Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Amos

Profil general

În timpul domniei lui Ieroboam, (787-747 î.d.C.), bunăstarea revenise în Israel. Au fost recucerite Transiordania și statele vecine. Peste tot domnea liniștea. Comerțul începuse să ia proporții, iar situația economică era din ce în ce mai bună. Curând însă, din cauza acestor creșteri și a liniștii care domnea din partea popoarelor vecine, în Israel au început să se contureze două pături: una a celor bogați, care se îmbogățeau și mai mult, una a celor săraci, care sărăceau și mai mult. Nedreptățile, degradarea morală și religioasă au luat locul legii, iar Dumnezeul adevărat a fost înlocuit cu zeii altor popoare, cărora li se aducea și jertfe.

Acestea sunt împrejurările în care Dumnezeu îl alege și îl trimite pe Amos ca profet. Amos nu era din Israel, ci din regatul lui Iuda. Nu făcea parte din clasa de sus a societății, nu frecventase nici o școală, ci era un om simplu de la țară, unul dintre păstorii necunoscuți.

Își ducea traiul cultivând sicomori, vânzând din roadele pământului și din turmele sale. Ducând un trai simplu, Amos nici nu știe cum să se poarte cu oamenii din înalta clasă de la Ierusalim. El e omul sincer care știe că în orice împrejurare trebuie să spună adevărul, să-l respecte pe cel de lângă el și să dea cult singurului și adevăratului Dumnezeu al alianței.

Astfel stând lucrurile, în simplitatea lui, merge la Betel, la locul unde se aducea cult unui vițel de aur și îl atacă direct pe marele preot, Amasia, aducându-i la cunoștință că urmează să moartă în chip groaznic, el și familia lui, iar Israelul urmează să fie dus în robie. Preotul Amasia îl denunță regelui, iar regele îl îndeamnă să se întoarcă în ținutul lui de baștină. Amos însă rămâne fidel misiunii încredințate lui de Dumnezeu, chiar dacă e considerat ca fiind de origine modestă, de la țară.

S-a ridicat în mod deosebit asupra celor care înșelau pe cei săraci, care făceau răul în locul binelui, care înlocuiau lumina zilei Domnului cu întunericul păcatului, care deși aduceau jertfe, le aduceau de ochii lumii sau le aduceau zeilor păgâni.

Blestemele sale nu au iertat pe nimeni. Astfel, Damascul, Moabul, Gaza, Tirul, Temanul, Bosra, Raba, regatul lui Iuda și în sfârșit, Israelul, toate devin ținta directă a gurii lui, care vorbește în numele lui Dumnezeu.

Viziunile pe care le are față de aceste țări sunt deosebit de înfricoșătoare: lăcuste, secetă, roade putrezite, întuneric și durere, disperarea celor tineri, dărâmarea sanctuarelor, toate vor fi forme prin care Dumnezeu va pedepsi poporul său, pentru că s-a îndepărtat de legea sa.

Va veni totuși o zi în care, dacă Israelul se va converti, va fi readus din robie, va putea să reconstruiască ceea ce s-a dărâmat, va cultiva câmpiile din nou, va avea animale multe, iar Dumnezeu va fi ca un tată pentru el.

Obiectiv

Să-i respectăm pe cei "mici", pentru că și ei sunt fii ai lui Dumnezeu și au mereu ceva de transmis.

Învățătură

Dumnezeu este creatorul tuturor. El a creat tot ceea ce ne înconjoară. În planul său, nimic nu este lipsit de importanță. Tot ceea ce a creat, a creat cu un scop. Omul, încununare a creației, a fost creat de Dumnezeu pentru ca să-l cunoască, să-l iubească și astfel să dobândească viața veșnică.

Amos nu a fost luat în serios pentru că în viziunea celor care îl ascultau era un om " de mâna a doua". Provenea de la țară, de aceea, în optica ascultătorilor, mesajul său era lipsit de importanță. Cu toate acestea, Amos era un ales al lui Dumnezeu, iar când Dumnezeu alege, o face cu un scop. Nici un ales al lui Dumnezeu nu trebuie disprețuit.

Atitudinea pe care au avut-o fiii lui Israel față de Amos se înscrie în atitudinea generală pe care o aveau față de Dumnezeu. Dacă pe Dumnezeu îl disprețuiau, dacă nu respectau legea lui, nici pe Amos nu aveau cum să-l respecte și mai ales să-i ia mesajul în serios. Erau prea ocupați cu nedreptățile față de cei săraci, cu nelegiuirile, ca și cu jertfele pe care le aduceau zeilor străini, pentru ca să asculte pe un om, care, în viziunea lor, era un cultivator de sicomori, un om de la țară.

Dumnezeu însă a avut de spus cuvinte grele prin intermediul lui Amos, omul neluat în serios.

Nici astăzi mesajul evangheliei lui Cristos nu este tratat cu seriozitate nici chiar de mulți din cei care, prin Botez, au devenit creștini. Avertismentele date de Isus Cristos cărturarilor și fariseilor sunt în general valabile, atât în timpul său cât și în timpul nostru. Rămâne ca fiecare să conștientizeze că, indiferent de cine se folosește Dumnezeu, în toți cei pe care îi întâlnim trebuie să citim ce vrea el de la noi, mai ales în cei mici, în cei bolnavi, în cei săraci, în cei care au nevoie de sprijinul nostru.

Robia creștinului nu mai este asemănătoare cu cea a poporului israelit. Dacă poporul israelit primea o pedeapsă imediată, calamități, molime, robie etc. creștinului îi este pregătită pedeapsa după moarte. Faptul că nu-l va putea vedea niciodată pe Dumnezeu și nu va putea fi cu el, deși în natura lui este înscrisă această fericire, este cea mai mare pedeapsă.

Practic

- Există vreo asemănare între imaginea profetului Amos, neluat în seamă de către locuitorii Israelului și familia sfântă, înainte de nașterea lui Isus, la Betleem?

- Citind câteva fragmente din Cartea profetului Amos, care ar fi motivele pentru care, Amos, nu a fost considerat un trimis din partea lui Dumnezeu?

- În ce măsură se regăsesc astăzi în lume faptele pe care le condamnă Dumnezeu prin glasul profetului Amos?

- Cum ar putea fi primit astăzi mesajul profetului Amos? Mai este el un profet actual?

Texte de referință

"Cuvintele lui Amos, unul dintre păstorii din Tecoa, care a avut viziune pentru Israel în vremea lui Ozia, regele lui Iuda, în vremea lui Ieroboam, fiul lui Ioaș, regele lui Israel, doi ani înaintea cutremurului de pământ" (Am 1,1).

"Ascultați cuvântul acesta pe care Domnul îl spune către voi, fii ai lui Israel și către tot neamul pe care l-a scos din pământul Egiptului, zicând: «Numai pe voi v-am cunoscut dintre toate neamurile pământului; pentru aceasta vă voi pedepsi pe voi pentru toate fărădelegile voastre...». Domnul nu face nimic fără să fi descoperit taina sa profeților, slujitorilor săi... Dați de știre de pe acoperișurile palatelor din Așdot, de pe palatele din țara Egiptului și ziceți: «Adunați-vă pe Muntele Samariei și vedeți câte nelegiuiri sunt în această cetate și ce asupriri în mijlocul ei. Ei nu știu să lucreze cu dreptate, zice Domnul, strâng comori din silnicie și din jaf în palatele lor. Pentru aceasta, așa zice Domnul Dumnezeu: dușmanul va cutreiera prin țară și te va despuia de puterea ta și va jefui palatele tale»" (Am 3,1-2.7.9-11).

"Atunci a trimis Amasia, preotul din Betel, către Ieroboam, regele lui Israel, zicând: «Amos uneltește împotriva ta chiar în casa lui Israel! Și locuitorii țării nu mai pot îndura cuvintele lui!». Dar iată ce spune Amos: «Va muri de sabie Ieroboam și Israel va fi dus în robie de pe pământul lui!». Și a zis Amasia către Amos: «Profetule, scoală și fugi în pământul lui Iuda și mănâncă acolo pâine și profețește în acele locuri; dar în Betel, tu nu vei mai profeți, căci el este un sanctuar al regelui, un templu al regatului!». Și a răspuns Amos și a zis către Amasia: «Eu nu sunt profet și nici ucenic de profet, ci sunt păstor și adunător de sicomori. Și de la turmă m-a luat Domnul și mi-a zis: «Du-te și profețește poporului meu, Israel!»" (Am 7,10-15).

Rugăciune

Doamne, fă să te vedem și în cei săraci și suferinzi. Fă să nu disprețuim cuvântul tău adresat astăzi prin Biserică, ci să ne deschidem inimile și să-l primim cu bucurie în sufletele noastre. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat