principale după care este alcătuită.

- Citind primele pagini din Evanghelia după Marcu, care imaginea pe care vrea să și-o facă Isus Cristos despre sine?

- Încercați să creionați o imagine a lui Isus, din perspectiva unui adolescent, așa cum e posibil să-și fi făcut Marcu.

- Propuneți la nivel de grup o lectio divina dintr-un fragment al evangheliei după Marcu.

Texte de referință

"După ce a chibzuit, s-a dus la casa Mariei, mama lui Ioan, cel numit Marcu, unde erau adunați mulți și se rugau... Cuvântul lui Dumnezeu creștea și se răspândea tot mai mult. Barnaba și Saul s-au întors de la Ierusalim, după ce și-au îndeplinit slujirea, luând cu ei pe Ioan, cel numit și Marcu" (Fap 12,12-13.24-25).

"Vă salută Aristarh, cel care este în închisoare cu mine, ca și Marcu, vărul lui Barnaba" (Col 4,12).

"Începutul evangheliei lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu. Așa cum este scris în profetul Isaia: iată, eu îl trimit pe îngerul meu înaintea feței tale. El îți va pregăti calea. Glasul celui care strigă în pustiu: pregătiți calea Domnului, faceți drepte cărările lui... În zilele acelea, a venit Isus din Nazaretul Galileii și a fost botezat de Ioan în Iordan. Și îndată ce s-a ridicat din apă, a văzut cerurile deschise și Duhul, ca un porumbel, coborând asupra lui. Și din cer s-a auzit un glas: «Tu ești Fiul meu cel iubit, în tine mi-am găsit bucuria». Și îndată, Duhul l-a dus în pustiu. Iar în pustiu a stat timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de Satana. Acolo era împreună cu fiarele, iar îngerii îi slujeau" (Mc 1,1-3.9-13).

"Apoi a ieșit de acolo și a venit în locul lui natal, iar discipolii îl urmau. Fiind sâmbătă, a început să învețe în sinagogă și mulți dintre cei care îl ascultau se mirau, spunând: «De unde are el toate acestea? Și ce este această înțelepciune care i s-a dat și aceste fapte minunate care se fac prin mâinile lui?»" (Mc 6,1-2).

"Când centurionul, care stătea în fața lui, a văzut cum și-a dat sufletul, a spus: «Cu adevărat omul acesta era Fiul lui Dumnezeu!»" (Mc 15,39).

Rugăciune

Doamne, Isuse Cristoase, dorința ta a fost aceea ca în lumea întreagă să fie dusă vestea mântuirii. Fă să te descoperim în Sfânta Scriptură și să dăm mărturie prin viața noastră. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat