Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Iona

Profil general

Iona era fiul lui Amitai, din Israel. Într-o zi, Dumnezeu l-a trimis la Ninive pentru a predica pocăința. Ninive nu era în ținutul Israelului, ci în imperiul asirian. Știindu-se incapabil de o asemenea misiune și bănuind dificultatea care avea să-l aștepte, Iona se împotrivește dorinței lui Dumnezeu, de aceea alege să fugă din fața lui. Se îmbarcă într-o corabie care mergea la Iope (azi Yaffo), iar de acolo avea să fugă la Tarsis, undeva pe coastele spaniole, cât mai departe de glasul lui Dumnezeu.

Dumnezeu însă nu renunță la planul său și nici la cei pe care îi cheamă. Face să izbucnească o furtună puternică pe mare, astfel încât marinarii de pe corabie intră în panică. Singur, Iona, știe care este motivul izbucnirii furtunii și, aparent, neputând face nimic, coboară pe fundul corabiei și adoarme. După ce marinarii și cei prezenți pe corabie îi invocă fiecare pe zeii lor, văzând că furtuna nu se liniștește, trag la sorți pentru a vedea cine este vinovatul. Sorți au căzut pe Iona. Atunci Iona se dă pe față, le spune cine este și recunoaște că a fugit de planul lui Dumnezeu. Cere să fie aruncat în mare, pentru ca furtuna să se liniștească. După ce marinarii îl aruncă, furtuna se potolește, iar ei pot să-și continue drumul mai departe.

Ajungând în apă, Iona este înghițit de către un pește mare. După trei zile, timp în care Iona îl invocă pe Dumnezeu, căindu-se de atitudinea lui lașă, este aruncat pe țărm. Aici, Dumnezeu îi apare din nou și îi amintește că are de îndeplinit o misiune.

Neavând încotro, după atâta împotrivire, Iona străbate cetatea Ninive strigând mesajul lui Dumnezeu: "Patruzeci de zile mai sunt și cetatea Ninive va fi distrusă" (Iona 3,4). Efectele nu întârzie să apară. Populația ia în serios mesajul lui și, îmbrăcată în sac, în semn de pocăință, începe să se roage și să postească, inclusiv regele.

Văzând pocăința lor, Dumnezeu nu mai pedepsește pe niniviteni. Iona nu înțelege atitudinea lui Dumnezeu și se supără foarte tare. Iese supărat din cetate și merge pe un câmp prin arșița soarelui. La un moment dat, obosind, își face o colibă și încearcă să se odihnească. Văzând arșița, Dumnezeu face să crească foarte repede un vrej ca să-i țină umbră. Iona se bucură.

Noaptea următoare, Dumnezeu trimite un vierme care roade vrejul la rădăcină, iar acesta se usucă. Iona este din nou iritat și, din cauza căldurii insuportabile și a lipsei umbrei, își dorește moartea. Atunci, Dumnezeu, folosindu-se de starea nervoasă a lui Iona, a intervenit și l-a mustrat amintindu-i că la fel i-ar fi părut și lui rău dacă ar fi distrus pe cei o sute de mii de locuitori din Ninive, dacă nu se converteau.

Obiectiv

Împlinirea cu responsabilitate a misiunilor încredințate.

Învățătură

Știind ce înseamnă să vorbești în numele lui Dumnezeu, unei cetăți ca Ninive, Iona se sperie de chemarea lui Dumnezeu și fuge. Are în față două variante: să meargă la Ninive și astfel să asculte de glasul lui Dumnezeu sau să fugă în altă parte, neascultând astfel de Dumnezeu. Alege să fugă în altă parte, asumându-și riscurile de rigoare, în cazul său, furtuna și ceea ce a urmat acesteia.

Simțind că ceva nu este în regulă, marinarii de pe corabie, după ce se roagă fiecare zeului propriu, aleg să tragă să sorți pentru a descoperi vinovatul. Înseamnă că era o furtună foarte puternică, una cum nu mai fusese vreodată. Altfel ar fi fost mai liniștiți. Iona este în schimb foarte liniștit. E atât de liniștit, încât merge să se culce. Știa că fugise de planul lui Dumnezeu și aștepta acum deznodământul. Sorții îl desemnează ca fiind singurul vinovat pentru care izbucnise furtuna.

Meritul său este acela că a recunoscut cine era, ce misiune avea și că fugise de glasul lui Dumnezeu, motiv suficient ca Dumnezeu să-l salveze prin gura peștelui, care îl înghite, pentru a-l păstra în vederea împlinirii misiunii încredințate. Iona avea nevoie de această lecție de umilință!

Faptul că rămâne trei zile în stomacul peștelui, simbol al celor trei zile cât avea să stea Isus Cristos în mormânt, până la înviere, este pentru Iona motiv de pocăință. Acum înalță la Dumnezeu rugi fierbinți pentru a fi salvat. Dar Dumnezeu, nu numai că îl salvează, ci îl trimite în continuare acolo unde îl trimisese prima dată, la Ninive. Iona scapă de marea învolburată, de stomacul peștelui, dar nu scapă de împlinirea planului lui Dumnezeu. Și merge la Ninive, iar locuitorii de acolo îl iau în serios, semn că mesajul venea de la Dumnezeu și era destul de serios.

Dumnezeu salvează Ninive după o adevărată aventură din partea lui Iona. Și pentru a-l liniști până la capăt, pentru a-i arăta cât contează chiar și o sută de mii de persoane, în milostivirea sa, îl face să treacă prin experiența vrejului care îi ține umbră.

Împietrirea lui Iona în fața lui Dumnezeu nu rezistă. Dumnezeu demonstrează că poate să învingă și prin astfel de oameni. Ar fi fost poate mai simplu pentru Iona dacă ar fi înțeles de la început că, mergând în numele lui Dumnezeu, indiferent de cei la care avea să meargă, va avea succes.

Dacă l-ar fi înghițit marea, ar fi rămas ca mulți alții înecat la fundul mării, dar l-a înghițit un pește și de aici i-a venit salvarea. Dumnezeu a triumfat în el și prin el în Ninive.

Practic

- Găsiți în Sfânta Scriptură personaje asemănătoare lui Iona sau cel puțin, asemănătoare în mici aspecte.

- Cum este văzută astăzi de către un creștin fuga lui Iona?

- În Biserica de la început, peștele era simbolul lui Isus Cristos. Astfel stând lucrurile, care este semnificația pe care o capătă peștele care l-a înghițit pe Iona?

- Împărtășiți la nivel de grup o experiență în care, încercând să fugiți de împlinirea datoriilor proprii, care înseamnă voința lui Dumnezeu, v-ați dat seama că nu ați procedat bine, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

- ?inând cont că Iona este un profet recalcitrant, care este mesajul pe care Dumnezeu vrea să-l transmită prin "încăpățânarea" lui, de a-și duce planul la capăt?

Texte de referință

"Și a fost cuvântul Domnului către Iona, fiul lui Amitai, zicând: «Ridică-te și mergi în cetatea mare a Ninivei și propovăduiește acolo, căci fărădelegile lor au ajuns înaintea feței mele». Și s-a sculat Iona să fugă la Tarsis, departe de Domnul. Și s-a coborât la Iope, unde a găsit o corabie, care mergea la Tarsis și, plătind prețul călătoriei, a urcat în ea să meargă la Tarsis împreună cu toți cei de acolo, el fugind din fața Domnului. Dar Domnul a făcut să înceapă un vânt puternic pe mare și o furtună mare s-a stârnit, încât, corabia era gata să se sfărâme... Atunci s-a apropiat de el comandantul corabiei și i-a zis: «Pentru ce dormi? Scoală-te și strigă către Dumnezeul tău, poate el își va aduce aminte de noi, ca să nu murim». Și au zis unul către altul: «Hai să aruncăm sorții ca să știm din vina cui a venit peste noi această nenorocire». Și au aruncat sorții, iar sorții au căzut pe Iona. Și l-au întrebat pe el: «Spune-ne din cauza cui s-a abătut asupra noastră această nenorocire? Ce lucrezi tu, din ce țară vii și din ce popor ești?». Atunci el le-a zis: «Sunt evreu și Domnului Dumnezeului cerului mă închin, cel care a făcut marea și uscatul». Și toți oamenii s-au înfricoșat și i-au spus: «Pentru ce ai făcut una ca asta?». Căci ei știau că el fuge din fața Domnului, căci le spusese. Și i-au zis: «Ce să-ți facem ca să se potolească mare?». Căci marea se ridica din ce în ce mai mult. Atunci el a răspuns: «Luați-mă și aruncați-mă în mare și ea se va potoli, căci știu bine că din cauza mea a venit peste voi această nenorocire.» Și l-au luat pe Iona și l-au aruncat în mare, iar marea s-a potolit. Iar oamenii s-au temut de Dumnezeu și i-au adus jertfă și i-au făcut promisiuni" (Iona 1,1-4.6-12.15-16).

Rugăciune

Doamne, adesea și noi fugim de împlinirea voinței tale, care pare greu de îndeplinit. Știm însă că alături de tine, totul este posibil. Nu ne părăsi, Doamne, în neputințele noastre. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat